Menü Bezárás

Tudást szeretnénk adni A Szabó Ervin Akadémia első ülése

Tudást szeretnénk adni A Szabó Ervin Akadémia első ülése

Szabó Ervin a 20. század elejének kiváló gondolkodója volt, a munkásság tanítója. Ő tudta, és hirdette: „Minden meggyőződés annyit ér, amennyit hirdetője a maga cselekvésével valóra vált.” E gondolattal kezdte előadását a párt elnöke a Szabó Ervin Akadémia idei első ülésén.

Kitől fél a tőkés?

Az okos, művelt, széles látókörű dolgozótól! – hangsúlyozta Thürmer Gyula. Attól, aki felismeri a helyét a társadalomban! Aki ismeri a jogait! Aki tudja, hogy mit kell tenni azért, hogy az élete jobb legyen! Az ilyen munkás, az ilyen dolgozó a tőkés ellensége.

Ezért meghamisítják a történelmet, butaságokkal traktálnak az iskolában, letompítják az agyadat a médiában. Dolgozz, menj a plázába, éld az életedet a Facebookon!

Mi tudást szeretnénk nektek adni. Megértetni veletek, hogy kik vagyunk és kik vagytok ti. Megértetni, hogy merre megy a Munkáspárt és miért arra megy? Bemutatjuk nektek a világot, a dolgozó emberek világát. Bemutatjuk a tőkések egymás közötti harcát. Megnézzük, hogy ki kicsoda a magyar közéletben. Megmutatjuk, hogy mit tehetünk ma és mit tehetünk holnap.

A Munkáspárt gazdag tudástárral rendelkezik. Csak használni kell! Ismerjük elődjeink harcát a két világháború között. Rendelkezünk a saját tapasztalatainkkal az elmúlt harminc évből. Sokat tudunk a világ más országaiban küzdő pártok tapasztalataiból.

Négy találkozót tervezünk veletek. Adunk olvasnivalót. Tartunk internetes vitaköröket. Segítünk nektek új oldalról megismerni az életet, a ti életeteket.

A tudás nem árt meg senkinek sem, még segíthet is. És bízunk abban, hogy sokan közületek velünk maradnak, és segítenek tovább vinni azt, amit mi harminc éve felvettük a földről. A munkásság, a dolgozók, a munkásmozgalom vörös lobogóját.

Ez itt a Magyar Munkáspárt!

Nem az MSZP, nem a Fidesz, nem a Momentum, nem a DK, hanem a Munkáspárt – emelte ki a szónok.

Manapság a pártok neveit PR-szakemberek alakítják ki, és a névvel üzenni akarnak valamit, vagy ahogy most mondják, kommunikálni. Fogalmunk sincs, hogy kik pénzelik, kik állnak, mondjuk, a Két farkú Kutya Párt mögött, de nyilván azt akarták üzenni, hogy ők nagy ívben tesznek a szokásokra, a rendre, és a politikát szórakozásnak tekintik.

A Magyar Munkáspárt neve világos üzenet. Egy olyan világban, ahol vannak milliárdosok, szupergazdagok, tőkések, mi a dolgozó emberek, a munkások mellett vagyunk. A munkás szó senkinek sem kell, nekünk kell. A Munkáspárt név nem csak azt jelenti, hogy mi a dolgozók mellett, a munkások mellett vagyunk, hanem azt is, hogy mi a milliárdosok, a szupergazdagok, a tőkések ellen vagyunk.

Amikor beléptetek a székházunkba, a kapu mellett két zászlót láthattatok, a nemzeti színűt és a vörös zászlót. A Munkáspárt magyar párt, a magyar emberekért van, itt, Magyarországon akarunk jobb életet teremteni. De baloldali párt is vagyunk, amely a dolgozó ember mellett van.

A koronavírus-járvány során a kormány folyamatosan Szabó Dezsőt idézte, mondván, hogy minden magyar felelős minden magyarért. A koronavírus leküzdése közös ügy, de azért látni kell, hogy van különbség a milliárdos magyar és a kisfizetésű magyar között. Mi olyan Magyarországot akarunk, ahol jó a dolgozó embernek, a népnek. Ahol az állam van a népért, és nem a nép az államért.

Tudást szeretnénk adni A Szabó Ervin Akadémia első ülése
Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke tartott előadást a Szabó Ervin Akadémián

Mire van lehetőség és mire nincs?

A Munkáspártnak vannak elképzelései. Hogy meg tudjuk-e valósítani az elképzeléseinket, az alapvetően két dologtól függ: a külvilágtól, a környezettől és tőlünk, magunktól.

Mondok néhány példát! 2004-ben volt legsikeresebb belpolitikai akciónk. Népszavazást kezdeményeztünk a kórházak privatizációja ügyében.

Mit jelentett a külső körülmény? A kórházak sorsa érdekelte az embereket. Akkoriban a magánegészségügy még nem volt általános Magyarországon. Az emberek, az orvosok, az ápolók tartottak a privatizációtól. Éppen ezért támogattak bennünket, adták az aláírásukat.

Végigjártuk a kórházakat, én magam rengeteg orvossal találkoztam. Elmentünk még a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületéhez is, mert ilyen is van. Ők is támogattak bennünket.

Mi függött tőlünk?

Elsősorban az, hogy egy olyan kérdést találtunk, ami foglalkoztatta az embereket.
Másodszor, a Munkáspárt tagjai kemény munkával összegyűjtötték az aláírásokat- 2004 első hónapjaira 300 ezer aláírást gyűjtöttünk. A szó szoros értelmében, esőben és hóban.

A népszavazás megvolt és abban az értelemben sikeres is volt, hogy a kórházakat nem privatizálták.

De mondok egy másik példát is. A Munkáspárt fennállása óta követeli, hogy fizessenek a gazdagok! Ez egy alaptétel. A 2018-as választáson a programunkban szerepelt az a követelés, hogy szupergazdagokra vessenek ki 45 százalékos vagyonadót.

Nem hatott a jelszó. Az emberek nem jöttek tömegével a Munkáspárthoz. A mai helyzetben az emberek megtűrik azt, hogy egyesek milliárdosok. Nem tetszik nekik, de megtűrik. Feltéve, ha az ő pénzük is többé-kevésbé megvan.

A Fidesz nagy trükkje 2010 óta éppen ebben van. Minden társadalmi rétegnek ad valamit, senkinek se annyit, amennyit kellene, de eleget ahhoz, hogy befogja a szájukat. Közben tudatosan segíti a gazdagodást, a középosztály megerősödését.

Tanuljunk meg úszni a politikai medencében!

A külső körülmények és a saját képességeink közötti összefüggésre mondok egy hasonlatot. Ha úszni akarsz, ahhoz két dolog kell. Egy medence vízzel és az, hogy te tudjál úszni.

Ha tudsz úszni, de a medencében nincs víz, és te mégis beugrasz, összetörőd magad. Ha van víz, de nem tudsz úszni, akkor megfulladsz.

Nekünk tudnunk kell úszni. Ha nem tudunk, akkor meg kell tanulni. Ez tőlünk függ. És meg kell várnunk azt a pillanatot, amikor a medencében lesz víz.

A nemzetközi és a hazai helyzet objektív körülmények. Jelenleg nem gyakorlunk hatást sem az egyikre, sem a másikra. A mi feladatunk mindig az, hogy az adott objektív viszonyokat maximálisan kihasználjuk és mi magunk megteremtsük azokat a szubjektív feltételeket, amelyek tőlünk függenek.

Forradalmi helyzetet mi nem tudunk csinálni. De a mi dolgunk olyan pártot teremteni, amely képes megragadni azokat a lehetőségeket, amelyeket egy forradalmi helyzet teremt.

Mikor lesz víz a medencében? Vagy más szóval, mikor lesz forradalmi helyzet? Mikor jön el a mi időnk?

A világ, amelyben élünk, a tőkés világ ma válságban van. Gondoljunk csak a migrációra, a nyugat átfogó erkölcsi válságára, a középosztály anyagi és politikai elbizonytalanodására! Változnak a körülmények és változik az emberek tudata. A koronavírus világossá teszi a népek számára, hogy a pénz uralma nem örök. Meg lehet dönteni.

A Munkáspárt programja optimista és egyben realista program: „Nem tudjuk, hogy melyik évben, melyik hónapban, melyik napon győz az új népi forradalom. De azt tudjuk, hogy győzni fog. Akkor fog győzni, amikor az emberek többsége saját tapasztalatain keresztül megértette, hogy boldogulásához csak egy út vezet, az új népi forradalom, s ezért hajlandó tenni is.”

A mi dolgunk, hogy újra és újra elmondjuk: más modellre van szükség, az embereket szolgáló társadalomra. Nekünk kell megértetni, hogy magától nem lesz változás. Tenni kell érte! A régi rend bármikor csődöt mondhat. A kapitalizmus nem örök. Készen kell lennünk arra, hogy bármikor jöhet a mi időnk.

Vélemény, hozzászólás?