Menü Bezárás

Ne bántsuk a milliárdosokat! Miért ne?

Ne bántsuk a milliárdosokat! Miért ne?

Ez év április 7-én levelet küldtünk Orbán Viktor miniszterelnöknek. Javasoltuk, hogy vezessenek be szolidaritási adót mindazok számára, akik vagyona egy milliárd forintnál nagyobb. Az érintettek vagyonuk 5 százalékát fizessék be szolidaritási adóként! Elvártuk, hogy javaslatunkat az állami média ismertesse, és Magyarország Kormánya érdemi választ adjon.

Ne bántsuk a milliárdosokat! Miért ne?

A milliárdosokat védi a hatalom
Nem kaptunk se választ, és a médiában sem láttuk nyomát. A magyar kormány, a Fidesz nem akarja megbántani a milliárdosokat. De miért is akarná? Ez a kormány a milliárdosok, a szupergazdagok kormánya.
A milliárdosok ott vannak mindenütt, a gazdaságtól kezdve a sportig. Formálják a politikát, mutatják az irányt. Ott vannak a pártok holdudvarában. És ne gondoljuk, hogy csak a Fideszében! Mindenütt!

Ne bántsuk a milliárdosokat! Miért ne?
Mennyi a vagyon?

Az idén 19. alkalommal megjelent, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint az érintettek összvagyona 4568,1 milliárd forint. Természetesen nem csak száz milliárdos van Magyarországon, és akkor még a százmilliomosokat nem is számoltuk.
Néhányuk vagyonát láthatjuk a fenti kiadvány számai alapján, a Forbes képeivel.
A száz leggazdagabb milliárdos vagyonának 5 százaléka, amit a Munkáspárt szolidaritási adóként javasol, durván 230 milliárd forint. Ha a többi milliárdost is hozzá vesszük, ez az összeg, azaz a szolidaritási adó elérhetné a 400 milliárd forintot.
Ennyibe nem szakadnának bele a milliárdosok, nem kellene nélkülözniük, nem halnának éhen sem. Nem kellene más hozzá, mint a kormány politikai akarata, és a tőkés körök józan belátása.


Mire lehetne költeni?

Nagyon sok mindenre jó lenne ez a 400 milliárd forint. Vegyünk csak néhányat a sürgősebb dolgok közül!
Mondjuk, ingyenessé lehetne tenni a vakcinát és nem kitenni újabb kiadásoknak az embereket.
Mondjuk, már most be lehetne vezetni a 13. havi nyugdíjat és nem kellene nevetségessé tenni a nyugdíjasokat azzal, hogy elhúzzák 2023-ig.
Mondjuk, teljes fizetést lehetne adni azoknak a szülőknek, akik a járvány miatt a gyermekükkel otthon kényszerülnek maradni.
Mondjuk, emberi körülményeket lehetne teremteni az idősotthonokban. A milliárdosok szülei nyilván nem a sokat emlegetett Pesti úti otthonban vannak.

Ne bántsuk a milliárdosokat! Miért ne?

Vélemény, hozzászólás?