Menü Bezárás

Példaképem Aki előbb lett budapesti kommunista párttag, mielőtt Budapest felszabadult volna!

Példaképem Aki előbb lett budapesti kommunista párttag, mielőtt Budapest felszabadaqult volna!

Keplerné Mária, született Szklenár Mária, 1923-ban született tagunk, idén már 97 éves.

Példaképem Aki előbb lett budapesti kommunista párttag, mielőtt Budapest felszabadaqult volna!

A rendszerváltás óta harcostársunk, még a közelmúlt években is – megértve, hogy jelen helyzetünkben mi a feladatunk – az utcán gyűjtötte az aláírásokat és osztotta az „A Szabadság” újságunkat, segítette éppen azt a vezetőt, aki nehezen birkózott meg a szükséges adminisztrációs és pénzügyi feladatokkal.

Mindig vidáman mosolygósan és derűsen, viszont kemény akarattal, megállás nélkül, segített minden munkánkban.

Sokszor figyelmeztetett bennünket, hívjunk magunk közé fiatalokat, hiszen nem dolgozhatunk örökké, mindannyian megöregszünk egyszer. De rajta nem fog az idő.

Mária a párttag fiatalságot emlegetve, saját magára gondolt. Most, hogy láttam a dokumentumokat, értettem meg, mit is jelent ez:

Mária 1945-ben, 22 éves fiatalon lépett be lakhelyén, Kőbányán, a Magyar Kommunista Pártba, 1945. február 8-án. Vessük csak ezt össze az akkori történelmi helyzettel. Azokban a napokban a Budai Várban és környékén még a fasiszta német és magyar csapatok harcoltak a szovjet csapatokkal. A Budai „kitörés” csak ezután, február 11-én rohant a vesztébe. Budapest teljes felszabadulása még pár nappal később, csak február 13-án történt meg.

Példaképem Aki előbb lett budapesti kommunista párttag, mielőtt Budapest felszabadaqult volna!

Mária eközben már az MKP pártmegbízatást megkapva Kőbányán az elöljáróságtól, azonnal dolgozni kezdett. Az akkori háborús viszonyok közötti kerületi civil munkához megkapta a különleges „УДОСТОВЕРЕНИЕ – Igazolvány”-t is. Az igazolvány maga is egy rendkívül érdekes kordokumentum. Az orosz szövegen látható egy írógépműszerész ötletes igyekezete arra, hogy néhány betű átforrasztásával cirill betűs írógépet faragjon egy magyar írógépből.

Mária példakép mindannyiunk számára kitartásból, pártszeretetből, állhatatosságból. Hányan, meg hányan tagadják el múltjukat, adták fel korábban vállalt elveiket az elmúlt 30 évben. Ő ezzel szemben viszont büszkén vállalja múltját, elvégzett tevékenységeit.

Tanuljunk példájából!

Benyovszky Gábor

Vélemény, hozzászólás?