Menü Bezárás

Postástüntetés: eredmények és tanulságok

Postástüntetés: eredmények és tanulságok

2020. július 18-án demonstrációt tartottak a postás szakszervezetek Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt. A négy postás szakszervezet a postások megbecsüléséért, és az idei bérfejlesztésért vonult a Vám utca 5-7 elé.

Eredmények és tanulságok

„Munkáspárt: igazuk van a postásoknak, támogatjuk őket! A Munkáspárt támogatja a postások megmozdulását. Kérjük azokat a postásokat, akik a Munkáspárt tagjai vagy barátai, hogy támogassák társaikat!” – Ezt a felhívást lehetett olvasni a Munkáspárt honlapján.
A postások tüntetése az első szakszervezeti megmozdulás a koronavírus elindulása óta. A koronavírus, mint tudjuk, sok gazdasági ágazatot hátrányosan érintett és egyben ürügyül is szolgált a tőkének arra, hogy dolgozóellenes intézkedéseket vezessen be.
A postások tüntetése fontos esemény volt, függetlenül attól, hogy most sikerül-e térdre kényszeríteni a Magyar Postát vagy sem. A postások kimentek az utcára, amikor mások még nem mentek ki. Felemelték a hangjukat, amikor mások még hallgatnak.
Vannak azonban tanulságok is, amelyekről nem szabad hallgatni. Fontos megérteni, hogy a tőkés rendszerben csak az a dolgozóké, amiért megküzdenek. Senki sem ad ajándékot, sem az Európai Unió, sem a magyar kormány. Ha ezt minden szakszervezet megérti, és egyáltalán mindenki, aki tehet valamit a dolgozókért, akkor sikeres harc elé nézhetünk.
Fontos látni azt is, hogy a tőke erejével szemben csak a dolgozók szervezett erejével lehet fellépni. A Magyar Postának 26 ezer alkalmazottja van. Közülük néhány százan vettek részt a tüntetésen. A szakszervezetek bizonyára elemzik ennek okait. Mi csak egyet teszünk hozzá. Manapság bármely megmozdulást, politikai akciót igen széles médiamunka előz meg. Az embereknek, a társadalomnak tudniuk kell, hogy a postás dolgozók harcba lépnek.
Még egy tanulság, ami messzebbre mutat a mostani tüntetésnél. A Magyar Posta menedzsmentje egységes erőként veszi fel a harcot a postásokkal. A Magyar Posta területén jelenleg nincs egy egységes szakszervezet. Négy különböző szakszervezet működik, amelyek két konföderációhoz, a Ligához és a Munkástanácsokhoz tartoznak.

Postástüntetés: eredmények és tanulságok

„Fogytán vannak tartalékjaink,
fogytán van a türelmünk”

A postásszakszervezetek képviselői petíciót adtak át Bártfai-Mager Andrea munkatársának. A dokumentumot négy postásszakszervezet elnöke – Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet, Andrássy Tiborné, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete vezetője – írta alá.
„A postai érdekképviseletek elfogadhatatlannak tartják, hogy 2020-ban a Magyar Posta menedzsmentje nem tervez általános alapbérfejlesztést megvalósítani a postai munkavállalók körében” – olvasható a szakszervezetek által átadott petícióban.
A demonstráción felszólaló postásszakszervezeti vezetők mind elmondták, hogy 10 százalékos alapbérfejlesztést tartanak szükségesnek, az egyszeri bérkifizetéseket nem tudják elfogadni.
A petícióban a minisztertől követelték, hogy „a postai alkalmazottak alapbérének 10 százalékos növelésére kifizethető bértömeget (2020. januártól visszamenőleges hatállyal és az egyszeri juttatáson felül) az üzleti tervtől eltérően – ha kell, külön források bevonásával engedélyezze”.
A demonstráción résztvevőket Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is támogatásáról biztosította.
Palkovics Imre szerint a bértárgyalásokon az európai uniós postai irányelvben meghatározott korlát miatt nem tudnak megállapodni a felek, hiszen az irányelvben meghatározott összegnél a magyar állam nem adhat nagyobb mértékű támogatást, mert ez a lépés kötelezettségszegési eljárást vonna maga után.
Ezért – mondta a szakszervezeti vezető – Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordultak, járjon közbe az irányelv felülvizsgálásáért, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen.
A szakszervezetek demonstrációján a résztvevők sípoltak és szakszervezeti zászlókkal vonultak fel, valamint táblákat emeltek a magasba, „Fogytán vannak tartalékjaink, fogytán van a türelmünk” és „Csak azt kérem, ami jog szerint jár nekem” felirattal. A résztvevők rendőri felvezetéssel érkeztek meg a Batthyány térről a Vám utcába a miniszter irodája elé, ahol a teljes útkereszteződést elfoglalták.

Postástüntetés: eredmények és tanulságok

Mit lép a Posta?

A Magyar Posta az idén az alapbéren felül, egyszeri kifizetések formájában 8,5 milliárd forintot fordít a dolgozók bérhelyzetének javítására – mondta a társaság vezérigazgatója szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. Schamschula György hozzátette, a dolgozók egyszeri kifizetésben eddig áprilisban részesültek, a kifizetések következő időpontja pedig december.
A bértárgyalásokon ezen felül javaslatot tett a munkáltató egy további egyszeri kifizetésre, amelyet – megegyezés esetén – augusztusban fizetne a vállalat. Ezt nem fogadták el a szakszervezetek. A bértárgyalásokat hétfőn folytatják.
A Magyar Posta vezérigazgatója közölte, az augusztusi kifizetések összegszerű meghatározásánál az ajánlatban szempont volt, hogy az egyes munkavállalók hány évet töltöttek már el a cégnél.

Vélemény, hozzászólás?