Menü Bezárás

Fasiszta-liberális szövetség

Hongkongi tüntetések

Hongkongban jártak a 2014 után megerősödött ukrán ultranaci-onalista szervezetek, az Azov és a Jobboldal Szektor tagjai az orosz Sputniknews cikke és az ukrán fasiszták közösségi médiában megjelent bejegyzései szerint. A portál szerint elsőre talán nem világos, mi köze van Hongkonghoz a „Gonor” (Becsület) focihuligán-csoport pólóit viselő ukránoknak, de beszédes, hogy mind a hongkongi tüntetőket, mind pedig az ukrán szélsőjobbot támogatja a „CIA-közeli” amerikai think tank, a National Endowment for Democracy.

„Hongkong családtagokként köszöntött minket” – írta a Facebookon Szerhij Filimonov, az Azov egyik vezetője. A közzétett videókon látható a „Győzelem vagy Valhalla” tetoválást viselő Ihor Maliar, valamint Szerhij Szternenko is, aki az Azov odesszai vezetője volt akkor, amikor a 2014 májusában rágyújtották a szakszervezetek házát a bent tartózkodó emberekre, akik közül 42 meghalt. Szintén Szternenkóhoz köthető egy olyan „fasiszta banda” is, amelynek tagjai összevertek, megaláztak, üldöztek a 2014 előtti ukrán kormányhoz köthető tisztségviselőket. A fotókon szereplő ukrán „aktivisták” közül legalább egy horogkereszt-tetoválást visel.

A Sputnik emlékeztetett, hogy múlt hónapban Filimonov, Szternenko és Maliar megszervezte az utcai tüntetések „akadémiáját” Kijevben, az eseményt egy „Gonor” feliratú Molotov-koktéllal reklámozták.

Miért utaztak az ukránok Hongkongba? A cél világos: támogatni bárkit és bármit, aki és ami a szocialista rendszer ellen van. Ezt teszik otthon is, és most exportálják a neonácizmust Kínába is. Megdöbbentő az, hogy a liberális erők, amelyek a hongkongi tüntetéseket finanszírozzák, bárkivel hajlandók összeállni, ha a kommunistákat kell ütni. Ne felejtsük! Kína Népköztársaság, amely a kínai sajátosságú szocializmus felépítésén dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?