Menü Bezárás

Harminc év: mennyi mindent csináltunk!

Harminc éve, 1989 októberében a szocializmus megdöntését akaró erők megszüntették a Magyar Szocialista Munkáspártot (MSZMP), amely Kádár János vezetésével 32 éven át irányította Magyarországot. A rendszerváltók – az akkori törvényeket is felrúgva – új pártot szerveztek, a Magyar Szocialista Pártot (MSZP).

Egyszerű becsületes dolgozó emberek ezrei azonban mást akartak: a szocializmus értékeinek védelmét, a tőkés rendszerváltás megállítását. Harminc éve, 1989. december 17-én került sor a Magyar Szocialista Munkáspárt XIV. kongresszusára, amely kimondta a párt újjászületését. December 17-e a mai Munkáspárt születésnapja. E három évtizedes utat idézzük fel a magyar és a nemzetközi média korabeli híradásai alapján.

Új módon emlékeztünk az első világháborúra

  • Az I. világháború 100 éves évfordulója alkalmából a Munkáspárt megemlékezést tartott Székesfehérváron. Jelen volt Thürmer Gyula országos elnök. (MTI, 2014. augusztus 6.)

Az első világháború új baloldali értékelésére van szükség. – mondta a Munkáspárt a háború századik évfordulója kapcsán. A háború imperialista háború volt, a tőkés hatalmak egymás elleni háborúja a piacok újrafelosztásáért. Ezt eddig is így gondoltuk, és ebben álláspontunk nem változott.

De mondjuk ki őszintén, hogy az egyszerű katonák, akiket parancsnokaik csatába, sőt halálba küldtek, nem voltak felelősök! Hősök és áldozatok voltak egyszerre. A Munkáspárt baloldali, nemzeti, ellenzéki pártként ebben a szellemben szervezett megemlékezéseket az ország számos településén.

Cipő velünk volt

  • Több ezren kísérték utolsó útjára Bódi Lászlót, Cipőt, a Republic együttes alapítóját pénteken a kistarcsai temetőben. A rajongók és tisztelők egy szál sárga rózsával köszöntek el az előadóművésztől. A 47 éves korában, március 11-én szívbetegségben elhunyt énekes, dalszerző, szövegíró emlékét ravatalánál, gyászoló családja előtt zenész- és pályatársai, barátai idézték fel: Boros Csaba, a Republic tagja, Bródy János dalszerző-előadóművész, Antall István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt szerkesztője, valamint Thürmer Gyula politikus, a Munkáspárt elnöke. (MTI, 2013. március 22.)

Cipő végrendelete, amelyben azt kérte, hogy a Munkáspárt elnöke búcsúztassa, sokakat kiborított, de nem volt mit tenni. Cipő végakaratát teljesíteni kellett. Cipőt és Thürmer Gyulát barátság, szoros szellemi kapocs kötötte össze. Kevesen tudtak e barátságról, mint ahogyan az sem volt közismert, hogy Cipő a Munkáspárt tagja volt. Sokszor kértem őt, írjon nekünk egy indulót, vagy legalább egy dalt. – mondta a temetésen a párt elnöke. Még nem jött el az ideje! – válaszolta Cipő. De el fog jönni!

A Nőnap megőrzése a mi érdemünk is

  • Képeslappal köszöntötte az ózdi hölgyeket Kónya Béla, a Munkáspárt ózdi szervezetével együtt ma reggel, a nemzetközi nőnap alkalmából. A Szolgáltató Ház előtt elhaladó lányok és asszonyok egy kis ajándékot vehettek át a párttagoktól, köszöntő szavak és puszi kíséretében. A kedves gesztus mosolyt csalt a nők arcára, akik kortól függetlenül, jóleső érzéssel nyugtázták, hogy ilyen formában is gondolnak rájuk. (2018. március 8.ozd.hu)

A rendszerváltáskor március 8-a, a Nőnap veszélybe került. A rendszerváltók előbb eltörölni, majd valami mással helyettesíteni akarták. Egyik sem sikerült! Március 8-a megmaradt Nőnapnak. Ez jelentős mértékben a Munkáspárt érdeme is. Az első perctől kezdve küzdöttünk a szép ünnepért. Thürmer Gyula hosszú éveken át Veszprémben, majd Székesfehérváron köszöntötte a lányokat és asszonyokat. Mostanság mindenütt, ahol vannak munkáspártiak virággal, képeslappal kedveskednek a Nőnapon.

Élőlánccal a kilakoltatás ellen

  • A szerdai székesfehérvári kilakoltatás után tegnap Budaörsön is elmaradt egy végrehajtás. A Magyar Szociális Fórum, civilek és a Thürmer Gyula vezette Kommunista Munkáspárt élőlánccal akadályozta meg az árverést. A budaörsi bírósági végrehajtónál tegnap senki nem érdeklődött az árverezésre bocsátott házak iránt. A spekulánsokat a szokatlan tumultus tarthatta távol. (Hír TV, 2011. szeptember 4.)

A Munkáspárt mindig is felemelte szavát a kilakoltatások ellen. A Munkáspárt mindig is azt követelte, hogy a lakhatás alapvető állampolgári jog legyen, és az állam biztosítsa ehhez a feltételeket. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok család került abba a helyzetbe, hogy a banki tartozások vagy egyéb okok miatt árverezésre, majd kilakoltatásra került sor.

A Munkáspárt aktivistái számos árverezésen vettek részt, és jelenlétükkel megakadályozták az árverezés végrehajtását. Ebben sok szervezettel együttműködött a párt. Sajnos, a kilakoltatásokat nem lehetett megakadályozni. Az állam rendőri erőkkel segítette a bankok követelésének végrehajtását.

Jó vasutat az embereknek, jó vasutat a vasutas dolgozóknak!

  • Alulírott szervezetek, személyek megdöbbenéssel értesültünk arról a tényről, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, illetve a MÁV ZRt. Vezérigazgatóságán olyan menetrend-tervezetek készülnek, amelyek 2008-tól a már szüneteltetett 14 mellett további 70 vasútvonalon, a magyar vasúti hálózat felén, a vasúti mellékvonalak teljes egészén, valamint néhány vasúti törzsvonalon is szüneteltetnék a személyszállítást. (Magyar Közlekedési Klub. 2007. szeptember 1.)

A Munkáspárt a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok idején más szervezetekkel együtt elítélte a kormányok azon terveit, hogy bezárják a vasúti mellékvonalakat. Az Orbán-kormány idején országos akciónapokat bonyolítottunk le a vasút helyzetéről, felhívtuk fel a társadalom figyelmét az alacsony bérekre és a közösségi közlekedés drámai állapotára.

Vélemény, hozzászólás?