Menü Bezárás

Kádár Emléklap a párt minden tagjának

Kádár Emléklap a párt minden tagjának

Emléklapot létesített a Munkáspárt Elnöksége. Az Emléklapról Kádár János arca köszön ránk. Az akció céljáról a párt elnökét, Thürmer Gyulát kérdeztük.

Hogy született a gondolat, hogy az Elnökség új emléklapot hozzon létre?

Elárulok egy titkot. Egyik budapesti aktivistánk, Barabás György jelezte, hogy egy idős magyar elvtárs, Tóth László, aki Szlovákiában él és a Szlovák Kommunista Párt tagja, nagyon szeretne egy olyan oklevelet, amelyen Kádár János képe van. Ő Kádár és a szocializmus nagy tisztelője és jubileumi születésnapjára vágyott ilyen ajándékra. Szívesen adnánk, válaszoltam, de a Munkáspártnak nincs ilyen oklevele és nem is volt korábban sem.

Aztán konzultáltam több elvtársunkkal, és rájöttünk arra, hogy most, a koronavírus utáni időszakban szükség lenne olyan akcióra, amellyel a Munkáspárt minden tagjához fordulunk. Most nagyon fontos, hogy mindenki ismét csatasorba álljon, megértse, hogy folytatnunk kell a munkát. Helyes lenne, ha minden párttagunknak köszönetet is mondanánk azért, amit évek óta tesznek Kádár János elvtárs és a szocializmus emlékének megőrzéséért és védelméért. Legyen ez egy kollektív elismerés, kollektív kitüntetés!

Kik kapták meg eddig az Emléklapot?

A Központi Bizottság június 13-i ülésén én nyújtottam át a Központi Bizottság, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és a Központi Ellenőrző Bizottság tagjainak, illetve a megyei elnököknek.

Az elmúlt napokban névre szólóan elkészítettük minden párttagunk számára az Emléklapot és átadtuk a megyei elnököknek és a budapesti elnöknek. A KB úgy döntött, hogy a következő egy-másfél hónapban minden megyében és Budapesten tartsunk tagértekezleteket. Szervezzük ezeket úgy, hogy a lehető legtöbb párttagunk legyen ott. Ezeken a rendezvényeken adjuk át ünnepélyes keretek között az Emléklapot.

Mindenkihez el fog jutni az Emléklap?

Arra kértem a helyi vezetőket, hogy ellenőrizzék a neveket. Ha véletlenül valaki kimaradt volna, szóljanak, azonnal pótoljuk. Senkiről sem szabad megfeledkezni, senkit sem szabad megsérteni. Nyomatékosan kértem mindenkit, hogy még véletlenül se adják postára az Emléklapot. Ha nem tud eljönni a rendezvényre valaki, vigyük el neki!

Ez azt is jelenti, hogy Kádár János emléke továbbra is fontos a Munkáspártnak?

Nézze, a magyar politikai erők a rendszerváltozás után kialakították viszonyukat a szocializmus időszakához és ezen belül 1956 szereplőihez is. A szocialista múltat a Fidesz is, a liberális ellenzék is elutasítja, tagadja, kiátkozza. A magyar tőkés elit ebben a kérdésben lényegében egységes. A Munkáspárt elismeri a szocializmus értékeit és eredményeit.

1956 ügyében a politikai erők megoszlanak. A Fidesz-KDNP azokkal azonosul 1956 szereplői közül, akik a szocializmus megdöntéséért küzdöttek. A „pesti srácoktól” kezdve Mindszenty bíborosig sok mindenki belefér ebbe a felfogásba.

Az MSZP kezdettől fogva Nagy Imre mellett tette le a voksot. Nagy Imrét tekintik abszolút hősnek, akik fellépett az akkori szocializmus ellen, és valamiféle „demokratikus szocializmust” akart. Ma már tudjuk, hogy ez semmi más, mint kapitalizmus.

A Munkáspárt Kádár Jánost mindig olyan személyiségnek tekintette, aki rendkívül összetett nemzetközi körülmények között Magyarország függetlenségéért és a szocialista út megőrzéséért küzdött.

2012-ben, Kádár születésének 100. évfordulóján a Központi Bizottság átfogó értékelést adott Kádár életútjáról. Érdemes belelapozni ma is.

Kádár életművét, a szocializmust a tőkés erők támadják és igyekeznek elfeledtetni. Mi védjük Kádár és a szocializmus emlékét.

Ugyanakkor ma a mi dolgunk az, hogy egy új közösségi társadalom képét mutassuk fel. Egy jobb világot, amit meg tudunk, és meg is fogunk teremteni. Az új közösségi társadalom felvázolásakor visszautalhatunk az 1948-1989 közötti szocializmus vívmányaira. Ezzel együtt beszélhetünk arról is, hogy milyen sikereket érnek el a kínai sajátosságú szocializmus építésében. Az egyik pillérünk tehát a múlt, a másik a jelenlegi pozitív külföldi példa, de a fő irányunk a mi új közösségi társadalmunk bemutatása.

Vélemény, hozzászólás?