Menü Bezárás

El a kezekkel Hongkongtól!

Mit akar az USA Hongkongban?

Az április óta tartó hongkongi eseményekben újabb fordulat következett be. Az eseményekbe most már nyíltan beavatkozott az USA. Trump jóváhagyta azokat a törvényeket, amelyek megtiltják amerikai cégeknek, hogy tömegoszlatásra alkalmas eszközöket adjanak el a hongkongi rendőrségnek, másrészt szankciókat vezetnek be azon kínai személyekkel szemben, akik a tüntetések megfékezésében szerepet játszanak.

Az amerikai beavatkozás olaj volt a tűzre, politikai jelzés, hogy most már mindent szabad. A hongkongi egyetemek egy részében Molotov-koktélok ezreit foglalta le a rendőrség. A tüntetések vandalizmusba mentek át. Darabokra szedték egyes metróállomások jegyautomatáit, üzleteket gyújtottak fel. Blokád alá vették a Hongkongot Makaóval összekötő híd bejáratát.

Kik a tüntetők?

A tüntetések mögött a hongkongi fiatal értelmiség képviselői állnak. Olyan fiatalok, akik többsége jól szituált családból származik, így megengedhetik maguknak, hogy hetekig ne dolgozzanak, hanem csak tüntetésekre járjanak. Ez a nemzedék nem érte meg az angol gyarmatosítás időszakát, és az 1997 előtti időszak, mint valamilyen ideális kép él a fejében. Fél a kínai szocializmustól, attól tart, hogy a Kínából érkező kínai fiatalok elfoglalják az ő helyüket.

Kik a Hongkongi tüntetők?

A tüntetők amnesztiát követelnek önmaguk számára, annak kimondását, hogy ők nem követtek el bűncselekményt.  Követelik a Kínához fűződő kapcsolatok gyengítését, és már megjelent egy új jelszó: Trump elnök, szabadítsd fel Hongkongot!

Mit akar az USA?

Az amerikai tőke több dologtól ijedt meg. A legnagyobb megdöbbenést az okozta, hogy Kína már nem csak a hagyományos gazdaság terén ér el sikereket, hanem vezető szerephez jutott a legkorszerűbb technológiák, így az 5G terén is. Ez olyan fordulat, amely veszélyezteti az Egyesült Államok vezető helyét a technológiai fejlesztések terén.

Mit akar az USA Hongkongban?

Az USA-t aggasztja az is, hogy Kína sikeresen fejleszti együttműködését a világ számos országával. Kína Európában olyan területeken jelenik meg, mint a vasútépítés, az infrastruktúra fejlesztése, ami az amerikai vezetés szerint sérti az USA stratégiai érdekeit.

Az USA számára komoly fejtörést okoz, hogy Kína sikereit, mint szocialista ország éri el, és a kínai sajátosságú szocializmus alternatívát jelenthet a nyugati liberális demokráciamodellel szemben.

Pompeo amerikai külügyminiszter töri a fejét, hogy ugraszthatná össze a kínai népet a Kínai Kommunista Párttal. Tudja, hogy Kína nem lenne sikeres a gazdasági és technológiai versenyben, ha Kínát nem a Kínai Kommunista Párt vezetné. Pompeo ezért mostanság nem a Kínai Népköztársaságot támadja általában, hanem a Kínai Kommunista Pártot, amely szerinte a „fő bűnös az ujgurok elnyomásában”. Pompeo, a kis naiv! Kínában nem lehet összeugrasztani a népet és a Kínai KP-t. Nem lehet!

Mit akar Nyugat Európa?

A nyugat-európai kormányoknak nincs közös álláspontjuk. A belső tárgyalásokon mindenki kemény fellépést követel Kínával szemben, onnan kilépve azonban mindent megtesznek a Kínával való együttműködésért, hiszen az nekik is pénzt hoz.

A nyugat-európai kormányok tudják, hogy Kína nélkül nem lehet megoldani az európai kapitalizmus válságát. Számítanak Kínára, de olyan feltételeket akarnak elérni, hogy ez a nyugatnak minél kevesebbe kerüljön. Jövő szeptemberre tervezik Kína és az EU vezetőinek első csúcstalálkozóját Németországban. Az új EB-elnöknek, Ursula von Leyen asszonynak is elő kell rukkolnia egy új Kína-politikával. De még nem tudják, hogy mi is legyen az.

Mit akar a Kínai Népköztársaság?

Kína a törvényes rend helyreállítását akarja. Hongkong Kína része, és csak a kínai, illetve a hongkongi hatóságoknak van joguk és érdemi lehetőségük rendezni a helyzetet.

Mit akar a Kínai Népköztársaság?

Kína védi több mint másfél milliárd kínai ember közös munkáját, a kínai sajátosságú szocializmust.

Kína nagy türelemmel kezeli az eseményeket, mind a mai napig nem ült fel a nyugati provokációknak, és nem került sor kínai fegyveres erő bevetésére.

Vélemény, hozzászólás?