Menü Bezárás

Kínában a jövőt tervezik

Kínában a jövőt tervezik

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága a közel múltban tekintette át a következő ötéves terv feladatait. Azzal a biztos tudattal tehették ezt, hogy Kína egy sikeres ötéves tervet tudhat maga mögött, és még a koronavírus felett is sikerült győzelmet aratni.

Másfél milliárd ember életét nem lehet a piacra bízni

Bármilyen furcsán is hangzik, Kína nem vetette el az ötéves tervek gyakorlatát. Mint ahogyan a tervgazdálkodás sem elfelejtett fogalom. A számitástechnika mai fejlettsége mellett elég pontosan ki lehet számitani, hogy különböző fejlődési modellek esetén mire is van szüksége a társadalomnak. Az országos vezetés feladata nem az, hogy vállalati szintig hozzon döntéseket, hanem az, hogy a gazdaság, sőt a társadalom fejlődésének stratégiai irányait meghatározza. Másfél milliárd ember életét, munkáját, egészségét, Kína jövőjét nem lehet a piacra bízni.

Ebben a folyamatban a jövőben is meghatározó szerepet játszik a Kínai Kommunista Párt, mely nem „ember arcú kapitalizmust”, hanem kínai sajátosságú szocializmust, a kornak megfelelő új típusú közösségi társadalmat épít.

Kínában a jövőt tervezik

Tegnap nélkül nincs sikeres holnap sem

Milyen stratégiai irányokat jelöltek ki 2021-2025-re? Az eddigi stratégia helyes, mondták ki Pekingben, de az új kihívásokra válaszolni kell.

Ennek akkor lehet eleget tenni, ha nem a régit folytatjuk, hanem minden területen az innovációra, a korszerűsítésre helyezzük a hangsúlyt.
2021-től ez konkrétan azt jelenti, hogy a magas minőség alapkövetelmény lesz, és előtértbe kerül a digitális technika.

A gazdaságnak nem az exportra kell épülnie, hanem a belső fogyasztás növelésére. Ennek érdekében fejleszteni kell az agrárgazdaságot, vele együtt növelni a falusi lakosság jövedelmét és életszínvonalát. A belső fogyasztás gyors növekedését hivatott segíteni az elmaradott térségek fejlesztése, az új típusú okosvárosok építése.

Kulturális szoftver: a siker titka

Kína csak akkor tud helyt állni a nemzetközi versenyben, ha tovább erősiti és gyarapítja szellemi, emberi erőforrásait, az ország „kulturális szoftverét.”

Kína abból indul ki, hogy a gazdasági irányitás módszereinek mindig követniük kell a reálgazdaság változásait. A gazdasági reform folytatódik, új módszereket és eszközöket fognak bevezetni.

A következő ötéves tervben is kiemelt feladat a környezetvédelem. A gazdasági tervezés „legyen zöld”, mondták ki, azaz a környezetvédelmi szempontokat már a tervezés első szakaszában is érvényesíteni kell.

Az új ötéves terv egyik fontos eleme annak kimondása, hogy Kína nem fog bezárkózni, sőt ellenkezőleg még szélesebb nemzetközi együttműködésre törekszik. Az együttműködés elve a „win-win”, vagyis mindkét félnek jól kell járnia.

Az ötéves terv minden elemét áthatja az a szándék, hogy a kínai emberek életét kell szebbé, jobbá, gazdagabbá tenni.

Kínában a jövőt tervezik

Konfrontáció és háború helyett együttműködés

A mai világhelyzetben Kína a nemzetközi béke és biztonság egyik alappillére. Érthető, hogy az ország biztonsága, védelmi képességeinek fejlesztése továbbra is a prioritások között van.

Az ötéves terv megvalósítását hivatott segíteni az ország külpolitikája is. Kína nem kíván uralkodni a világban. Meghirdetett célja olyan uj tipusú nemzetközi kapcsolatrendszer felépítése, amelyben minden ország megtalálhatja boldogulását.

Vélemény, hozzászólás?