Menü Bezárás

Mit kérsz karácsonyra?

Mit kérsz karácsonyra?

Mit kérsz karácsonyra? Sokszor tesszük fel ezt a kérdést ezekben a hetekben. Persze, jobb, ha az ajándék meglepetés. De gondolni kell arra is, hogy ezekben a covidos időkben nem egyszerű visszacserélni az ajándékokat.

Vakcina nem lesz a karácsonyfa alatt

Sokan örülnének, ha a karácsonyfa alatt egy meghívó lenne a covid elleni oltásra. De nem lesz! Az amerikaiak ugyan megcsinálták az oltást, de mi nem kapunk belőle. Előbb az amerikaiak és az angolok! A többiek álljanak sorba!

Vakcina lesz, ígéri mindennap a kormány valamelyik illetékese. Már tudjuk, hogy ki mikor és hol tanulmányozza az orosz vakcinát, de vakcina még nincs. Legalábbis nálunk még nincs. Moszkvában már elkezdték, Belaruszban is, sőt már a szerbek is azzal dicsekednek, hogy nekik már van. Ez nem biztos, de ez senkit sem zavar, hiszen az egész covid ügyben semmi sem biztos.

Egy dolog persze biztos. Minden a pénzről szól! A miniszterelnök bejelentette, hogy lehet majd előjelentkezni az oltásra, ami persze ingyen lesz. De magánoldalakon már lehet előjelentkezni fizetett oltásra, ötezer forint foglalási díjért. Ha állami akkor legyen állami, és ne engedjék be a magántőkét! Ha vegyes, akkor meg ne verje a mellét a kormány, hogy éjt nappallá téve dolgozik értünk.

Az apa férfi, az anya nő?

Kapunk viszont szép alaptörvény-módosítást. Tipikusan olyan „ajándék”, amit az életbe se kérne senki, és nem is lehet örülni neki. Nem örülünk, mert a kormány javaslata azt jelzi, hogy a liberális politikai vírus a nemek felcseréléséről már mélyebben megfertőzte a magyar társadalmat, mint vetélytársa, a covid-19.

Ha a liberális őrület a vírus, akkor az alaptörvény módosítása a vakcina. Mint minden vakcina, lehet, hogy ez sem mindig hatásos. Például aligha riasztja el a magyar liberálisokat, és külföldi pénzelőiket attól, hogy az apát nőnek és az anyát férfinak gondolják. Talán jobb lenne a hivatalos álszemérmességet és áldemokráciát abbahagyni, és kerekperec betiltani az ilyen nézetek nyilvános hirdetését.

Kormánypárti „meglepi” karácsonyra

A kormány karácsony meglepetésként beterjesztette a választási törvény módosítását is. Lehet, hogy nem annak szánta, csak egész egyszerűen azt gondolta, hogy ki kell használni a rendkívüli járványhelyzet adta lehetőséget és biztonsággal átverni egy alapvető törvény módosítását. Most pofázhat mindenki, akinek nem tetszik a törvény, de kit érdekel. Az utcára úgysem mehetnek, mert tilos, a médiába pedig senki nem engedi be őket.

A kormány vélhetően magának szánta a karácsonyi „meglepit”. Nem kell két év múlva annyit gürcölni, mert kevés párt fog tudni 70 egyéni kerületben jelöltet állítani és így országos listához jutni.

Demokrácia? Ja, az van, dögivel! Egyébként is fontosabb a célszerűség. Ne induljon annyi párt! Ne akarjon a tömeg beleszólni, úgysem értenek hozzá!

Lehet, hogy most kormánykörökben örülnek a „meglepinek”, de az ilyen ajándékok később általában visszaütnek. Visszacserélni pedig nem lehet őket karácsony után.

A minimálbér emelése jár, de ne nagyon építs rá!

A szakszervezetek nagy lendülettel indultak neki a minimálbérek emeléséről szóló tárgyalásoknak. Nincs is szebb, mint amikor a szakszervezetek egy vastagabb béremeléssel lephetik meg tagjaikat.

A tárgyalások meg is indultak. Végül is a törvény előírja a következő évi minimálbér és garantált bérminimum összegének megtárgyalását, ha tetszik, ha nem. A szakszervezetek már maguk előtt látták tagjaik mosolygó arcát, amikor a munkaadói oldal közölte: a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem célszerű a minimálbért és a garantált bérminimumot január 1-től emelni.

Mert ugye meg kell érteni, hogy a szegény gazdagok nehéz helyzetben vannak. Még az is elképzelhető, hogy a Jézuska vagy a Télapó az idén nem hoz nekik új Mercedest vagy Audit. Akkor legalább jusson nekik egy kis „meglepi”. Ha nem emelik a minimálbért, több lesz a profit, az pedig a legszebb ajándék.

Vélemény, hozzászólás?