Menü Bezárás

Ha a szomszéd veri a feleségét, ne fordítsuk el a fejünket!

A Munkáspárt honlapján mindennap lehet olvasni véleményünket a legfontosabb hazai és külföldi ügyekről. Most arra kértük Thürmer Gyula elnököt, hogy rövid kérdésekre rövid választ adjon néhány izgalmas ügyben.

Mi a véleményük a börtönbizniszről?

A törvénnyel való visszaélés törvénytelenség, igazságtalanság és pofátlanság. Az EU-ban kitalálják, hogy milyen legyen az ideális börtön. Aztán felbiztatják az elítélt magyar bűnözőket, hogy tegyenek panaszt az EU-nál, hogy az ő cellájuk nem olyan, mint az ideális. Mindenhez akadnak magyar ügyvédek, akik jó pénzért az egészet lebonyolítják. A törvénnyel való mindenfajta visszaélést meg kell szüntetni, a kiskapukat be kell zárni. Ha nem bízhatunk a törvényben, az igazságszolgáltatásban, nem érezzük magunkat biztonságban.

Gyöngyöspata. A cigány lakosok pénzt várnak, a kormány oktatást adna. Mit gondol Ön?

Ismert a mondás: „Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Adj neki hálót, tanítsd meg halászni, és akkor egész életében meglesz a betevője.” Gyöngyöspatán és mindenütt másutt nem pénzt kell adni a cigányoknak, hanem segíteni kell kapcsolódásukat a társadalomhoz. A pénz elszáll, a tudás megmarad, és később még több pénzt fog hozni. A pénz a liberálisok trükkje. De ők nem segíteni akarják a cigányokat, hanem a szavazatukat megvenni.

A liberális ellenzék szerint az isztambuli egyezményt ratifikálni kell, és akkor nem lesz több családon belüli erőszak.

Badarság! Az isztambuli egyezményt azért nyomja az ellenzék, mert az egyezmény a genderideológiát védi. A Munkáspárt nem fogadja el a harmadik nem ideológiáját. Szerintünk férfi van és nő van. Én nem tudom elfogadni, hogy a finn miniszterelnöknő azzal kérkedik, hogy „neki két apja van.” Ilyen nincs!
Ami a családon belüli erőszakot illeti, ennek kezelésére a mai magyar törvények elegendőek. Az embereknek kell jobban odafigyelni. Ha a szomszéd veri a feleségét, ne fordítsuk el a fejünket! A lakóközösségek ne csak azzal törődjenek, hogy mennyibe kerül a lift felújítása, hanem egymással is!

Ön szerint jó, hogy egyre több nő kap helyet a politikában?

Szerintem ez jó. A rossz az, ha ebből mesterségesen politikát csinálnak, kötelező kvótákat határoznak meg. Egy ország, egy párt sikere nem attól függ, hogy nő vagy férfi vezeti. Most divat lett előretolni nőket, elnököket, miniszterelnököket csinálni belőlük. De a politikát mindig azok határozzák meg, akik a konkrét személyek mögött állnak. Ott pedig a tőke van, és a pénzé a döntő szó.
A Munkáspárt nyolc tagú Elnökségében két nő van. Nincs kvóta. Ennyien tudják vállalni.

Ma sokat vitatott kérdés, hogy függetlenek-e bírók Magyarországon.

A bírókat nem a Marsról vagy más bolygóról küldik ide. Az Alaptörvény szerint „az Alkotmánybíróság tagjait és elnökét, a Kúria elnökét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt” az Országgyűlés választja. A hivatásos bírókat a köztársasági elnök nevezi ki. Tehát, ha tetszik, ha nem, a bíróság egész szervezete azoktól a pártoktól függ, akik hatalmon vannak.
Számomra ez az alapkérdés. A baj az, hogy a mai rendszerben az embereknek, a népnek nincs beleszólásuk abba, hogy kik legyenek a bírók és nincs lehetőségük arra sem, hogy ellenőrizzék őket.
A törvényeket, amelyek alapján a bíróknak dönteniük kell, szintén a parlament, vagyis végső soron a hatalmon lévő pártok hozzák.
Szerintem, nincs ember, aki be tudná bizonyítani, hogy egy miniszter, egy polgármester vagy akármilyen politikai tényező befolyásolt egy bírót az ítélet meghozatalakor. Viszont ilyen gyanú ma nem kevés van. És ha van gyanú, akkor az emberek választ várnak. Várnak, de nem kapnak, és ez nagyon nagy baj.

Mi a véleménye a NAT-ról?

A NAT lényege, hogy a gyerekeink mit tanuljanak. Sok minden jó van benne. Sok minden rossz is. Én, mint munkáspárti ember nem tudom elfogadni, ha a szocializmust becsmérlik. A közelmúlt még nem történelem, velünk él. Ne teremtsünk skizofrén helyzetet a gyereknek!
A NAT-tal kapcsolatban vannak dolgok, amit nem szabad összekeverni. Itt van hitvita, szakmai vita és vannak politikai ambíciók. Szerintem egyre kellene koncentrálni: a gyermekeink okos, felkészült, egészséges, versenyképes emberek legyenek! Ez társadalmi feladat, amit az államnak kell ellátnia. Legyen az oktatás állami és világi! A tudást és a tanárt becsüljük meg és védjük meg!

A magyar külügyminiszter a közelmúltban ismét igyekezett meggyőzni az ukrán vezetést arról, hogy engedjék a kárpátaljai magyarok anyanyelvi tanulását. Ugyanakkor a NATO-országok azt követelik, hogy a magyar kormány ne kösse ezt a kérdést Ukrajna NATO-tagságának ügyéhez.

Én úgy gondolom, hogy a kárpátaljai magyarok ügyét nem lehet sem a NATO-ban, sem az EU-ban megoldani. Nem érdekli őket. A NATO és az EU nem szövetségesünk ebben az ügyben. Oroszország lehetne szövetségesünk, mert az ukránok az orosz kisebbséget is elnyomják, de ezt már az Orbán-kormány nem meri bevállalni.

Vélemény, hozzászólás?