Menü Bezárás

Tudtad? Nem tudtad? Most már tudod!

Lenin, Vlagyimir Iljics (1870-1924) Eredeti nevén Uljanov. Az orosz és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyisége, az oroszországi kommunista mozgalom alapítója. az 1917-es forradalom vezetője, 1917-24 között Szovjet-Oroszország, illetve a Szovjetunió kormányfője.

 

II. Internacionálé (1889-1916) A Második Internacionálé a nemzetközi szocializmus ügyét szolgálni hivatott nemzetközi szervezet volt, amelyet 1889-ben alapítottak szocialista és munkáspártok. Jelentős szerepet játszott a szocialista eszmék terjedésében, a munkásosztály szervezeti megerősödésében, a politikai harc fokozásában. A szervezet pártjai megoszlottak az első világháború kérdésében. Lenin és a mozgalom más marxista erői felléptek a háború ellen, és azt hirdették, hogy az imperialista háborút a saját tőkésosztály elleni háborúvá kell alakítani. A jobboldali szociáldemokraták megszavazták kormányaik nacionalista, háborús politikáját.

 

Opportunizmus Más szóval megalkuvás, kiegyezés. Olyan politikai irányzat, amely a munkásosztály, a dolgozók érdekeit alárendeli a tőkés érdekeinek, és harc helyett kiegyezésre törekszik a tőkésekkel. Az opportunizmus lehet nyílt megegyezés, de lehet leplezett együttműködés a tőkésekkel. A kommunista mozgalom harcol a megalkuvás, az opportunizmus ellen.

 

 

Vélemény, hozzászólás?