Menü Bezárás

A hunyó az egyszerű állampolgár

Kincses Gyulát választották meg a múlt héten a Magyar Orvosi Kamara elnökének. Kincses a 16 éve elnöklő Éger Istvánt váltja az orvoskamara élén.

Nehéz ezt a döntést kommentálni. Az egyik oldalon tény, hogy a kormány kevesebbet költ az egészségügyre, mint kellene. A Fidesz-kormány nem privatizálta a kórházakat, de mivel kevesebbet költ az egészségügyre, ezzel ösztönözte a magánintézmények létrejöttét. Ezekbe az intézményekbe megy át azon betegeknek a jelentős része, aki tud fizetni. Aki nem tud fizetni, elszenvedi a magyar kórházak drámai viszonyait.

Kincses Gyula fül-orr-gégész 1990-ben MDF-es színekben parlamenti képviselő lett. 2001-2010-ig a MEDINFO-t, majd utódszervezetét, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette, közben 2007 októberétől 2008 májusáig a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt. Az elmúlt választásokon pedig az ellenzék egészségügyi programját írta meg. A céljuk nem a mindenki számára hozzáférhető, ingyenes egészségügy megteremtése, hanem az, hogy az állam többet költsön erre a területre, és az orvosok többet keressenek. Az állami kórházi ellátáshoz párosítanák az egészség biztosítási rendszert. Az emberek ebben a rendszerben is fizetnének, csak legfeljebb másként.

Kincses megválasztása siker a liberális politikai erőknek, veszteség a konzervatív erőknek. És szinte bizonyos, hogy a hunyó megint az egyszerű állampolgár.

Vélemény, hozzászólás?