Menü Bezárás

Kommunisták a világban

Sehol sem könnyű manapság kommunistának lenni. Sehol sem tartoznak a mainstream-pártokhoz, mindenütt küzdenek a pártépítéssel. De kitartó munkával lehet sikereket elérni. Másutt is, nálunk is.

Gelsenkirchen Lenin-szobrot kap

Lenin-szobor még a párt raktárában

Hogy mik vannak! A 262 ezer lakosú nyugatnémet város, Gelsen-kirchen Lenin-szobrot kap. A városi hatóságok nem díjazták a Német Marxista-Leninista Párt (MLPD) ötletét a több mint 2 méter magas szobor felállítására, és mindent meg is mozgattak a terv megakadályozására. Csakhogy a tér, ahova a szobrot szánják, az MLPD tulajdona és nem a városé. A szobor még a párt raktárában van, de hamarosan felavatják. Az illetékes német bíróság szerint ugyanis a kapitalizmusban a tulajdonjog szent, úgyhogy tetszik, nem tetszik, Gelsenkirchen lesz az első német város, amely az NDK lenyelése óta Lenin-szobrot kap. Trierben, Marx szülővárosában már áll a Kínai Népköztársaság által adományozott Marx-szobor. Higgyék el, lesz még több is! Idő kérdése.

Rümelingen: ne zárják be a bankfiókot!

Luxemburgi Kommunista Párt tüntetése

Rümelingen kedves kisváros Luxemburgban. Valaha híres acélipara volt, aminek emlékét az itt élők és nagyobb impozáns bányamúzeum őrzi. A város egyik alpolgármestere, Edmond Peiffer, a Luxemburgi Kommunista Párt tagja. A párt minap tüntetést szervezett egy olyan kérdésben, amely nagyon is érint szinte mindenkit. A Sparkasse bank be akarja zárni a városi fiókját, ezzel arra kényszerítve sok embert, hogy másik városban intézzék pénzügyeiket. A helyiek odafigyeltek az eseményre, látva, hogy kommunista alpolgármesterük is ott van.

Róma: a kommunisták első sikerei

Partito Comunista tüntetés, Marco Rizzo vezetésével

Az olasz kommunista mozgalomból manapság nem sok jó hír jön. Az elmúlt három évtizedben az egykori történelmi Olasz Kommunista Párt kiesett a parlamentből, darabjaira tört, szinte eltűnt a politikai színtérről. Több új párt jött létre, köztük a Partito Comunista Marco Rizzo vezetésével. A párt évek óta kitartóan munkálkodik a párt felépítésén, társadalmi befolyásának növelésén. Most beérett az első siker. Marco Rizzo Róma 7. számú választókerületében 2,62 százalékot kapott. Az eredmény azért jelentős, mert két éve ugyanitt csak 0,37 százalékot szereztek. A siker az siker, még akkor is, ha most jóval kevesebben szavaztak, mint két éve.

Két kommunista tádzsik parlamentben

Mirodzs Abdullajev, a TKP vezetője

A 9 milliós Tádzsikisztánban a Tádzsik Kommunista Párt (TKP) két helyet szerzett a nemzeti parlamentben a március 1-i választásokon. A tádzsik parlamentnek 63 tagja van. Közülük 22 főt országos pártlistán, 41 főt pedig egyéni körzetekben választanak meg. A TKP 3,11 százalékot szerzett, ami több mint a négy évvel ezelőtti 2,39 százalék, de nem érte el az ott is meglévő 5 százalékos küszöböt, így listán nem jutottak be. De, és ez az izgalmas, két egyéni mandátumot megszereztek. A két kommunista képviselő egyike a 71 éves Mirodzs Abdullajev, a TKP vezetője, aki 65 százalékkal nyert.

Vélemény, hozzászólás?