Menü Bezárás

Hogy csinálja a munkáspárti polgármester?

A Népszava február 14-i száma adott hírt arról, hogy Borsodbótán nyolc cigánycsalád új lakásba költözhetett. Borsodbótáról filmet is forgatott a 24.hu. A film néhány felvételét láthatják olvasóink illusztrációként.

Harmincan lehetőséget kaptak egy másfajta életre

„A közel kilencszáz fős település sikerrel pályázott a szegregált élethelyzetek felszámolására kiírt programra…A programban 200-200 milliót, azaz összesen 400 millió forintot nyert el Borsodbóta önkormányzata.” – írta a Népszava.
„A pénz felét felzárkóztató jellegű, szociális programokra költötték, és költik még egészen 2021-ig: ebből indítanak például hamarosan gyógynövényismereti tanfolyamot, de segítették a romákkal foglalkozó szociális munkások képzését-továbbképzését is. A másik kétszázmillió forintból megvettek, felújítottak és kompletten berendeztek nyolc házat, illetve megépítették a Csillagpont-házat, amely egyfajta közösségi térként fogadja be a helyieknek szánt programokat. Borsodbótán a falu közepén lévő úgynevezett szegregátumban százharmincan élnek komfort nélküli, rossz állapotú házakban, s most közülük közel harmincan kaptak lehetőséget egy másfajta életre.”

A polgármesternek se terepjárója, se villája

Borsodbótát 1986 óta tanácselnökként, majd polgármesterként egy kommunista ember, Gulyás János, a Munkáspárt tagja vezeti

Borsodbótát 1986 óta tanácselnökként, majd polgármesterként egy kommunista ember, Gulyás János, a Munkáspárt tagja vezeti.
„Nem akartunk nyerészkedni, az a lényeg, hogy ezek a családok mostantól egy kicsit más szemmel nézhessék a világot, és jobban beilleszkedjenek a falu életébe” – nyilatkozta a Népszavának. „Errefelé nagyon alacsonyak az ingatlanárak, így a kiszemelt épületeket jellemzően 1,5-3 millió forintból meg tudták venni a tulajdonosoktól, akik így szintén jól jártak. A romos viskókról pedig az önkormányzat javára lemondtak a felújított házakba költözők, így e házak eldózerolása után a közel egy hektáros területet akár parkként, vállalkozások beindítására vagy egyéb beruházásra is használhatják majd.”
Mi a tanulság? Így is lehet. Feltéve, ha van egy munkáspárti polgármester. Egy polgármester, akinek harminc év polgármesterség után sincs se terepjárója, se villája. Becsülete van és tisztessége. A jutalma az emberek szeretete.

Vélemény, hozzászólás?