Menü Bezárás

A múlt meghamisítása a jövőnek okoz kárt

A múlt meghamisítása a jövőnek okoz kárt

Október 23-a előestéjén Kövér László, az Országgyűlés elnöke új Tisza-szobrot avatott. Nincs ebben semmi rendkívüli, nem ez az első, és nem az utolsó szobor, amit Tisza Istvánnak szentelnek. De miért is ne? Magyarország miniszterelnöke volt kétszer is, 1903-05 között, majd 1913-17 között.

A gond a felirattal van, „Meggyilkolása a Trianonhoz vezető bolsevista hungarocidium céltudatos gaztette”.

A mai magyar uralkodó osztály pozitív és példamutató személyiségként kezeli az egykori miniszterelnököt. Vitathatatlan, hogy Tisza védte a magyar érdekeket, amelyek természetesen a magyar uralkodó osztály érdekei voltak. Védte az osztrák uralkodó osztállyal szemben, ami egyre szűkíteni próbálta azt az önállóságot, amelyet Magyarország 1867-ben, a kiegyezés során az Osztrák-Magyar Monarchia keretében kapott. Tisza védte a kiegyezés biztosította jogokat még Ferenc Ferdinánd trónörökössel szemben is. A trónörökös utálta Tiszát, és hivatalosan soha nem is fogadta a magyar miniszterelnököt.

Tény az is, hogy Tisza 1914 nyarán eleinte ellenezte a Monarchia belépését a háborúba. De tény az is, hogy végül beleegyezett. Ellenkezett addig, amíg a Monarchia, mint integráció kereteiben lehetett ellenkezni, de esze agában sem volt szakítani a Monarchiával. Ne firtassuk, hogy mennyire lett volna lehetőség kilépni a Monarchiából. Nem érdemes, ugyanis a kilépésnek még a gondolata sem merült fel.

De miért hazugság a felirat? Tiszát 1918. október 31-én valóban megölték. Senki sem tudja, hogy ki, de nem a kommunisták. Számos történész véli úgy, hogy vélhetően a frontról hazatérő katonák ölhették meg. Azok a katonák, akik végigszenvedték az első világháborút és itthon munkanélküliség, nyomor, szenvedés várta őket. Félmillió halott katona, 800 ezer hadifogoly, másfél millió sebesült! Meg lehet érteni a cselekedetüket.

A mai elit az sugallja, hogy a „liberális” Károlyi Mihály 1918 őszén utat engedett a szociáldemokratáknak, majd azok 1919 márciusában hatalomra segítették a bolsevikokat. E logika szerint Trianon büntetés a liberalizmusért és a bolsevik Tanácsköztársaságért.

Manipuláció, félrevezetés! Trianon azért vált lehetségessé, mert a Tisza vezette magyar uralkodó osztály feladta az Oroszországgal való megegyezés politikáját és Németország oldalán belement egy Oroszország elleni háborúba. Trianon annak a következménye, hogy Magyarország a Monarchia részeként elvesztette az első világháborút.

A magyar területeket nem a kommunisták, nem a bolsevizmus, nem a Szovjetunió vette el, hanem Franciaország, Nagy-Britannia uralkodó körei. A mai magyar politikai elit ezekkel a tőkés körökkel szövetségesként működik együtt a NATO-ban és az EU-ban.

A történelem meghamisítása, a hazugságok kőbe vésése elfogadhatatlan cselekedet. De a legrosszabb az, hogy a magyar politikai elit nem tanul a múltból. Részese az EU-nak, miközben az EU lépten-nyomon korlátozza Magyarországot. Megszavazza az Oroszország elleni politikát, a szankciókat, a fegyverkezést, miközben tudja, hogy az Oroszország elleni háború sohasem hozott jót a magyar nemzetnek. A magyar politikai elit nem akar szakítani a jelenlegi tőkés integrációkkal, a NATO-val, az EU-val.

Vélemény, hozzászólás?