Menü Bezárás

Régen várt látogatás A magyar miniszterelnök Belaruszban

Régen várt látogatás A magyar miniszterelnök Belaruszban

A Belarusz Köztársaság fővárosába, Minszkbe látogatott Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten. A látogatás elősegítette Magyarország tekintélyének erősítését és új távlatokat nyitott a magyar kormány regionális erőfeszítése előtt.

Jól eltalálták az időpontot

A magyar miniszterelnök akkor ment el Belaruszba, amikor szövetséges kollégáival is jórészt videokonferenciákon érintkezik. Lukasenko belarusz elnökkel viszont személyesen találkozott. A gesztusokra érzékeny belarusz elnök nyilván méltányolta ezt a tényt.

Első ízben került sor magyar miniszterelnök látogatására Belaruszban, legalábbis, ha az 1990 utáni harminc évet számoljuk. A látogatás régi tartozás volt, ahogy Orbán Viktor fogalmazott, hiszen már több ízben, több formában is felmerült a két politikus találkozójának ötlete.

Orbán látogatását aláhúzza az is, hogy Belarusz egy nagyon sajátos helyzetben lévő ország. A jelentős orosz-belarusz gazdasági és politikai viták ellenére Belarusz Oroszország politikai, gazdasági és katonai szövetségese. A magyar miniszterelnök ennek tudatában tárgyalt Lukasenko elnökkel és a kapcsolatok pragmatikus és konkrét fejlesztése mellett szállt síkra.

Fontos körülmény az is, hogy Belarusz – Magyarországhoz hasonlóan – sikeresen oldotta meg a koronavírus-járványt. A belarusz állami egészségügy bizonyított. Az ország erejét, politikai összeforrottságát mutatja, hogy Belarusz volt az egyetlen európai ország, ahol május 9-én, a fasizmus feletti győzelem 75. évfordulóján katonai díszszemlét tartottak.
Belarusz komoly ambícióit jelzi az is, hogy Lukasenko elnök bejelentette:

Belarusz a saját hadiiparára támaszkodva létrehozza saját 300 kilométernél nagyobb hatótávolságú harcászati rakétáját. Belarusz nem ijed meg attól, hogy a NATO Lengyelországban és a Baltikumban egyre több katonai erőt állomásoztat.

Belaruszban augusztus 7-én tartanak elnökválasztást. Röviddel a választás előtt egy ismert európai politikus látogatását nyilván pozitív üzenetként fogták fel Belaruszban.

A magyar-belarusz csúcstalálkozóra olyan pillanatban került sor, amikor a nyugat szeretné Belaruszt a maga oldalára csalogatni. Hosszú évek után az USA úgy döntött, hogy nagykövetet küld Minszkbe és arról is megállapodás született, hogy Belarusz kőolajat vásárol az USA-tól.

Az EU bevezette a vízumkönnyítést a belarusz állampolgárok számára. Számos más jelét adják annak, hogy az EU is változtat a Belaruszhoz fűződő politikáján, noha a szankciók még érvényben vannak.

Sikeres minszki út után mi várható Kijevben?

A magyar miniszterelnök Belaruszban
A magyar miniszterelnök Belaruszban

A magyar miniszterelnök látogatására még egy okból felfigyeltek a világban. Durván egy hónap múlva várják Kijevbe Orbán Viktort, és talán sor kerülhet a régóta tervezett Orbán-Zelenszkij-találkozóra. Lukasenko elnökkel tárgyalt a magyar miniszterelnök az ukrán helyzetről is, nyilván tudva, hogy Lukasenko jó viszonyt ápol az ukrán államfővel. A minszki tárgyalás egyfajta üzenetként is felfogható. Az ukrán vezetés magára maradhat, ha nem akar megegyezést a kisebbségi kérdésben.

A minszki látogatás fontos eleme a magyar kormány keleti nyitás politikájának. Világossá teszi, hogy hosszútávú és stratégiai jelentőségű ügyekről van szó. Négy együttműködési megállapodást írtak alá, köztük a két ország közötti nukleáris együttműködésről szóló megállapodást. A diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodás egészen új elemet visz a két ország viszonyába.

Megállapodást írtak alá a két exportügynökség között, továbbá egy agrármegállapodást, amelynek értelmében a belarusz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni.

A minszki találkozó erősítette a két ország vezetése közötti bizalmat. Megmutatta, hogy Magyarország képes új elemeket vinni a kelet-közép-európai térség életébe, elősegíteni a térség stabilizálását és békéjének megőrzését egy olyan időszakban, amikor gazdasági válság és a nagyhatalmak küzdelme az új piacok megszerzéséért súlyos kihívások elé állítják a térségünket.

Vélemény, hozzászólás?