Legyünk jelen a helyi politikában!

A Munkáspárt néhány helyet leszámítva nincs jelen az önkormányzatokban. De ez nem azt jelenti, hogy nem lehetünk jelen a helyi politikai életben. Nagyon is jelen lehetünk, de ehhez bátran és ügyesen ki kell használni a polgári demokrácia lehetőségeit. Bátorság is kell, mert az önkormányzatok „hivatásosai” igyekeznek elnyomni minden külső véleményt. Ügyesség is szükséges, hogy jó időben jó helyen mondjuk el a véleményünket.
Baranya megyéből kaptuk levelezőnktől a hírt arról, hogy Sugár György, aki a Munkáspárt jelöltje volt a pécsi önkormányzati választásokon, elment a közmeghallgatásra, és kihasználva ezt a fórumot, elmondta a Munkáspárt véleményét. Lássuk a cikket!


A Pécs városi Önkormányzat közmeghallgatásán részt vett korábbi pécsi önkormányzati képviselőjelöltünk, Sugár György elvtárs, nyugdíjas környezetvédelmi szakmérnök, aki a település jövőjét meghatározó stratégiai szintű döntések előkészítésében fontosnak tartja, hogy a polgárok véleményét kérje ki a korábbi, kormánypártit leváltó új Testület:

„Nem akarom húzni az időt, de a városunk stratégiai életét, a jövőjét befolyásoló eseményeket, vagy cselekvéseket megelőzően talán demokratikusabban kellene eljárni. Én javaslom, hogy néhány sorsdöntő ügyben, mielőtt ez a magas grémium itt dönt valamiben, hallgassuk meg a város lakosságát! Tartsunk időnként népszavazást, mert ugye hát vannak itt vélemények.

Én nagyon megdöbbentem például, amikor a Momentum föltette a kérdést, hogy legyen-e olimpia, azonnal azt mondták, hogy ne legyen. Nehogy népszavazást kelljen végrehajtani. Miért félünk a közvéleménytől?!

Most, elhangzott itt az uránbányával, vagy ezzel kapcsolatos vélemény. Ez egy vélemény. Engedjétek meg, hogy ezt mondjam! Jóllehet, szakembernek tartom magam ebben a kérdésben. Nade, hát ezer ember véleménye alapján egy stratégiai döntést tervez hozni a testület. És a másik 110 ezer ember?!
Tehát, amíg valami komoly döntést hozunk, azt szakmailag alapozzuk meg! Ne járjunk úgy, mint a közvilágítás korszerűsítésével, mert az egyáltalán nem volt szakmailag megalapozva, az egy hirtelen jött ötlet volt. És most akkor azt javítsuk, az oszlopokat vágjuk félbe, akkor már jobb lesz… és sokféle megoldás létezik még rá… De ugyanez: azt ígérte a polgármester, hogy stratégiai iparfejlesztést, a város fejlesztési tervét fogja elénk hozni, és most fél füllel azt hallom, vagy azt tapasztalom, hogy már kinyilvánítja a város véleményét egy ilyen stratégiai kérdésben. Én azt mondom, hogy egyelőre a szakmai érveket hallgassuk meg!

A közönséget nem azért kellene összehívni, hogy megakadályozzuk ezt a tevékenységet, hanem, hogy megvitassuk és döntsünk bölcsen! Nem?! Döntsünk bölcsen, és akkor nem lesz vita később, hogy „ti mondtátok, de mi nem”. Ezt közös döntésnek kell meghozni!

Hát, csak ennyit akartam elmondani.”

Szólj hozzá!