Menü Bezárás

75 éve győztük le a fasizmust

1945. április 30-án Georgij Zsukov marsall, a Berlint ostromló szovjet csapatok parancsnoka az alábbiakat jelentette Joszif Sztálinnak, a szovjet fegyveres erők legfelsőbb főparancsnokának: „A 3. csapásmérő hadsereg alakulatai április 30-án 14.25 órakor elfoglalták a Reichstag épületét és kitűzték a szovjet zászlót.” Még néhány nap és véget ér a történelem addigi legnagyobb háborúja Európában.

Május 8-án 22.43 órakor Wilhelm Keitel vezértábornagy aláírta a német csapatok teljes és feltétel nélküli kapitulációjáról szóló dokumentumot. Közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor, moszkvai idő szerint május 9-én 01.01-kor Európában véget ért a második világháború. Május 9-e a Győzelem Napja. 75 éve történt.

Kit győztek le?

A mai történelemhamisító világban jogos feltenni a kérdést: kit is győztek le 1945 tavaszán?

Legyőzték a fasizmust. Azt a fasizmust, amely a tőkés rendszer fegyvere volt az 1929-es világválság következményeinek felszámolására. A tőke a fasizmus bevetésével kívánta megakadályozni, hogy Európa népei a tőkés rend ellen forduljanak. 1930 után reálisan lehetett számítani arra, hogy a Ernst Thälmann vezette Német Kommunista Párt megszerzi a hatalmat Németországban. Ha az akkori Európa legszervezettebb munkásosztálya, a német munkásság győz, az európai kapitalizmus napjai meg lettek volna számlálva.

A német és a nemzetközi tőke ezért Hitler mellé állt, és segítette hatalomra jutni a fasisztákat. Pontosan tudták, hogy Hitler mit fog tenni, hiszen összes tervét megírta már 1925-ben a Mein Kampf című könyvében. A tőke engedte, hogy jöjjön az erőszak, a diktatúra, a kommunistákkal való leszámolás.

A tőke tudta, hogy jönni fog a zsidók tömeges megsemmisítése, mert Hitler könyve ezt is világossá tette. Tudták, s mégsem tettek ellene semmit.

A tőke tudta, hogy Németország megtámadja a Szovjetuniót. Pont ez volt a tőke célja: gyengüljön le Németország is, Oroszország is, majd jön Nyugat-Európa és az USA és ők fognak uralkodni.

Május 9-e a fasizmus feletti győzelem napja. A szovjet hadsereg hajtotta végre, de a fasizmus legyőzése minden haladó ember érdeke volt. Ezen a napon az emberiség aratott győzelmet a fasizmus felett. A fasizmust győzte le, amely el akart törölni mindent, ami emberi, ami jó. A fasizmust, amely törvényessé tette a kommunisták, a szocialisták üldözését és fizikai megsemmisítését. A fasizmust, amely zsidók és cigányok millióit irtotta ki. A fasizmust, amely elindította az emberiség eddigi legnagyobb és legpusztítóbb háborúját, a második világháborút. Ezért vallhatjuk május 9-ét ma is a mi ünnepünknek.

Május 9-e győzelem a kapitalizmus felett. Németország kapitalista ország volt. A Szovjetunió győzelme a szocialista rendszer fölényét is bizonyította az európai tőkés rendszerekkel szemben. A szovjet hadsereg nem állt meg országa határainál, tovább ment, hogy felszabadítsa a fasizmus alól Európa más népeit is. A Szovjetunió győzelme egyben lehetőséget is teremtett Kelet-Európában a saját társadalmi változásaik felgyorsítására, a szocializmus megteremtésére. Május 9-e ebben az értelemben is a mi ünnepünk.

Május 9-e győzelem volt Németország felett. A fasizmusra épülő politika végrehajtását Németország vállalta. A németek mozgósították a megszállt Európa és Németország teljes emberi és anyagi erőforrásait. A német csapatok 1941 decemberében néhány kilométerre álltak Moszkvától, de nem tudták elfoglalni. 1941 decembere után megkezdődött a németek lassú, sok áldozatot követelő visszaszorítása. Május 9-e a szovjet nép, a szovjet gazdaság, a szovjet hadsereg győzelme volt Németország felett.

A Németország feletti győzelemért a Szovjetunió hozta a legnagyobb áldozatot. 26 millió szovjet ember halt meg. Közülük 12 millió volt a hadsereg áldozatainak száma, 14 millió a polgári lakosság. A német fasizmus legyőzésében a legnagyobb terhet a Szovjetunió vállalta. Senki és semmi sem feledtetheti a sok millió szovjet hőst, akik életüket adták a háborúban.

***

Mostani számunkban eddig nem ismert, vagy kevésbé ismert fotókkal idézzük fel a 75 évvel ezelőtti eseményt, a Győzelem Napját.

Vélemény, hozzászólás?