Menü Bezárás

Járvány, Munkáspárt, választás

Járvány, Munkáspárt, választás

Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét kérdeztük a járvánnyal kapcsolatos teendőkről, a párt dolgairól.

Most ért véget a megyei elnökök értekezlete.
Elnök elvtárs elégedett?

Ha hiszi, ha nem, nekem nagyon hiányoznak ezek az értekezletek. A megyei vezetők jelentik a mi szemünket, fülünket vidéken és a fővárosban. Ha ők jól látnak, jól hallanak, akkor mi is helyesen tudunk dönteni. Sok jó jelzést hoztak most is az elmúlt hónapokról.

Köszönöm nekik, hogy nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat. Az más kérdés, hogy a feladatok is nőnek, és nekünk is többet kell tennünk, ha élni akarunk.

Nem zárjuk be a pártot

Úgy tudjuk, Elnök elvtárs, hogy az Elnökség áttekintette a járvány jelenlegi helyzetét és a Munkáspárt további programját. Mit tudhatunk erről?

Az Elnökség hosszú vitát folytatott arról, hogy mi is van most és mit tudunk tenni. Bezárjuk a pártot, mint tavasszal, vagy ne zárjuk be? Folytassuk a kitelepüléseket vagy sem?

Frankfurter Zsuzsi, Elnökségünk orvos tagja nagyon részletes tájékoztatást adott a lehetséges veszélyekről. Tapasztaltuk azt is, hogy sok idős elvtársunk nem akar utcára menni, vagy éppenséggel a családjuk tanácsolja nekik, hogy maradjanak otthon. De azt is láttuk, hogy a Munkácsy utcába sokan úgy jönnek be, hogy nincs rajtuk maszk, pedig előtte vonatoztak, buszoztak.

Mindent figyelembe véve, úgy döntöttünk, hogy nem zárjuk be a pártot. Egyrészt azért nem, mert a kormány nem hozott ilyen intézkedést. Lehet utcára menni, lehet rendezvényeket tartani.

Másrészt azért sem zárjuk be, mert a párt élete az emberek között van. Ha nem megyünk kitelepülni, elvész az élő kapcsolat az emberekkel.

Harmadrészt, azt láttuk külföldi barátainknál, hogy ők sem zárnak be. A Portugál KP lapja, az Avante például olyan fesztivált rendezett, ahol több tízezren vettek részt. A Görög KP ifjúsági szervezete sem rettent vissza a tömegrendezvényektől.

Konkrétan ez mit jelent a Munkáspárt számára?

Az Elnökség továbbra is minden hétfőn ülésezik. Ha valamelyik tagunk úgy véli, hogy jobb lenne otthon maradni, megteheti, őt videón kapcsoljuk be.

A Központi Bizottság ülését október 31-ére hívjuk össze. A KB tagjai veszélytelenül elférnek a Munkácsy utcában. Az októberre tervezett országos pártértekezletet elhalasztjuk.

A megyei elnöki értekezleteket megtartjuk. A megyei elnökökkel egyetértésben döntünk az utcai akciók sorsáról.

Minden párttagunkat arra kérjük, hogy vigyázzon magára, tartsa be az előírásokat. A Munkácsy utcában szigorúan hordani kell a maszkot. Látja, én is maszkban vagyok.

Az idén megünnepeljük a párt születésnapját?

December 17-e fontos nap nekünk. 1989-ben ezen a napon szerveztük újjá a Munkáspártot. Sok-sok elvtársunk munkája van benne. Sokan már nincsenek közöttünk, de munkájuk nem volt hiába való. A Munkáspárt él és létezik.
Ünnepelni fogunk, de hogy pontosan hogyan, ez majd eldől a járvány függvényében.

Nyúljunk a zsebünkre, a pártól van szó!

Ön azt mondta, hogy a párt él és létezik. Köztudott, hogy a Munkáspárt nem kap állami támogatást. Hogy bírjuk?

Őszintén? Nehezen! Egyelőre bírjuk. De több bevételre van szükség.

Kérek mindenkit, gondolja át, tudja-e növelni a tagdíjat! Vannak elvtársaink, akik tíz éve nem változtatták a tagdíjukat. Kérjük őket, vegyék észre, hogy minden változik, a tagdíj sem maradhat ugyanannyi.

Gondolja át mindenki, hogy tud-e csatlakozni az Ezres Klubhoz, azaz kész-e adományokkal segíteni a pártot! Nyúljunk mélyebben a zsebünkbe! Most azt látom, hogy néhány adakoznak a pártnak, de nagyon sokan meg nem. Lehet, hogy azért, mert nem beszélünk ezekkel az elvtársainkkal. Hát akkor beszéljünk!

Jön a párt születésnapja. Indítsunk egy újabb gyűjtési akciót!

Megoldást kell találni A Szabadság támogatására. Csökken a támogatók száma, ami érthető. Ami érthetetlen, hogy nem teszünk ellene semmit.

500 nap múlva választás

2022-ben parlamenti választások lesznek. Ha jól számolunk, durván 500 nap múlva.
Mit tesz a Munkáspárt?

A választás a kapitalizmus viszonyai között fontos eszköz a Munkáspárt számára. Nem mérce, hanem eszköz. Mérce akkor lenne, ha minden párt legalábbis hasonló feltételekkel indulna. Ez nem így van.

A választás eszköz, amit ki kell használni. Ilyenkor tudjuk megmutatni magunkat. Ilyenkor tudunk jobban bekerülni a médiába. Ilyenkor tudjuk felépíteni politikailag saját jelöltjeinket.

Éppen ezért természetesen 2022-ben is indulni fogunk. Média és pénz nélkül mi nem tudjuk a választók hangulatát lényegesen befolyásolni. Egy dolog függ tőlünk: a jelöltállítás.

Ha összegyűjtjük az 500-500 érvényes ajánlást minden választókerületben, van jelöltünk. Ha nem sikerül összegyűjteni, nem lehet ránk szavazni. A fő feladat tehát az ajánlásgyűjtés jó előkészítése.

Mi segíthet az ajánlásgyűjtés jó előkészítésében?

Össze kell állítanunk azt a kört, akikhez biztosan fordulhatunk az ajánlásukért. Kik ezek? A párt tagjai, családtagjaik, ismerőseik, az elmúlt választásokon megismert támogatóink.

Tudnunk kell róluk, hogy élnek-e még, mit csinálnak. Időről időre dobjuk be hozzájuk A Szabadságot és más anyagainkat. Tartsuk naprakészen az ismeretségünket.

Szerezzünk új ismerősöket. Erre jók kitelepülések. A kitelepüléseket tartsuk rendszeresen és mindig ugyanazon a helyen. Ha valahol rendszeresen vagyunk, az emberek előbb-utóbb ismerni fognak bennünket és bizalommal lesznek hozzánk. Ma nem nagyon tudunk beszélgetni az emberekkel, de ha megszoknak bennünket, fog menni.

Sokan jelzik, hogy van igény aláírásgyűjtésre és sok szervezet gyűjt aláírásokat. A Munkáspárt nem tervezi?

Tervezzük. Számolni kell azzal, hogy az aláírásgyűjtésnek manapság szigorú szabályai vannak. De még egyszer mondom, dolgozunk rajta.

A Munkáspárt a közeljövőben több népszavazási kezdeményezést kíván benyújtani. Ha minden illetékes fórum jóváhagyja, úgy gyűjthetnénk az aláírásokat, és sok embert ismerhetnénk meg.

Látnunk kell azonban, hogy az országos népszavazás a politikai harc tere. A tőkés pártok nem szeretik, ha a nép beleszól az ő dolgaikba, és igyekeznek megakadályozni a népszavazást. A mi esetünkben is előfordulhat, hogy valamelyik fokozatban elgáncsolják.

De most a beadásnál tartunk.

Milyen kérdésekről szeretnénk népszavazást?

Konkrétan nem szívesen beszélek erről addig, amit hivatalosan be nem adtuk. Ha valaki ugyanis ugyanabban a témában ad be javaslatot, akkor mi nem adhatjuk be. De biztos lehet benne mindenki, hogy társadalmilag fontos kérdéseket szeretnénk népszavazásra vinni.

Örökösödési háború az MSZP körül

Az MSZP legutóbbi kongresszusa megmutatta a szocialisták mély válságát. Ön szerint hozhat-e ez valamit a Munkáspárt „konyhájára”?

Nézze, én sajnálom az MSZP azon tisztességes tagjait, akik hittek a szociáldemokrata eszmékben. A szociáldemokraták azt mondják: marad a kapitalizmus, ne bántsuk, de tegyük lakhatóvá a dolgozó tömegeknek.

Mi, munkáspártiak azt mondjuk, hogy a kapitalizmust le kell váltani, és közösségi társadalmat teremteni helyette. De mi soha nem mondtunk nemet, ha a szocdemek a nép érdekében bizonyos reformokat akartak.

Az MSZP tragédiája az, hogy a vezetés átvette a liberalizmust. Ők már nem csak megváltoztatni nem akarják a kapitalizmust, hanem már lakhatóbbá sem akarják tenni a tömegeknek.

Az MSZP szavazóinak gazdagabb része elment a Gyurcsány-féle DK-hoz. Maradtak a szegényebb rétegek. Értük folyik most a harc. Elsősorban maga a Fidesz igyekszik a szociális politikájával embereket megnyerni.
Erre a körre hajt A Mi hazánk mozgalom is. Sőt létrejött a Szanyi-féle új párt is, nagyjából ugyanezen céllal.

A mi dolgunk, hogy jó és érthető üzeneteket küldjünk az embereknek. Másrészt, a fő dolgunk, hogy lehessen ránk szavazni 2022-ben. Tehát ajánlásgyűjtés, újra és újra! Mi ezzel tudunk a versenyben részt venni.

Mit szól Elnök elvtárs a Munkáspárt szerepléséhez az elmúlt időközi választásokon?

Nézze, két helyet, Szendrőt és Hajdúszoboszlót leszámítva, minden olyan helyen el tudtunk indulni, ahol fontos volt az indulásunk. A két sikertelen gyűjtésről már beszéltünk. Nagyon remélem, hogy mindenki tanul belőlük.

A többi helyen viszont elindultunk. Köszönet a megyei és helyi szervezeteinknek, és köszönet a jelöltjeinknek. Szép munkát végeztek. Ez siker!

Nem érdemes a százalékokat nézni, összehasonlítani pedig főleg nem. Minden hely más. Ami fontos, az a tapasztalatok levonása.

Gyorsan és fegyelmezetten kell gyűjteni az ajánlásokat. Nem mindegy, hogy háromszor utazunk valahova két-két órára, vagy egyszer hat-nyolc órára.

Ismernünk kell az adott terület problémáit. Az általános tőkeellenes programunk kevés. A helyi konkrétumokhoz kell igazítani.

Beszélni kell az emberekkel, bátran megszólítani őket. Sokan ismernek bennünket, nincs mitől tartanunk.

Ha egy időközi választásra kell 30 ajánlás, akkor is gyűjtsünk sokkal többet! Ez az ismeretség jól jön majd két év múlva.

Ha van erőnk, a választás előtt keressük meg azokat, akik nekünk adták az ajánlásukat! Megerősíthetjük a kapcsolatunkat, és esetleg ránk is fognak szavazni.

Vélemény, hozzászólás?