Menü Bezárás

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Az elmúlt héten a belarusz fővárosban, Minszkben járt Thürmer Gyula. Hivatalos út volt, hiszen a párt elnöke rendszeres előadó a Belarusz Állami Egyetemen. Ezúttal az egyetem illetékeseivel arról is tárgyalt, miként lehetne a koronavírus ideje alatti oktatásban szerzett tapasztalatokat hasznosítani. Thürmer Gyula online-előadást is tartott a Nemzetközi Kapcsolatok Kar első éveseinek Magyarországról.

A látogatás során a Munkáspárt elnökével a Függetlenség Palotában, az elnöki székhelyen találkozott Alekszandr Lukasenko, a Belarusz Köztársaság elnöke. A párt elnöke megbeszélést folytatott Igor Karpenko oktatási miniszterrel. Tárgyalt Alekszej Szokollal, a Belarusz KP első titkárával és találkozott a párt aktivistáival.

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Alekszandr Lukasenko, a Belarusz Köztársaság elnöke Minszkben találkozott Thürmer Gyulával, a Magyar Munkáspárt elnökével – adta hírül a Belta hírügynökség. A Munkáspárt, mint már sokszor korábban is, ezúttal is úttörő feladatot lát el – jelentette ki Thürmer. Én vagyok az első magyar politikus, aki a belarusz események kezdete óta eljött Minszkbe. Meghallgatom, hogy mit mondanak a belarusz vezetők, és elmondom Magyarországnak. Aki akarja, meghallja. Nem mindenkinek tetszik, hogy Belaruszban rendeződik a helyzet, de rendeződik. Lukasenko elnök a legnagyobb tisztelettel beszélt Magyarországról. Becsülik azt az országot, amely kiáll függetlenségéért, saját nemzeti útjáért. Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Nem a fiatalok támogatják az ellenzéket, hanem egyes fiatalok

Az ellenzék által indított és külföldről támogatott tüntetésekben a mintegy 140 ezer belarusz egyetemistának csak töredéke vett részt. Az iskolák előtt rendezett „pedagógus tüntetésekről” kiderült, hogy a részvevők többségének semmi köze az oktatáshoz. Haladunk előre, döntöttünk arról, hogy áttérünk a kötelező 12 éves oktatásra – hangsúlyozta Igor Karpenko, a Belarusz Köztársaság oktatási minisztere, aki szintén fogadta Thürmer Gyulát. Nagyon fontos a fiatalok hazafias nevelése, a belarusz történelem tapasztalatainak megértése. A fiatalokat meg kell tanítani megbecsülni mindazt, amit Belarusz a függetlenség közel három évtizede alatt elért.

Lukasenko mellett vagy ellene? Többórás őszinte eszmecsere belarusz kommunistákkal

A belarusz kommunisták székházában, vagy ahogyan a helyiek nevezték, a pártoffice-ban tett látogatást november 26-án Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.


Korszerű politikai erőként, korszerű eszközökkel

Változnak az idők, és ez a pártok szóhasználatában is tükröződik. A Belarusz KP minden más megnyilvánulása is tükrözi azt a szándékot, hogy a párt korszerű politikai erőként, korszerű eszközökkel legyen jelen a politikai életben. Más világban élünk, mások az emberek és az eszközök is – mondja az igen energikus belarusz pártelnök.

Alekszej Szokol 47 éves, üzletember. Egyszerű eladóként kezdte pályafutását, majd haladt előre a ranglétrán. Jelenleg a „CUM-Minszk” Rt. vezérigazgatója. A CUM közismert márkanév az egykori Szovjetunió országaiban. A CUM-áruházakban a társadalom szélesebb rétegei vásárolnak. A cég részvényeinek többsége az államé, a többin a dolgozók osztoznak. Sajátos tulajdonlási forma, de itt bevált.

A párt elnöke a Belarusz Parlament képviselője is, egyike a párt 11 képviselőjének. A pártnak mintegy hat és félezer tagja van. Jelen vannak minden megyében. Számos településen rendelkeznek önkormányzati képviselőkkel.

Belaruszban van is többpártrendszer, meg nincs is –
folytatja az elnök. Több párt létezik, köztük a Belarusz KP az egyik legnagyobb, de a választási rendszer nem pártokra, hanem egyénekre épül. A képviselőjelölteket a dolgozói kollektívák nevezik meg azok közül, akiket a legfelkészültebbnek, legjobbnak tartanak érdekeik képviseletére.

Ez a rendszer nem tetszik az ellenzéknek és a nyugatnak. Ők klasszikus polgári-demokratikus többpártrendszert akarnak, ahol végül is a pártok és mögöttük lévő gazdasági körök döntenek. Most folyik a jelenlegi rendszer végiggondolása. A Belarusz KP nem polgári többpártrendszert akar, hanem a jelenlegi rendszer olyan tökéletesítését, ahol a dolgozók még hatékonyabban és sokszínűbben tudják az érdekeiket kifejezni.

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

A „kifutó jelenből” a jövőbe

Hetente 2 ezer példányban jelenik meg „Kommunyiszt Belaruszi” újságjuk, amely előfizethető és az újságárusoknál is kapható.

Az újság azonban már inkább a „kifutó jelen”, mondta el a médiamunkáért felelős fiatal stáb. Ma már az internet a döntő. A párt most indította el rovatát a Telegram rendszeren, amelyen keresztül képeket, videofelvételeket tudnak egyenesen küldeni azoknak, akik bejelentkeznek erre az oldalra. A Telegram nagyon népszerű Belaruszban. Nyílt titok, hogy a kormányellenes ellenzék is ezt a csatornát használja.

Belaruszban most nagyon intenzív politikai élet folyik – mondta A. Szokol. Folyik az Összbelarusz Népi Gyűlés előkészítése, megindult az új alkotmánnyal és politikai reformmal kapcsolatos munka. A párt részt vett a hazafias erők gépkocsis felvonulásainak szervezésében is, amellyel Lukasenko elnök mellett álltak ki.

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Lukasenko mellett vagy ellene?

A Belarusz KP támogatta Alekszandr Lukasenko jelölését az elnöki posztra. Gyűjtötték az ajánlásokat, agitáltak mellette. Tették ezt abból a meggyőződésből, hogy a független és önálló Belarusz létezésének ma legfőbb garanciája az a politika, amit Lukasenko elnök képvisel.

Függetlennek lenni a nyugati és keleti nagyhatalmak között iszonyúan nehéz. Nem eladni magunkat, önállónak maradni még nehezebb. Megelégedni azzal, amit a társadalom ma tud adni, nem egyszerű. Mindenki többet szeretne, és mi mindenkinek többet szeretnénk adni. – mondja. Mindenkinek és nem csak egyeseknek! Az ellenzék mindenkiről beszél, valójában egy szűk réteg politikai érvényesülése és anyagi gazdagodása előtt egyengeti az utat. Nos, e körül folyik a harc!

A párt új akcióval készült az újévi ünnepekre. Az akció keretében az emberek gyerekrajzzal díszített e-mailben támogathatják Lukasenko elnököt.

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Előre tekintünk és előre megyünk

A két párt vezetői véleményt cseréltek a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kérdéseiről is. A Belarusz KP jelen van a nemzetközi mozgalomban is. Különösen jó kapcsolatot ápolnak az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjával, az Ukrán KP-val és a Kínai KP-val.
A. Szokol és Thürmer Gyula kiemelték, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a nemzetközi mozgalomban és egymás tapasztalatainak megismerésére a korszerű technika alkalmazásában. A két párt őrzi az európai szocializmus értékeit, ugyanakkor fontosnak tartják a szocializmus mai tapasztalatait, beleértve a kínai sajátosságú szocializmus eredményeit is. Előre tekintünk és előre megyünk!

Thürmer Gyula részt vett a minszki pártaktíva és ifjúsági szervezet értekezletén. Nagyon sok kérdés hangzott el Magyarországról, Európáról, a magyar kapitalizmus fejlődéséről. Az őszinte és formalitásoktól mentes eszmecsere több órán át tartott.

A Belarusz KP a párt születésének 100. évfordulójára alapított emlékéremmel tüntette ki a magyar párt vezetőjét.

Halljuk meg, amit Belarusz üzen!

Vélemény, hozzászólás?