Menü Bezárás

Félnek a szocializmustól

Félnek a szocializmustól

Tízmillió dollárral járul hozzá Magyarország az amerikai Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány azon céljához, hogy egy múzeumot és egy kutatóközpontot építsen fel Washingtonban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A Munkáspárt elítéli a kormány döntését

A Munkáspárt rögtön reagált a hírre. Nagyon sajnáljuk, hogy a magyar kormány a saját népe sok-sok tagjának érzéseit is semmibe véve egy alapvetően hazug és tisztességtelen amerikai akcióhoz adja a támogatását. Ezzel is az USA fenekét nyalja. Ezt a tíz millió dollárt értelmes és tisztességes célokra, az emberek javára kellene felhasználni. Antikommunista múzeum helyett oltóanyagra költsék a pénzt! – olvashattuk a munkáspárti állásfoglalásban.

De mi áll a nagy igyekezet mögött? A „kommunizmus kísértete”, amiről Marx és Engels írtak, még nem járja be a világot, sőt talán Európát sem, de itt van közöttünk. Világszerte egyre több ember kérdőjelezi meg a kapitalizmust. Az emberek változást akarnak.

Félnek a szocializmustól

Fellázadnak az amerikaiak?

A Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány felmérést készített arról, hogy az USA polgárai hogyan viszonyulnak a kapitalizmushoz és a szocializmushoz. Olvassák el az alábbi sorokat és látni fogják, hogy a tőkés erők nem ok nélkül izgulnak jövőjük miatt!

A megkérdezett amerikai 40 százaléka ma pozitívan vélekedik a szocializmusról. Egy éve még csak 36 százalékuk nyilatkozott így.

26 százalékuk támogatja a kapitalista rendszer fokozatos felszámolását és a szocialista útra való áttérést. A Z generáció, azaz 1995 és 2010 között születettek között ez az arány 31 százalék.
Ezek a számok persze nem azt jelentik, hogy az amerikai társadalom holnap fegyvert fog a kapitalizmus ellen. Jelzi ugyanakkor, hogy valami elindult Amerikában, de egyúttal azt is, hogy ez a kép ellentmondásos és vegyes.

A megkérdezettek 33 százaléka vélekedett úgy, hogy Donald Trump jelenti a legnagyobb veszélyt a világra. A kínai Hszi Csin-ping, a koreai Kim Dzsong Un vagy a venezuelai Nicolás Maduro csak utána következnek.

A megkérdezettek 32 százaléka úgy gondolja, hogy Trump több ember haláláért felel, mint Kim Dzsong Un. Ez hízelgő lehet a koreai vezetőre nézve, de az amerikaiaknak nincs és nem is lehet információjuk arról, hogy ki és hány ember haláláért felel.

Az amerikaiak 47 százaléka úgy véli, Hszi Csin-ping felelős a covid-19-ért, ami nyilvánvalóan az amerikai propaganda hatása.

A megkérdezettek 26 százaléka a klímaváltozást sokkal nagyobb kihívásnak tekintik az USA biztonságára nézve, mint Kínát vagy Oroszországot.
A Z nemzedék 12 százaléka úgy véli, hogy a magántulajdon minden formáját meg kellene szüntetni és állami tulajdont kellene bevezetni.

Félnek a szocializmustól

Könyörtelen harc a szocializmus ellen

Az Alapítványt az amerikai Kongresszus 1993-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a „kommunista világdiktatúra áldozatainak emlékére emlékmű” épülhessen Washingtonban. A Republikánus Párt és a Demokrata Párt által egyaránt támogatott törv7ény nyomán alakult meg a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány, amely csaknem egymillió dollár magánadományt gyűjtött össze a szoborállításra.

A három méter magas bronz alkotás annak a nagy méretű fehér szobornak a kicsinyített mása, amelyet 1989-ben kínai diákok emeltek a Tienanmen téren. A szabadság istennőjének Tienanmen téri szobrát a New York-i Szabadság-szoborról mintázták.

Az Alapítvány mai vezetése hirdeti, hogy el kell ítélni a marxizmus minden megnyilvánulási formáját. „A szocializmus nem kegyes, humánus filozófia. A marxista szocializmus a történelem leghalálosabb ideológiája.” – vallják az Alapítványban, „A 21. században lehetőségünk van tanulni a 20. századból, és megerősíthetjük hitünket a szabad társadalomban, amely az egyéni szabadságra, a szabad vállalkozásra, a jog uralmára, a demokratikus önigazgatásra és az emberi jogokra épül.”

Az Alapítvány szerint a fő ellenséget azok jelentik, akik ma megjelenítik a létező szocializmust. Ez pedig Kína, Kuba, Laosz, Észak-Korea, Vietnam és Venezuela.
Fidel Castro még halála után is ellenség, aki ellen küzdeni kell. Tudják, hogy Kuba a jelentős változások mellett is szocialista ország maradt.

Kína különösen dühíti a szocializmus ellenfeleit. A covid-19 ellen Kína sikeresen lépett fel, és a betegségen már túl vannak. Az USA és a tőkés Európa pedig kínlódik. A kínai siker oka az, hogy a kínai sajátosságú szocializmus jobban és hatékonyabban tudta mozgósítani az ország erőforrásait, mint a tőkés világ.

Az új ellenségek közé sorolták Belaruszt is, amely ugyan nem szocialista ország, de az Alapítvány hívei szerint a belarusz politika a múltra épül és a múlt elnyomását alkalmazza a szabadság mai híveivel szemben.

Félnek a szocializmustól

Vélemény, hozzászólás?