Menü Bezárás

Szeptemberi csatáinkról őszintén

Szeptemberi csatáinkról őszintén

Véget ért a koronavírus első szakasza, kiírtak egy sor időközi választást, melyekre a járvány miatt nem kerülhetett sor. Nézzük a szeptemberre kiírt választásokat és a Munkáspárt helyzetét!

Lehetünk-e harmadik erő?

Az időközi választások fontosak a Munkáspárt számára is. Először is megmutathatjuk, hogy élünk, vagyunk, dolgozunk. Ez nagyon lényeges, hiszen a tőkés média nem beszél rólunk.

Fontos a választás azért is, mert gyakorolhatjuk az ajánlásgyűjtést. Az elmúlt két évben sokat dolgoztunk minden választáson, de hajlamosak vagyunk elfelejteni a tapasztalatokat. Ki tud szépen írni a tagjaink közül? Ki tud beszélni az emberekkel? Hol és hogyan érdemes gyűjteni az ajánlásokat? Ezek mind olyan kérdések, melyekre friss, mai válaszok kellenek.

A választás lehetőség arra is, hogy új embereket találjunk jelöltként. Két év múlva országgyűlési választásokra kell jelölteket találnunk, és ez nem megy egyik percről a másikra.

A választási kampány során külön engedély nélkül mehetünk a piacokra, az utcára, találkozhatunk az emberekkel. Ilyenkor a helyi média érdeklődésére is lehet számítani.
Ezekben a hetekben azt is fel tudjuk mérni, hogy változott-e az emberek viszonya hozzánk, a Munkáspárthoz. Könnyebben adják-e az ajánlásukat, vagy nehezebben?

A mostani időközi választások új politikai helyzetben zajlanak. A 2019-es önkormányzati választásokon az ellenzéki pártok összeálltak és egy jelölt mögé sorakoztak fel. Úgy tűnik, hogy ez a helyzet megmarad, főleg a nagyobb városokban.

Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt harmadik erőként jelenhet meg. Ebben az esetben tudjuk érvényesíteni felhívásunkat: szavazzon ránk, aki nem akar sem a Fideszre szavazni, sem az ellenzéki koalícióra!

Ehhez azonban indulni kell. Ha fontos területeken nem indulunk, nem tudjuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a harmadik erő. Ne felejtsük, erre a címre mások is pályáznak!

Mohácson, ahol polgármestert is, képviselő testületet is választanak, nem tud a Munkáspárt indulni. Helyi aktivistáinkat családi tragédiák és más gondok egész sora érte az utóbbi időben, amit meg kell értenünk, és a párt országos Elnöksége tudomásul is vette.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy egy 18 ezres város politikai küzdelméből maradunk ki, ráadásul olyan időszakban, amikor az ország Mohácsra fog figyelni.

A mohácsi csatának lehet még egy tanulsága. A Mi Hazánk Mozgalom indít polgármester-jelöltet is és jelöltet is mind a 8 egyéni választókerületben. A Mi Hazánk az elmúlt időben látványosan ráhajtott arra a körre, ahonnan a Munkáspárt is remélhet szavazókat, nevezetesen arra a szegényebb rétegre, amely csalódott az MSZP-ben, de nem szavaz a Fideszre sem.

Nógrádi csata

Salgótarjánban ugyan csak egy egyéni választókerületről van szó, de Salgótarján 30 ezres megyeközpont. A város polgármestere ellenzéki, de a megyei közgyűlés kormánypárti. Merre billen a mérleg nyelve?

A Munkáspárt jó erőkkel rendelkezik a megyében is, a városban is. Meg tudjuk-e mutatni az erőnket? Fel tudjuk-e hívni az emberek figyelmét?

Bangó Krisztián

Jelöltünk, Bangó Krisztián ide valósi, 26 éves, roma fiatal. Itt él, itt próbál érvényesülni. Több munkát is elvállal, csak legyen munka! Jó programmal indul, arról beszél, ami érdekli az ott élőket.

Felföldi István

Szeptember 13-án az 1316 lakosú Vizsláson választanak polgármestert is és képviselő-testületet is. A Munkáspárt valamikor erős volt a településen, de elkoptak ezek a kapcsolatok. A mostani ajánlásgyűjtés megmutatta, hogy sokan emlékeznek a Munkáspártra és tekintélye is van. Csak éppen nem vagyunk jelen, nem járunk Vizslásra! Jelöltünk Felföldi István. Ő nem helyi ember, de érti a helyiek nyelvét.

Ráckeve: a Munkáspártot nem érheti szégyen!

A Pest megyei Ráckevén két egyéni kerületben választanak szeptember 20-án. 11-11 ajánlást kellett az induláshoz. A 6. számú kerületben Szula Mihály ajánlásai viszonylag gyorsan összegyűltek.

Szula Mihály

Az 5.számú kerületben úgy tűnt, hogy nem sikerül. Nagy Sándor, megyei elnök, egyben jelöltünk, azonban úgy gondolta, hogy a Munkáspártot nem érheti szégyen, és rádolgoztak.

Nagy Sándor

Az eredmény világos! Két munkáspárti jelöltre lehet szavazni. Lesz pártcsata is, mert pártszínekben indul az MSZP és a Fidesz is.

Karcag: egymással szemben a Munkáspárt és a Fidesz

A Nagykunság fővárosára is odafigyel a politikai világ. Szeptember 27-én polgármestert választanak és egy kerületben egyéni képviselőt is.

Nagy József

A polgármesteri poszton a Fidesz jelöltjének egy kihívója akadt, mégpedig Nagy József, a Munkáspárt jelöltje. 300 érvényes ajánlásra volt szükség.

Horváth Sándor Imre

Az 5. számú kerületben 21 ajánlás kellett. Horváth Sándornak, a Munkáspárt jelöltjének, a párt helyi vezetőjének sikerült az akadályt venni. Itt is a Fidesz és a Munkáspárt áll egymással szemben.

Hajdu-Bihar: egy siker, egy kudarc

Szeptember 20-án Hajdúnánáson is választanak az egyik egyéni kerületben. Pártszínekben itt is csak a Munkáspárt és a Mi Hazánk indul. A Munkáspártot Dobány László képviseli.

Dobány László

Hajdúnánáson született, sok szállal kötődik ide. Tapasztalt aktivista, sok választáson indult már. Az induláshoz 17 ajánlás kellett. Megszervezték, összegyűjtötték. Siker! Lehet szavazni a Munkáspártra.

Hajdúszoboszlón is szeptemberben van választás, egy egyéni kerületben. Összesen három jelölt van. Pártszínekben indul a Momentum és a Fidesz. Az induláshoz 27 ajánlás volt szükséges. A megyei vezetés egy fiatal párttagra bízta az indulást, aki nyilván bizonyítani akart, és egyedül akarta a 27 ajánlást összegyűjteni. A megyei vezetés engedte. Az eredmény a teljes kudarc.

Annak ellenére sem sikerült 27 ajánlást összeszedni, hogy 2018-ban, az országgyűlési választásokon volt munkáspárti jelölt, s az ajánlások zömét éppen Hajdúszoboszlón gyűjtötték.

Mi történt Borsodban?

Kudarcot vallottunk Szendrő városában. 4260 lakosával nem kis település. A polgármesteri induláshoz 90 érvényes ajánlás kellett, ami nem sok, vagy legalábbis nem lehetetlen az összegyűjtése. Szendrő esetében nem sikerült megértetni a megye aktivistáival, hogy minden választás a párt közös ügye. Ha jól dolgozunk, az egész párt erősebb lesz. Ha rosszul, úgy az mindenkire visszaüt.

Szendrőn 55 ajánlást gyűjtöttek össze tagjainak, amiből 47 volt érvényes. Nyilvánvaló kudarc! Sikeres is lehetett volna, ha mindenki úgy dolgozik, ahogy elvárható a Munkáspárt tagjától, és ha a megyei és helyi vezetők megszervezik a rendelkezésre álló erőinket.

Igen, szervezésre van szükség ott, ahol a választókerület központja és legerősebb szervezete távol esik. Szendrő BAZ megye 3. egyéni országgyűlési kerületéhez tartozik, melynek Ózd a székhelye. Ózd 60 kilométerre van Szendrőtől. Kazincbarcika ugyan egy másik választókerület, de a távolság csak 28 km. A megye központ sincs elérhetetlen távolságra, 42 km!

Vélemény, hozzászólás?