Menü Bezárás

A cigánykártya kijátszása

A cigánykérdés áthatja mindennapjainkat. Elhessegetjük, nem beszélünk róla, de akárhogyan is, de velünk van. Ez jövőnk kérdése. A cigánylakosság gyorsabban nő. Becslések szerint 2040-re több megyénkben többségbe kerülnek a cigánylakosok. Mi lesz akkor?

Cigánykérdés volt a szocializmusban is

A szocializmusnak megvolt a maga receptje. Ez a szocializmus lényegéből következett. A szocializmus lényege, hogy mindenki dolgozik és mindenki a munkája alapján részesedik. A munka nemcsak jog volt, de kötelesség is. Aki nem dolgozott, azt megbüntették. Az állam feladata az volt, hogy a feltételeket a munkához megteremtse.
A cigánylakosság számára is kötelező volt a munka. Az állam teremtett olyan munkahelyeket, amelyek megfeleltek a cigányok képzettségének. Sokan dolgoztak útépítéseknél, lakásépítkezésnél, vagy a mezőgazdaságban.
A cigányt nem szakították el a saját világától, de megtanították arra, hogy van más élet is. A cigányfiatalt behívták a Néphadseregbe, hiszen a katonai szolgálat kötelező volt. A hadseregben a cigányfiatal jobb körülményekbe került, mint amit otthon látott. Volt fürdőszoba, tiszta ruha, tanulási lehetőség.
A gyárakban dolgozó cigányok kaptak elhelyezést a munkásszállásokon, ahol kulturált viszonyok között éltek.
Az állam ösztönözte a cigánykultúrát, a cigányértelmiség kialakulását. Cigányzenét akkoriban legtöbb étteremben játszottak, és legjobbak külföldre is kijutottak.

A rendszerváltás legnagyobb áldozata a cigány lett

A tőkés vállalkozó megszüntette azokat a munkahelyeket, ahol korábban dolgoztak. A szocialista államnak megérte, a magántőkésnek már nem. A cigányok tömegével lettek munkanélküliek. Már az sem dolgozhatott, aki dolgozni akart.

Borsodbótát 1986 óta tanácselnökként, majd polgármesterként egy kommunista ember, Gulyás János, a Munkáspárt tagja vezeti

A Nyugat, az EU szavakban rengeteget aggódott a cigányokért, de semmit sem segített. Pénzt egy fillért sem adtak a cigányság problémáinak megoldására.
Nem volt megoldás a kivándorlás sem. A cigányság egy része Kanadába ment, de hamarosan Kanada lezárta a határt. Franciaország Sarközy elnöksége alatt hazatoloncolta az oda vándorló magyarországi cigányokat.
Az MSZP-SZDSZ-kormányok a liberális receptet követték. A cigányság problémáját emberi jogi kérdésként állították be. A cigánynak mindenhez van joga. Ha akar, dolgozik, ha nem akar, nem dolgozik. Az állam azzal csitította a kedélyeket, hogy pénzt adott a cigánycsaládoknak, részben szociális segélyeket, részben minden gyerek után támogatást. Kialakult a tragikus kép. A cigányok a gyerekeikből éltek. Elszaporodtak a bűncselekmények.
A magyar társadalom védekezett, ahogyan tudott. Aki tudott, elköltözött a cigányfalvakból, vagy legalább a gyerekeit más városok iskoláiba vitte. Kialakult a dühös cigánygyűlölet. A Jobbik rájátszott erre a hangulatra. A cigányok ellen hangolta a magyarokat ott, ahol sok magyar élt együtt cigányokkal. A számításuk bejött, bejutottak a parlamentbe. Innen tovább azonban már ők sem tudták, hogy mit kell csinálni.
A Fidesz 2010 után meghirdette a munkaalapú társadalmat. Igyekezett állami és EU-s pénzekből a cigányok számára munkahelyeket teremteni. Megszüntették a gyerek után automatikusan járó állami támogatást. A cigány is éljen meg a fizetéséből! Segélyt az a család kap, ahol a felnőttek dolgoznak, és a gyerekek iskolába járnak.

A liberálisoknak nem a cigányok kellenek, csak a szavazatuk

A liberálisok most életveszélyes eszközhöz nyúltak. A cigány lakosságot igyekeznek a Fidesz-kormány ellen hangolni, megígérve nekik, hogy ha ők nyerik a választást, a cigány megint élheti a saját világát, dolgozni sem kell, az állam eltartja. A gyöngyöspatai romák kártérítési ügye ennek a taktikának az első lépése. Úgy akarják pénzhez juttatni a cigányokat, hogy azért semmit sem kell tenniük.
A liberálisok valójában becsapják a cigányokat, a magyarokat is. A cigányok szavazata kell nekik, nem a cigányok. Ha ők kerülnek kormányra, csak ideig-óráig tudnak eltartani többszázezer cigányt. Az EU pedig akkor sem fog pénzt adni, mint ahogyan korábban sem adott. A cigány beszorul a cigányfalvakba.

Vélemény, hozzászólás?