Menü Bezárás

A rendszerrel van a baj, s ezt csak mi mondjuk

A rendszerrel van a baj, s ezt csak mi mondjuk

Olvasóink szívesen fogadták a múlt héten a négyes interjút. Különböző helyzetben élő munkáspárti aktivistáinkat kérdeztük ugyanarról: hogyan tovább? Felbuzdulva a múlt hét sikerén, folytatjuk a közös interjúkat. Ma megszólal Edelényiné Nagy Mária, a Munkáspárt alapító tagja, a Hajdú-Bihar megyei szervezet elnöke. Nyugdíjas, Debrecenben él. Urbán Renáta a Nógrád megyei Romhányban él családjával. Aktív részese a helyi közéletnek, indult a Munkáspárt képviselőjelöltjeként. Czupor Attila régóta részt vesz a Bács-Kiskun megyei szervezetünk munkájában, de csak a közelmúltban lett párttagunk. Aki vonattal jár, akár találkozhatott is vele, lévén, hogy vasutas. Kérdéseinkre válaszolt Páldi Szabolcs is, aki középiskolás, a Csongrád megyei Csanyteleken és az idén februárban lett a Munkáspárt tagja.

Hogy élted meg a járványt?
Mit csináltál a karanténban?

E. Mária: Könnyebb helyzetben voltam, mint sokan mások, mert kertes házban élek, így sok virágot, paprikát, paradicsomot, epret és még sorolhatnám mi mindent ültettem. Megjegyzem a korábbi időszakban nem a kertészkedésről voltam híres. Megtanultam kenyeret sütni, pedig életemben nem sütöttem még pogácsát sem. Naponta letekertem néhány kilométert, igaz csak szobabiciklin, mert fő az egészség.
A legélvezetesebb időtöltésem a kutyáink birodalmában tevékenykedni. Sok vidám percet okoztak a bohóckodásaikkal, a kergetőzéseikkel, a ragaszkodó szeretetükkel. Minden kutya valódi személyiség. Az ő szeretetük, hűségük és toleranciájuk, óriási tanítás lehetne minden ember életében, aki nyitott ezekre az érzésekre.

Edelényiné Nagy Mária
Edelényiné Nagy Mária

Ami nagyon hiányzott és nem pótolható, hogy két hónapig nem ölelhettem magamhoz a kicsi unokámat. Nem lehettem ott a születésnapján, csak videón nézhettem, ahogy elfújja a gyertyát.

U. Renáta: A járvány kezdete óta a fiammal együtt itthon telnek napjaink. A párom szerencsére végig tudott dolgozni. Itthon a szokásos napi teendőimen felül, Dávid fiamnak segítek a tanulmányaiban. Betartjuk a karantén szabályait. A kapcsolataimat sokkal nehezebb így ápolni. Vannak jobb és vannak rosszabb napjaink a bezártság miatt.

Cz. Attila: Váratlanul ért engem is. Fel voltam háborodva, mert a miniszterelnök úr bejelentése a megmentő csomag utolsó pontjaiban tett utalást magáról a járványról és a teendőkről. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a járvány idején feltételekkel ugyan, de dolgozhattam. Aktív dolgozó emberként nagyon zavar, hogy sok dolgozó társamat csak késve vették nyilvántartásba, ezért átmenetileg jogsérelmet szenvedtek. Sokan csak utólag kaptak segélyt.

P. Szabolcs: A járványt nehézkesen éltem meg, a távoktatás nagyrészt befolyásolta a hétköznapjaimat, gyakran a hétvégét is. A tanárok segítséget nyújtottak, szerencsére javulás mutatkozott a tanulmányi jegyeimben. A karantén mellett igyekeztem sokat segíteni a szüleimnek. Szüleim, nagyszülőm szerencsére jó egészségnek örvendtek a karantén alatt, betartották a karanténnal kapcsolatos szabályokat.

Mit tudott tenni ebben a helyzetben
a Munkáspárt helyi szervezete?

E. Mária: A korlátozások miatt az aktív pártéletünk szünetelt, de együtt voltunk virtuálisan. Minden aktuális hírt megosztottunk egymással a facebookos oldalunkon, ahol csak az alapszervezetünk tagjai vannak jelen. Megbeszéltük közös dolgainkat, kifejtettük véleményeinket, javaslatokat tettünk.

Tagjaink egyénileg is helyt álltak és dolgoztak azért, hogy megakadályozzák a járvány nagyobb pusztítását. A vagyonőr és biztonsági őr munkakörben dolgozó elvtársaink maszkban, kesztyűben és sok túlórában teljesítették vállalt kötelezettségeiket. A hulladékot és a lakossági szemetet is folyamatosan el kellett szállítani, hogy megóvhassák a környezetünket. Elvtársunk is értünk dolgozott.

Balmazújvároson a karantén ellenére, elvtársnőnk május 9-én, egyedül koszorúzott. Másik elvtársnőnk a járvány korai szakaszában, amikor szájmaszkot nem lehetett szinte sehol beszerezni, akkor megszervezte, hogy egy lakótömb több száz lakójának 100 Ft egységáron készítsenek maszkot.

U. Renáta: A helyi szervezet tagjaival is telefonon tartottuk a kapcsolatot. Amit kihagytunk, majd most fogjuk pótolni.

Urbán Renáta családjával
Urbán Renáta családjával

Cz. Attila: Korlátjainkat figyelembe véve megosztottunk minden olyan információt ismerőseinkkel, amelyek a védekezéshez szükségesek, de a települések vezetői nem segítettek. Ilyen volt például a szájmaszk. Nálunk csak részben volt megoldott az ismerősök, Családsegítő Központ által varrott, adott maszk, ezért interneten kerestünk és találtunk varrás nélküli maszk készítésére lehetőséget. Ezt az ismeretünket megosztottuk, betanítottunk, ha kellett, el is készítettük, és a kész „védőeszközt” odaadtuk az arra rászorulónak.

Eredményesen működik a „Bácsalmáson hallottam” Facebook csoport. Itt fel lehet tenni olyan kérdéseket, amelyre az érdeklődő a közvetlen környezetében nem kap választ. Folyamatosan tartottuk telefonon, interneten a kapcsolatot egymással. A központból kapott „Mai anyagokkal” térségünk informálását, tájékoztatását is megoldottuk.

P. Szabolcs: A korlátozás miatt, mint új párttag sajnos nem volt alkalmam személyes találkozóra, ami a járvány előtt történt volna meg. Viszont annak nagyon örülök, hogy alkalmam volt megismerni, hogy mit tesz a párt a járvány alatt. A videókból, valamint A Szabadság újságból tudtam informálódni a pártról, a barátaim közt is megosztani a párt tevékenységét az interneten.

Milyen volt a Munkáspárt általános politikája ebben az időszakban?

E. Mária: A központi honlapunkon és A Szabadság újságunkban megjelent cikkeket, videókat megosztottuk a Facebookon, ezzel is segítve a Munkáspárt népszerűsítését. Itt szeretném megköszönni a magam és az alapszervezetünk nevében, az Elnöknek és az Elnökség minden tagjának azt a munkát és helytállást, amit a Munkáspárt tagjaiért és a dolgozó emberekért tettek.

U. Renáta: A Munkáspárt politikája ebben az időszakban is jól mérte fel a helyzetet. A tízperces videók napra készek voltak, s szerintem mindenki számára érthető.

Cz. Attila: A Szabadság újság, mint a Munkáspárt kézzel fogható fegyvere a kormányzati információt, vagy az egyéb ellenzéki sajtó információit tekintve messze a leghitelesebb volt: a vírushelyzet megoldására Kína és Kuba segítségét elemezve, az Unió cinizmusát, tehetetlenkedését nem titkolva.

Czupor Attila
Czupor Attila

Korrekt volt a kormányzat munkájának bemutatása. Nem hallgattuk el a hibákat sem, de a helyes intézkedéseket (határlezárás) is elismertük. A mi vidékünkön a korlátozások nem váltottak ki nagy ellenállást, de a vásárlások időintervallumainak felülvizsgálatát és korrigálását szükségesnek tartják. A tömegközlekedés feltételei szintén helytállóak.

Az EU-s víruskezelést tekintve, valamint Magyarország helyzetét vizsgálva arra jutottam, hogy az unió nagytőkés- és a magyar kistőkés kormányának felelősségüket egymásra és mindenki másra tolják. Ennek az árát a dolgozókkal és mindenki mással fizettetik meg meglátásom szerint.

A Munkáspárt hangja a vírushelyzet alatt még kritikusabb lett és a megoldásokra is tett jó javaslatot.

P. Szabolcs: A párt általános politikája megfelelő volt, elkerülte a pánikkeltést. Higgadtan kezelte a járvány alatti időszakot, nem használta fel politikai célokra a járványt, ami nagyon tisztelendő. A Munkáspárt javasolta, hogy a kormány tegye ingyenessé a maszkokat, de nem tette meg. A párt ismét az emberekért volt, meghallgatták az időseket, akik segítségre szorultak, valamint anyagi segítséget is nyújtottak nekik.

Mi a teendő a következő hónapokban?

E. Mária: Be kell pótolnunk mindazt, amit a járvány okozta krízis miatt elmulasztottunk. Találkoznunk és beszélgetnünk kell az elkövetkezendő idő feladatairól. Rendezni kell a sorainkat; tagdíjakat beszedni, készülni a 2022-es parlamenti választásra. Rendezvények, kitelepülések szervezése, új tagok vagy szimpatizánsok felkutatása és mindazok a feladatok, amiket rögzítettünk a 2020. évi munkatervünkben. Egyben fel kell készíteni önmagunkat arra az időszakra, ha újra felütné a fejét a járvány.

U. Renáta: A következő időszakban minél többet kell magunkról hallatni. Szerintem a mostani politikai helyzetben egyre több ember fog felénk fordulni és csatlakozni.

Cz. Attila: Folytatni kell a munkát az eredeti terveinknek megfelelően. Járni az emberek között, folytatni a beszélgetéseket, a felvilágosítást. Segíteni ott, ahol a mi segítségünkre van szükség. Minél több érdeklődőnek adjuk kezébe fegyverünket, a Szabadságot! Hisz a rendszerrel baj van – és ezt csak mi mondjuk.

P. Szabolcs: A következő időszakban ismét az utcára kell menni. Fel kell vennünk a harcot a kapitalizmus ellen, mielőtt a kapitalizmus elnyom minket. Nem hagyhatjuk, hogy korlátozzanak bennünket, úgy ahogy megtették a 2013-ban. Akkor a „kommunista” jelzőtől fosztották meg a pártot. Tudnunk kell, hogy milyen nehézségekkel küzdenek az emberek, mibe tudunk segíteni az időseknek. Beszélnünk kell a fiatalokkal is, milyen nehézségeket tapasztalnak, milyen változásra van szükség, beszélnünk kell azokkal, akik elvesztették a munkahelyüket.

Páldi Szabolcs
Páldi Szabolcs

A gazdasági válság nyomán tömegesen veszíthetik el az emberek a munkahelyüket. Nem elég meghallgatni a véleményüket, azt meg is kell osztanunk másokkal. Harcolnunk kell a dolgozó emberekért, nem engedhetjük, hogy ismét olyan emberek kerüljenek hatalomra, akik nyomorba taszították az országot a 2008-as válság idején. Nem engedhetünk annak, hogy ismét tömegesen kilakoltassák a dolgozókat. A rengeteg hajléktalan Magyarországon jelenleg tehetetlen, megélhetésük is rettentően nehéz. Hallgassuk meg őket is! Továbbra is folytatnunk kell a NATO-ellenességet, nem kérünk belőlük, ahelyett hogy háborút sürgetnek, inkább védjék meg Európát a terrorizmussal szemben, védjék az embereket. A magyar munkásokat kell képviselnünk továbbra is, eljött az ideje, hogy a tőkéseket megadóztassuk és hogy a magyar dolgozó népnek adjuk a hatalmat!

Vélemény, hozzászólás?