Menü Bezárás

Szabó Ervin forog a sírjában

Szabó Ervin forog a sírjában

Szegény Szabó Ervin, a magyar munkásság tanítója forog a sírjában. Nem arra tanította a 20. század elején a magyar munkásokat, hogy egyezzenek ki valamelyik tőkés párttal, vegyék át a jelszavaikat és követeléseiket.

Arra tanította, hogy fogalmazzák meg saját munkásérdekeiket. Ennek az érvényesítésére hozzanak létre szakszervezeteket, és küzdjenek az érdekeikért. A saját érdekeikért, és nem a tőkésosztály valamely csoportjának az érdekéért.

Három konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetői, Kordás László, Csóti Csaba és Kuti László közös nyilatkozatot tettek az október 23-i tüntetés előtt. Nyilvánosan támogatták ugyanis „a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak és hallgatóinak harcát” és részt vettek az SZFE október 23-i tüntetésén.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke el is mondta, hogy szerintük a SZFE munkavállalóinak sztrájkja és a diákok kiállása egyetemük autonómiája mellett olyan célok, melyek „a szakszervezeti gondolatot egykor életre hívták”. Szerintük a sztrájkolók azért küzdenek, hogy beleszólhassanak munkakörülményeik alakításába, a diákok pedig az „önigazgatásnak a szakszervezetek által mindig is vallott és 1956 hősei által is követelt szabadságáért” tartanak civil megmozdulást!

A szakszervezetek félredobták Szabó Ervin tanítását. Nem először és nem utoljára. Mi a baj ezzel a rendezvénnyel? Az október 23-i tüntetés a nyugati liberális receptek alapján megkonstruált rendezvény volt. Végy valamit, teljesen mindegy, hogy mit, ahol vannak fiatalok! A fiatal, a nő, a gyermek a leginkább eladható ügyek a tőkés médiában. Adott esetben ez a színihallgatók tiltakozása.

Találj ki jelképeket, jelszavakat! Adott esetben ez a vörös-fehér szalag, és az autonómia. Kösd össze az adott témát a legkülönfélébb társadalmi csoportok ügyeivel, és keltsd azt a látszatot, hogy sorsdöntő ügyről van szó! Végezetül találj valami magasztos dolgot, adott esetben október 23-át, és vidd ki az embereket az utcára!

A szakszervezetek vezetői nem a milliárdosok megadóztatásáért mentek az utcára, nem a kisemberek gondjainak megoldásáért, nem azért, hogy a kormány akárhonnan, de szerezzen vakcinát és adja ingyen az embereknek.

A magyar tőkésosztály egymás közötti küzdelmébe akarják belevinni a szervezett dolgozókat. A liberális ellenzéki pártokat támogatják és a konzervatív kormányt akarják leváltani. A kapitalizmust akarják őrizni, noha a szakszervezetek csak akkor teljesítik küldetésüket, ha a dolgozókért küzdenek a tőkések ellen.

Vélemény, hozzászólás?