Menü Bezárás

A tőke nem siet a vírus legyőzésével. Amikor a pénz fontosabb, mint az emberi élet

A tőke nem siet a vírus legyőzésével. Amikor a pénz fontosabb, mint az emberi élet.

A világon a 23 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, és már majdnem 800 ezren vesztették életüket a járvány miatt.

Nem bizonyítható, hogy a koronavírust a kapitalizmus, a tőke találta ki, de az teljesen világos. hogy a tőke óriási pénzeket keresett és keres a betegségen. Ha pedig valamin sokat lehet keresni, akkor alapos a gyanú arra, hogy a tőke, a kapitalizmus nem siet a megoldással.

Most éppen a vakcina, az oltás kerül napirendre. Világos, hogy az emberiség megkönnyebbülne, ha egy oltással védettséget kaphatna a vírussal szemben. Az oltás egészen biztosan bombaüzlet lesz, hiszen milliárdos tételekről van szó.

Jelenleg mintegy 150 féle oltóanyaggal kísérleteznek a világ számos országában, elsősorban természetesen a nagy és erős országokban. 32 oltóanyagot már embereken próbálnak ki. Egy ismeretlen betegség elleni ismeretlen gyógyszer felfedezése nagyon sokba kerül és jelentős időt is igénybe vesz.

Képzeljünk el egy olyan helyzetet, hogy az EU, az USA, Kína és Oroszország összeáll, megosztják a munkát és a költségeket, megegyeznek a vakcina felhasználásának módjáról! Együtt nyilván gyorsabban és olcsóbban juttatnák az emberiséget a vakcinához. De nem ez történik!

A Kínai Népköztársaság, személy szerint Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára, köztársasági elnök nem sokkal a járvány kirobbanás után javasolta, hogy a világ országai fogjanak össze és együtt győzzék le a vírust. Az USA az elsők között utasította el a kínai javaslatot.

Világkormány ugyan nincs, de az ENSZ-nek van egészségügyi szervezete, a WHO, amely a legalkalmasabb lehetne a nemzetközi összefogás megszervezésére.

A tőkések azonban elkezdtek gondolkodni. Az igaz, hogy a betegség legyőzése sok kellemetlenségtől és veszteségtől szabadítaná meg a tőkés gazdaságokat, de ez azt is jelentené, hogy óriási pénzektől is elesnének. Aki felfedezi az oltóanyagot, az uralni tudja a piacot, és annyit fog kérni minden vakcináért, amennyit nem szégyell.

Az USA mindjárt közölte, hogy a WHO „Kína-barát szervezet”, ezért egy fillért se adnak többet és ki is lépnek. Kína és Oroszország ugyan segít, de ez nem elég. A WHO kétéves költségvetése 6,7 milliárd dollár. Ez piti pénz ahhoz képest, hogy az USA legnagyobb magánkórház-láncának éves büdzséje 51 milliárd dollár. De összehasonlításként említhetünk egy B-2 Spirit amerikai lopakodó bombázót, ami potom 2,1 milliárd dollárba kerül.

A vakcina még nem kapható, de az USA, az EU máris igyekeznek hatalmas rendelésekkel lekötni a potenciális gyárak kapacitását. Hogy kinek fog jutni elsőként a vakcinából? Annak, aki többet fizet. Ennek következtében a koronavírus itt marad velünk, mert az oltóanyag egyhamar nem jut Afrika. Ázsia, Amerika szegény országaiba. Annak idején az AIDS elleni oltóanyag hét év alatt jutott el Afrikába!

Világgazdasági Fórum értékelése szerint a Covid-19 óriási összegbe fog kerülni a világnak, a becslések szerint 8,1 és 16 trillió dollár között. A New Yorki Egyetem számítása szerint csak a súlyos légzési problémákkal küzdők gyógyítása 50 milliárd dollárt visz el. Ezeket a pénzeket a tőkés államok kisajtolják az emberekből. Nem sietnek a betegség leküzdésével. A pénz számít, nem az emberek élete. Ettől a pénz uralma a kapitalizmus.

Vélemény, hozzászólás?