Menü Bezárás

Honnan származik az Árpád-ház?

Árpád-ház

Tudtad? Nem tudtad? Most már tudod!

 

Árpád-ház

Árpád-házA magyar uralkodó család dinasztiája 895-1301 között. Közülük négyen fejedelemként irányították az országot. Elsőként Árpád, a honfoglaló magyar törzsek vezére (895-907). Az utolsó két fejedelem Géza (972-997) és István (997-1000) volt. István egyben az első magyar király is volt (1000-1038).
Az Árpád-ház 24 királyt adott Magyarországnak. Az utolsó Árpád-házi király III. András volt (1290-1301). Halálával kihalt az Árpád-ház férfi ága, és ezzel befejeződött szerepük Magyarország történelmében.

Honnan származik az Árpád-ház?

Honnan származik az Árpád-házÉvek óta kutatják az Árpád-házi dinasztia eredetét: A nemzetközi kutatás újabb jelentős állomásához érkezett. Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem, az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t. Ezek alapján megállapítható, hogy a dinasztia a mai
Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területéről származhat férfi ágon, 4500 évvel ezelöttről.

Géza fejedelem

Géza fejedelemGéza fejdelem (972-997) felismerte, hogy a magyarságnak be kell illeszkednie Európa népeinek sorába, és letelepedett életmódot folytatva fel kell vennie a kereszténységet. Géza tudta, hogy amennyiben mindez nem történik meg, úgy a magyarság a hunok és avarok sorsára jut. A felismerés nyomán 973 -ban követeket küldött a Német-Róma császár, I. Ottó udvarába és a quedlinburgi birodalmi gyűlésbe, ahol jelezte: népe kész a kereszténység felvételére. Fiát, Vajkot megkereszteltette – a keresztségben István nevet adva számára – majd Gizella bajor hercegnővel is összeházasította. Gizella IV. Henrik bajor herceg húga volt, és vele páncélos lovagok (Vencelin, Hunt, Pázmán stb.) és iparosok, kereskedők költöztek az országba.

Koppány vezér

Koppány vezérKoppány vezér (962/964–997) Géza magyar fejedelem rokonának, Tar Zerindnek a fia volt. Amikor Géza meghalt, Koppány bejelentette igényét a fejedelmi trónra. Koppány
az apja, Tar Szerénd és Géza által kötött szerződés értelmében a Balatontól délre eső területek ura volt. Igényét a trónra a szeniorátus és a levirátus (özvegy édesanyját, Saroltot feleségül kívánta venni) jogára való hivatkozással indokolta. Koppány mellé sorakoztak fel a régi rend és a törzsi szabadság hívei, akikben az ellenállást az is fokozhatta, hogy István körül nagy számban csoportosultak idegen nemzetiségűek, főleg németek. István hadait is német hadvezérek (Hont (Hunt), Paznan (Pazman), Vecelin (Orci), irányították és az sem kizárt, hogy III. Ottó német-római császár is küldött seregeket István segítésére. A döntő ütközetre Veszprém közelében került sor, ahol István megverte a pogány seregeket; a csatában Koppány is életét vesztette, Vecelin ölte meg. István Koppány testét felnégyeltette és testrészeit hónapokig kifüggesztve tartották az ország négy legfontosabb várának kapuja felett – Győrben, Veszprémben, Esztergomban és Gyulafehérváron – jelezve, hogy mi vár a királynak nem engedelmeskedőkre.

Szent István

Szent IstvánIstván (1000-1038), az első magyar király, a magyar állam megalapítója. Uralkodása alatt Magyarország belépett az európai keresztény nemzetek sorába, ezen belül is a nyugati kereszténység felé orientálódott. Mindezek mellett megtartotta függetlenségét, és nem lett a császár hűbérese. Ezzel megalakult a keresztény, független Magyar Királyság. A koronát, amely azonban nem azonos a ma Szent Korona néven ismert uralkodói jelvénnyel, István a kereszténység terjesztésében betöltött szerepéért kapta. Ekkor már állt a veszprémi püspökség és a győrinek is megvetették az alapjait. A koronázásra 1000 karácsonyán, Esztergomban került sor.

István, a király, rockopera

István, a király, rockoperaAz István, a király az egyik legnépszerűbb magyar rockopera. Zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, 1981-ben. Első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, ami ekkor kapta a Királydomb nevet. Több alkalommal szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán is.

Te kit választanál?

Az Illés együttes betétdala az István, a király rockoperából. Szép dallama, erkölcsi üzenete és részben politikai áthallásai szinte minden korban népszerűvé tették.

István, a király, rockopera

Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap át kell írni a régi meséket
Ó, mondd, te kit választanál ?
Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot
Mondd, te kit választanál? Valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot
Ó, mondd, te kit választanál?

||: Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, ó segítsetek
Segítsetek, (ó) segítsetek :||

Ó, mondd, te kit választanál?

Valakinek holnap le kell mondani hivataláról
Mondd, te kit választanál? Valakinek holnap át kell venni a korona ékszert
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap le kell tennie végül a fegyvert
Ó, mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap meg kell válni az életétől
Ó, mondd, te kit választanál?
||: Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, ((ó))segítsetek
Segítsetek, (ó,) segítsetek :||

Ó, mondd te, kit választanál?

Segítsetek,EEEEEEJ
Segítsetek, ó, segítsetek
Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, ó, segítsetek
Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, segítsetek
Segítsetek, EEEEEEEJ
Segítsetek, segítsetek

Oly nehéz a választás

Vélemény, hozzászólás?