Menü Bezárás

Miért külföldi, ha jobb a magyar?

Miért külföldi, ha jobb a magyar?

Aki már evett magyar paraszt paradicsomot, az tudja, hogy ízletesebb, mint bármelyik nagyipari, részben külföldről behozott paradicsomfajta. Két baja van. Az egyik, hogy óvatosan kell bánni vele, amit a szupermarketek nem szeretnek. A többletmunka többletköltséget jelent, ami a profitjukat rontja. A másik baja, hogy drágább, mint a szupermarketek tömegparadicsoma. Ezt viszont az átlagvásárlók nem szeretik, érthető okok miatt.
Nehéz pontosan megmondani, hogy mit eszünk többet: magyar terméket vagy külföldit. Egyes adatok szerint az elfogyasztott élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru. Ez kedvezőnek tűnik, de ne felejtsük, hogy hazai terméknek tekintenek olyan élelmiszereket is, amelyek összetevőinek fele magyar. A hazai feldolgozású termék fogalma még megengedőbb. Itt a külföldi anyagok aránya akár több is lehet, a lényeg, hogy itthon dolgozzák fel.
Lássuk be, hogy az igazi magyar termék az, amit a magyar földön magyar fajtákból magyar emberek állítanak elő és dolgoznak fel. Ha ezt vesszük alapul, akkor ideje megkongatni a vészharangot! Az élelmiszerek többsége így vagy úgy import.
Pedig Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni – kivéve a déli gyümölcsöket, és még néhány terméket. Ennek nem csak a minőség szempontjából van jelentősége. Az élelmiszer stratégiai áru. A magyar agrárium akár 20-25 millió ember biztonságos ellátására is képes. Ne mi vegyük meg másokét, mások vegyék meg a miénket!
Szükség van a magyar mezőgazdaság intenzív fejlesztésére. Nem tömegtermékeket kellene termelni a minőségi magyar földön, hanem zöldséget, gyümölcsöt, amiben profik vagyunk. A magyar tejet, a magyar húst itthon kell feldolgozni, és nem kivinni külföldre, hogy majd feldolgozott termék formájában visszahozzuk.
Támogatni kell az őstermelőket! A falvakban már senki sem árul házi savanyúságot, kolbászt, vagy akárcsak zöldbabot. Régen voltak, ma már nincsenek.
Mindez nem megy, ha nem sikerül a multik vezető szerepét megtörni a kereskedelemben. A multit nem a hazaszeretet hajtja, hanem az, hogy honnan veheti meg legolcsóbban a terméket. A minősége sem számít, csak nézzen ki jól, legyen viszonylag olcsó és a magyar vevő vegye meg.
A kormány beszél erről, de nem sokat tesz. Nagy felhajtás volt például akörül, hogy a multik ugyanazt a terméket kétféle minőségben állítják elő. Az egyik megy nyugatra, a másik meg hozzánk. Nagy volt a felhajtás, volt V4-es kormányfői értekezlet, aztán semmi! A Milka csoki Ausztriában ma is édesebb, mint Magyarországon.
A mezőgazdaság tudatos támogatásával az is elérhető, hogy a termelő olcsóbban állítsa elő a termékét, és a jobb minőségű magyar gyümölcs és zöldség árban is versenyképes legyen a rosszabb, de olcsóbb külföldivel szemben.
A Magyar Termék Nonprofit Kft. kampánya helyes és jó. „Vedd a hazait! Védd a hazait!” Mindez jó, de ennél sokkal többre van szükség. Ne külföldit vegyünk, ha jobb a magyar! A magyart támogassuk, ne a külföldit! A magyar emberek érdekeit érvényesítsük, ne az EU tőkéseit tegyük gazdagabbá!

Miért külföldi, ha jobb a magyar?

Vélemény, hozzászólás?