Menü Bezárás

Van kísértet, vagy nincs kísértet?

Van kísértet, vagy nincs kísértet?

„Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete” – írta egykor Marx és Engels. „Nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben” – jelentette ki október 23-án Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha valami ellen harcolni kell, akkor az a valami létezik. Vagyis újra kísértenek a kommunizmus eszméi?

Van kísértet, vagy nincs kísértet?

Az ostoba kommunistázás sokba kerülhet a Fidesznek

Rögtön le kell szögezni, hogy Gulyás miniszter úr alapvetően nem a Munkáspártról beszél, amikor a kommunista eszmék térnyeréséről elmélkedik. Rólunk is, de csak másodlagosan. Gulyás miniszter úr azokat szidalmazza, akik „földrészünkön a jogállam fontosságának gyakori emlegetése közepette Marx és Lenin szobrokat” állítanak.

Marx-szobrot Trierben, Marx szülővárosában állítottak. Lenin Gelsenkirchenben kapott szobrot. Mindkettő Németországban. A Marx-szobrot ráadásul a Kínai Népköztársaság ajándékozta a német városnak. A német elit engedékenysége kiborította a magyar politikai elitet, amely minden Marx-szobrot eltakaríttatott.

Győr fideszes polgármestere azzal jeleskedett október 23-án, hogy személyesen vakart le a falról egy véletlenül ott maradt „Lenin utca” táblát. Remek, polgármester úr! Bátor cselekedet, megjegyezzük!

A mai német elit táplálja a liberalizmust. A nemzetállammal szemben az európaiság elsőbbségét hirdeti. Beengedi és más államokra is ráerőlteti a bevándorlók befogadását. Mindez feszültséget okoz a magyar és a német tőkés elit viszonyában.

Gulyás a magyar liberális erőket ostorozza, Gyurcsánytól Karácsonyig. Gulyás tudja, hogy a magyar liberálisok nem akarnak kommunizmust. Ők nagyon is kapitalizmust, a pénz uralmát akarják, csak másként, mint a konzervatív Fidesz.

Miért kommunistázza le őket mégis? Először is azért, mert harminc éve azt hirdetik, hogy a kommunizmus, a magyar szocializmus rossz volt, bűnös volt. Vagyis, ha Gyurcsányékra ráfogják, hogy ők kommunisták, akkor a propagandában össze lehet mosni őket a múlttal.

Másodszor azért, mert Gyurcsány és sokan mások a szocializmusból jöttek. Gyurcsány benősült a kádári időszak egykori vezető politikusának, Apró Antalnak a családjába, így Gyurcsányt és a liberálisokat össze lehet kötni Kádár Jánossal, sőt ad absurdum Rákosi Mátyással és Kun Bélával.

A Fidesz meg van győződve arról, hogy ezzel a kommunistázással lejáratja az ellenzéket és kivédhetetlen csapást mérhetnek rájuk a 2022-es választások előtt.

A Fidesz azonban súlyosan téved. Az ostoba kommunistázás legfeljebb arra jó, hogy a saját híveiben erősítse a tudatot és az összetartozást. Arra azonban nem alkalmas, hogy újabb híveket szerezzen magának.

Sok embert ráadásul taszít is ez a fajta ideológia háború. Még az is elképzelhető, hogy sok választó igyekezni fog „védeni” a liberálisokat az „igaztalan támadásokkal” szemben, és a liberálisokra fognak szavazni, noha valójában utálják azokat is.

Van kísértet, vagy nincs kísértet?

Tudják, hogy összeroppanhat a magyar kapitalizmus

Gulyás miniszter úr a Fidesz azon vezetői közé tartozik, akik kifejezetten utálják a magyar szocializmust. Ők azok, akik 2019-ben újra felállították a „Nemzet vértanúinak” emlékművét. Sőt, hogy teljesebb legyen az ostobaság, még egy plusz táblát is rátettek. „A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra emlékezve újraállította az Országgyűlés 2019-ben.”

Az igazi kommunistákkal szembeni gyűlölet azonban nem csak a múltnak szól. Sokkal inkább a jelennek és a jövőnek.

Gulyás miniszter úr pontosan tudja, hogy a magyar kapitalizmus stabilitását sok tényező veszélyezteti. Ráadásul olyanok, amelyekre a Fidesz-kormánynak semmilyen befolyása sincs.

Mi történik, ha összeomlik az EU? A nyugati tőkés erők támogatása nélkül soha sem lett volna lehetséges a rendszerváltás. Az EU és a NATO ma is a kapitalizmus pillére, amelyre a magyar kapitalizmus is támaszkodik. Az Orbán-kormány egyre több ügyben kerül konfliktusba a nyugati intézményekkel, mégsem lép ki belőlük.

De mi történik akkor, ha az EU nem képes a saját válságát megoldani? A koronavírus megmutatta, hogy az EU nem képes még saját polgárait sem megvédeni. Oroszország, Kína már piacra dobta saját vakcináját. Az EU még mindig ott tart, hogy a maszkviselés szabályain szigorít vagy enged. Az EU összeomlása gyökeresen megváltoztatná a magyar helyzetet is, és Gulyás miniszter úr pontosan tudja ezt.

Mi történik, ha az EU nem omlik össze, de az EU éppen a kapitalizmus túlélése érdekében átalakul Európai Egyesült Államokká? Ennek megvan a reális lehetősége. A liberális erők ma erősebbek, mint a konzervatív erők. A liberálisok ismerik a konzervatívok legfőbb gyengéjét: ők is a tőkés rendben érdekeltek és nem mernek szakítani a liberalizálódó EU-val.

Mi történik, ha a nyugat rászánja magát a háborúra Oroszországgal? Ha a nyugat nem lát más lehetőséget az ukrán, belarusz és más piacok megszerzésére, az orosz befolyás visszaszorítására, mint a háború?

Ezek reális veszélyek, amelyek gyökeresen megváltoztathatják az európai helyzetet és ezen belül a magyar helyzetet.

Az elmúlt harminc évben a magyar tőkésosztálynak sikerült elfojtania, illetve minimalizálnia a magyar munkásság és általában a dolgozók osztályharcát. A magyar tőke uralma a dolgozók megvásárlásán, manipulálásán és a durván antidemokratikus törvényeken nyugszik. De a helyzet drasztikus romlása elvezethet oda, hogy a tömegek nem fognak törődni a tilalmakkal és nekimennek a hatalomnak.

Az elmúlt három évtizedben a magyar tőkésosztálynak sikerült a kommunista mozgalmat, a Munkáspártot korlátok közé szorítani, sikerült az embereket megfélemlíteni, elbizonytalanítani. A szociáldemokratáknak sikerült megosztani a dolgozókat, és szembe fordítani őket a Munkáspárttal.

De nem sikerült a Munkáspártot megsemmisíteni. Nem sikerült elvenni harci kedvét. Nem sikerült árulásra, kommunista lényének feladására kényszeríteni.

Nem sikerült felszámolni a Munkáspárt nemzetközi hátterét és kapcsolatrendszerét sem. A Munkáspárt szorosan együttműködik azokkal az erőkkel, amelyek hisznek a szocialista, kommunista eszmék halhatatlanságában. Ezek az eszmék nagyon is életképesek a 21. században, ahogyan ezt például Kína fejlődése, a covid-19 sikeres leküzdése is jelzi.

A Munkáspárt ereje nem a képviselők, polgármesterek számában van. A Munkáspárt ereje abban van, hogy az eszme, a szocializmus egyetlen képviselője a magyar társadalomban.

A helyzet változik. A harminc éve szétzilált munkásság kezd magára találni. Az emberek tömegei döbbennek rá, hogy a rendszerváltás nem azt hozta, amit vártak. Egyre többen ébrednek rá, hogy nem számíthatnak alapvetően jobb, emberibb életre mindaddig, amíg a pénz uralkodik.

A változás be fog következni. Amitől Gulyás miniszter úr tart, annak mi örülünk. A kommunizmus eszméi újra teret fognak nyerni Magyarországon. A folyamat megindult.

Vélemény, hozzászólás?