Menü Bezárás

Eszenyi Enikő után mi jövünk?

Eszenyi Enikő után mi jövünk?

A liberálisok könyörtelenek. Eszenyi Enikő, a Vígszínház korábbi igazgatója nem volt Fidesz-tag, de még kormánypártinak sem nevezhető. Aki látta, mondjuk a Brecht-adaptációt, a Jó embert keresünk drámát, nagyobb nehézségekkel felismerhette a mához szóló áthallásokat, ha tetszik, kormánykritikákat. A liberálisoknak ez nem volt elég.

A liberálisok könyörtelenek. A Vígszínház kellett nekik. A rengeteg nézővel, az Eszenyi által bejáratott sikerművekkel. Eszenyi útban volt. Az igazgatót a főpolgármester nevezi ki, s a tavalyi önkormányzati választáson a liberálisok megszerezték a főpolgármesteri tisztséget. Már csak formába kellett önteni az ügyet.
A liberálisok könyörtelenek. Kapóra jött nekik, hogy Eszenyi Enikő nem ment el arra a tüntetésre, amelyet még 2019. december 9-én szerveztek az Örkény István Színház elé. Karácsony Gergely, Jordán Tamás, Mácsai Pál és más liberálisok vezérletével tiltakoztak az ellen, hogy a kormány megszüntette a „független színházak” működési támogatását és még szigorúbban ellenőrzés alá vette a kőszínházakat.

A liberálisok könyörtelenek. Februárban kiírták a pályázatot a Vígszínház igazgatói tisztségére. Azonnal megindult a liberális média kampánya Eszenyi ellen. Eleinte a színház teljesítményét támadták, de ezzel nem tudtak sikert elérni. A Vígszínház ugyanis Eszenyi vezetése alatt jó volt.

A liberálisok könyörtelenek. Ha nem találunk fogást a színházon, feszegessük a színházon belüli emberi kapcsolatokat! Márciusban a liberális sajtó már „mérgező légkörről” beszélt. Az ilyen támadás akkor igazán „hiteles”, ha konkrét személyek is megszólalnak. Ilyenek mindig akadnak. Kicsinyes bosszúból, féltékenységből, vagy pénzért mindig vannak olyanok, akik hajlandók a hivatalban lévő vezetőt becsmérelni.

A liberálisok könyörtelenek. Március közepére elérték, hogy a Vígszínház társulata elítélje Eszenyi munkamódszereiért. Senki sem tette fel a kérdést, hogy melyik cégnél, vállalatnál, banknál szokták az ott dolgozók elítélni, vagy egyáltalán megítélni a hivatali vezetőt.

A liberálisok könyörtelenek. Március 19-én 245 vígszínházi munkatárs aláírásával kapott levelet Karácsony Gergely és kultúráért felelős helyettese, Gy. Németh Erzsébet, melyben „verbális erőszakkal” vádolták Eszenyit. Karácsony elrendelte az ügy kivizsgálását.

A liberálisok könyörtelenek. Eszenyi március 19-én visszamondta pályázatát, és a szó legszorosabb értelmében elmenekült Budapestről. A Blikk szerint a 4800 lakosú Csenger településen vállalta egy színházi workshop szakmai felügyeletét. Eszenyi Enikő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, nemzetközi hírű rendező és színházi vezető.

A liberálisok könyörtelenek. Tegnap Eszenyi Enikővel számoltak le. Most azokat ítélik el, akik nem mennek velük együtt támogatni a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak abszolút törvénytelen akcióját.

A liberálisok könyörtelenek. Holnap leszámolnak mindenkivel, aki másként gondolkodik, másként érez, mint ők, a liberálisok. Eszenyi Enikő után mi jövünk?

Vélemény, hozzászólás?