Menü Bezárás

A koreai sajátosságú szocializmus útján

108 éve született Kim Irszen

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban e héten ünnepelték a szocialista Korea alapítója születésének 108. évfordulóját. Kim Irszen a Koreai Munkapárt első számú vezetője volt, egyben 1948-1972 között a KNDK miniszterelnöke, majd 1972-1994 között a KNDK elnöke. Kim Irszent nemzeti hősként tiszteli a koreai nép, mint olyan vezetőt, aki közvetlenül részt vett a japánok elleni felszabadító háborúban, majd a koreai háborúban (1950-53) az amerikai agresszió elhárításában.
A szocialista Korea építése 1945 után egy olyan országban indult meg, amelyet a japán gyarmatosítók teljesen leromboltak és kiraboltak. Történelmi lemaradást kellett behozni, munkát, élelmet adni az embereknek, és megtalálni a felszabadult ország helyét a második világháború utáni világrendszerben.
A szocialista építést megzavarta a tőkés világ agressziója a KNDK ellen, amelyet az USA szervezett azzal a céllal, hogy megakadályozzák a szocializmus térnyerését a Koreai félszigeten. Ez volt az amerikai imperializmus első nagy háborúja a szocializmus ellen indított hidegháborúban.
A koreai háborút mind a mai napig nem követte békeszerződés. Fegyverszünet van érvényben. Az USA máig nem mondott le arról, hogy megdöntse a szocialista rendszert a KNDK-ban. Több mint 23 ezer amerikai katona állomásozik Dél-Koreában annak ellenére, hogy a szovjet csapatok már réges-rég elhagyták Korea északi részét.
A háború befejezése után a KNDK számíthatott a szocialista országok, a Szovjetunió, Kína és mások között Magyarország támogatására is. A KNDK megteremtette a szocializmus alapjait. Kim Irszen kiváló államférfinak, pártvezetőnek, sőt ideológusnak bizonyult. Megfogalmazta az önerőre támaszkodás elvét. A Koreai Munkapárt a marxizmus elveit tekinti irányadónak, amelyeket a koreai nemzeti sajátosságok között alkalmaz. A Koreai Munkapárt az önerőre támaszkodás elve és politikája alapján stabilizálta az országot, megteremtette a párt, a hadsereg, a nép szoros egységét.
Kim Irszen megvédte a Koreai Munkapárt irányvonalát olyan időszakokban, amikor éles vita és szembenállás bontakozott ki a nemzetközi munkásmozgalomban.
Kim Irszen jól ismerte Magyarországot. Két alkalommal, 1956 júniusában és 1984 júniusában járt Magyarországon. Becsülte, értékelte a magyar nép eredményeit a szocializmus építésében.
Kim Irszent a koreai nép mind a mai napig nagy tisztelettel és szeretettel veszi körbe. Halála után Kim Dzsong Il 1994-2011 között vette át az ország vezetését, aki folytatta a szocializmus építését. A KNDK megerősítette védelmi képességét, rakétahatalommá vált. Kim Dzsong Il vezetésével sikerült a szocializmust megőrizni olyan időszakban is, amikor Európában a szocialista rendszerek összeomlottak és Kínában is jelentős változások indultak el.
Halála után választották a koreai párt, állam és hadsereg élére Kim Dzsong Unt. Az elmúlt közel kilenc esztendőben a KNDK megvédte nemzeti függetlenségét és szuverenitását az USA támadásaival szemben. A KNDK olyan helyzetet teremtett, amikor az USA rákényszerült a Kim-Trump-csúcstalálkozókra. Az USA reklámfogásként használta a csúcstalálkozókat, nem adta fel KNDK-ellenes politikáját. A KNDK ugyanakkor megerősítette szoros viszonyát Kínával, és nyitott számos ország felé.
A Koreai Munkapárt szorosabb viszonyra törekedett a nemzetközi kommunista és munkásmozgalommal. A pártok 21. Nemzetközi Találkozója úgy döntött, 2020 őszén a koreai párt meghívását elfogadva Phenjanban rendezi meg a 22. Nemzetközi Találkozót.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke levélben köszöntötte az ünnep alkalmából Kim Dzsong Unt, a Koreai Munkapárt vezetőjét.


A Koreai Munkapárt Politikai Bizottságának április 11-i ülésén Kim Dzsong Un megállapította, hogy a KNDK jelentős sikereket ért el a gazdaság építésében és dinamikus folyamatok indultak. A KDNK népe méltó módon készül a Korea Munkapárt megalakulásának 75. évfordulójára.
Ugyanakkor megállapította, hogy a koronavírus országhatároktól függetlenül az egész emberiséget fenyegeti. „A tények azt mutatják, hogy rövid idő alatt lehetetlen megszüntetni a vírusfertőzés veszélyét és ez akadályokat támaszt küzdelmünkkel és előrehaladásunkkal szemben.” Kim Dzsong Un aláhúzta, hogy a KNDK elsőrendű védelmi intézkedéseket foganasított és „a járvány elleni helyzet stabil.”
A Koreai Munkapárt vezetése kijelentette, hogy a Politikai Bizottság mostani ülése, amelyre Kim Dzsong Un vezetése alatt került sor, „szélesre tárja az utat a koreai sajátosságú szocializmus fejlődése előtt”, összhangban koreai forradalom mai időszerű feladataival.

Vélemény, hozzászólás?