Menü Bezárás

Tudtad? Nem tudtad? Most már tudod! Isztambul és a Hagia Sophia

Isztambul és a Hagia Sophia

Isztambult a megarai görögök alapították időszámításunk előtt (i.e.) 667-ben, majd i. e. 64-ben római uralom alá került, és nevét Byzantiumra latinosították. A későbbiekben Konstantinápoly néven vált ismertté. A törökök 1453-ban elfoglalták a várost, eredeti nevét Konsztantinije alakban vették át, valamint a görög Sztambulin elnevezést Isztambolként használták. 1923-ig, az Oszmán Birodalom összeomlásáig mindkét névváltozatot használták a hivatalos iratokban.

Isztambul 1923-ig, a köztársaság kikiáltásáig volt Törökország fővárosa.

Isztambul és a Hagia Sophia

Isztambulban járni és a Hagia Sophiát nem látni, szinte elképzelhetetlen. Isztambul a bizánci időkben keresztény város volt, ennek emlékét a Hagia Sophia székes- egyház őrzi. Az utólag melléépített négy karcsú minaret messziről felkelti az idegen érdeklődését. Ennek a többször leégett majd újjáépített bazilikának első alapkövét I. Constantinus császár idejében rakták le. Mintegy két századdal később Justitianus császár elhatározta, hogy a tűzvész martalékává vált bazilika helyén felépítteti a világ legnagyobb keresztény templomát, amely nagyobb és ékesebb lesz Salamon király templománál. A bazilika építői 36 tonna aranyat használtak fel a Hagia Sophia díszítésére s a becsvágyó császár elmondhatta: „Túltettem rajtad Salamon!” A földrengések és tűzvészek során több ízben megrongálódott bazilikát a kilencszázas években ismét átépítették, majd amikor a törökök meghódították Konstantinápolyt, a Hagia Sophia mecset lett. Értékes freskóit bemeszelték, de az egyetemes emberi kultúrának ezek a becses értékei szerencsére nem sérültek meg, s jelenleg az UNESCO védnöksége alatt restaurálták.
1934-ben Kemal Atatürk idejében az épületet szekularizálták, 1935 óta pedig Ayasofya Múzeumként használják. Az épület 1985 óta az UNESCO Világörökség része.
Méretei óriásiak: átmérője 31 méter, a kupola magassága 55,6 méter. Összehasonlításképpen: a magyar Országház kupolacsarnoka belül 27 méter magas, a Hagia Sophia kupolája pedig a toronnyal együtt 96 méter, szembetűnő tehát a különbség. Az impozáns Hagia Sophia belsejét negyven félköríves ablak árasztja el fénnyel. A belső tér 81,8 méter hosszú.

Vélemény, hozzászólás?