Menü Bezárás

A válságra az új közösségi társadalom a válasz

A válságra az új közösségi társadalom a válasz

Videokonferenciát tartottak a múlt vasárnap az Európai Kommunista Kezdeményezés (ECI) pártjai. Már nem nevezhető rendkívülinek ez a munkaforma, hiszen az idén ez volt a második ilyen találkozó, és az online értekezés egyébként is mindennapos eszközzé vált. A covid-19 rákényszerített bennünket az új megoldásokra, amelyek később is jól jönnek – mondták többen a részvevők közül.

Jönnek az új nemzedékek

A konferencián bolgár, dán, finn, francia, grúz, görög, magyar, ír, olasz, horvát, lett, litván, norvég, lengyel, orosz, szerb, spanyol, ukrán, svéd, török, osztrák kommunista és munkáspártok vettek részt. Sokan már régi ismerősök, de érzékelhetően jönnek az új nemzedékek képviselői.
A Kezdeményezés hét éve jött létre, és fontos lépés volt Európa marxista-leninista erőinek tömörítésében – emelte ki a tanácskozás szervezését végző Görög KP vezetésének tagja, Giorgos Marinos. Azok a pártok fogtak össze, amelyek a marxizmus-leninizmus talaján állnak, vállalják a tőke uralma elleni osztályharcot és a szocializmus megvalósítására törekednek. Erre az együttműködésre ma is szükség van.

A járványt a szocialista országok sikeresebben kezelik

A kapitalista rendszer nem tudta leküzdeni a 2008-as válságot és a válság most még erőteljesebben van jelen. A válság a covid-19 nélkül is bekövetkezett volna, de a járvány feltárta a tőkés rendszer súlyos ellentmondásait – hangzott el a tanácskozáson.
Ha az emberek egészsége és a tőke profitja között kell választani, a tőke a profitot választja. A nyugati egészségügyi rendszerek a profitra álltak be, és nem képesek a jelenlegi járvány kezelésére. A tőkés egészségügyi rendszerek szinte semmit sem tanultak a járvány tavaszi első szakaszából, és nem készültek fel a második szakaszra.
Ezzel szemben a létező szocialista országok sikeresebben oldották meg a problémákat. Ezt a statisztikák is világosan jelzik.
Az európai pártok a mostani tapasztalatok fényében is követelik, hogy az egészségügy állami kézben legyen. Ahol a magántőke már megszerezte a kórházakat, ott államosítsák az egészségügyi intézményeket! Nem szabad megengedni, hogy a vakcina, az oltás a profitszerzés eszköze legyen. Európa minden polgára ingyen kaphassa meg a leghatékonyabb oltást!

A válságra az új közösségi társadalom a válasz

A kapitalizmust mi válthatjuk le

A tőke ma arra törekszik, hogy a dolgozói osztályokat távol tartsa a politikától, illetve akadályozza a dolgozók önálló politikai erővé való szerveződését. A tőke pontosan tudja, hogy a kapitalizmus igazi ellenfelei nem a különféle értelmiségi csoportocskák, hanem a szervezett munkásság, a dolgozók szervezetei, a kommunista és munkáspártok. A kapitalizmussal szemben a mi pártjaink kínálnak más alternatívát.
Újra kell gondolni a szakszervezeti harcot, jobban össze kell kapcsolni a gazdasági és politikai harcot. Nem elég a minimálbér emeléséért küzdeni, a dolgozóellenes törvényeket hozó politikai hatalom ellen is fel kell lépni – fogalmazták meg többen is.
A jelenlegi tőkés válság végzetesen kiélezte a tőkésországok ellentéteit. A helyi konfliktusok és regionális összetűzések, a tömeges fegyverkezés könnyen vezethet világháborúhoz –
emelték ki a tanácskozáson.
A kommunista és munkásmozgalomnak alkalmazkodnia kell a kor követelményeihez, fogalmazták meg többen is. Az alapvető gond az, mondta Kemal Okuyan, a Török KP főtitkára, hogy a kommunista pártok nem részei a tőkés rendszernek, de mégis a tőkés rendszerben kell működniük. A tőkés rendszer minden döntő eszköze, a parlamenttől a médián át a civilszervezetekig, viszont a tőke kezében van. Mi nem tudjuk, hogy miként lehet a rendszeren belül a tömegekre nagyobb befolyást gyakorolni.

Új nyelvre, új eszközökre van szükség!

A pártokat vonzóbbá kell tenni. Új nyelvre, új eszközökre van szükség – mondta. A Török KP ennek jegyében szervezte át a helyi párthelyiségeit, amelyek irodákból az emberek fogadására alkalmas területté váltak.
A napi politikai munkát szilárd elméleti bázisra kell építeni – emelte ki az ukrán párt képviselője. A konkrét helyzetet kell konkrétan elemezni, majd elméleti szinten meg kell vitatni a következtetéseket, és ezután jöhet a gyakorlati munka meghatározása.
A tőke mindenütt növeli a nyomást a dolgozókra, a kommunista és munkáspártokra. Kommunistaellenes törvényeket hoznak, korlátozzák a pártok tevékenységét, egyes helyeken be is tiltják a pártokat – hangzott el. A tőke tart a munkásmozgalomtól, ezért a válság fokozódásával növelni fogják az antikommunista fellépéseket. Ők pontosan tudják, hogy a kapitalizmus válságára az új közösségi társadalom a válasz. De ezt bármi áron el akarják kerülni.

A konkrét helyzet konkrét elemzése visz előbbre

A tanácskozáson Thürmer Gyula elnök szólalt fel a Munkáspárt nevében. Támogattuk és támogatjuk az ECI tevékenységét – mondotta. Nem mindenben értünk egyet, de ebben semmi rendkívüli nincs. A pártjaink más és más történelmi tapasztalattal rendelkeznek, eltérő körülmények között küzdenek.
Mi Lenin szavaiból indulunk ki, aki szerint a marxizmus lényege éppen a konkrét helyzet konkrét elemzése. Nekünk is konkrétan kell elemeznünk a változó konkrét valóságot. Másrészt, el kell fogadni, hogy a bölcsek kövét senki sem birtokolja, de minden pártnak vannak értékes tapasztalatai.
Magyarországon nincs forradalmi helyzet – mondta. Sem a 2008-as válság, sem a mostani nem ingatta meg a kapitalizmust Magyarországon. Változhat a helyzet? – tette fel a kérdést Thürmer. Igen, nagyon is változhat! Az EU mély válságban van, és össze is omolhat. A tőke konzervatív és liberális erői között olyan mély a konfliktus, hogy polgárháborúvá is válhat. A NATO és Oroszország ellentéte globális háborút idézhet elő.
Mi a mi feladatunk? Követni az eseményeket, és felkészíteni a pártot arra az időszakra, amikor belépünk a forradalmi helyzetbe. Nem tudjuk, hogy mikor lesz ez, de egészen biztosan be fog következni. Nem vagyunk nagy párt. De Magyarországon csak mi testesítjük meg az új közösségi társadalom nagyszerű eszméjét.

A válságra az új közösségi társadalom a válasz

Új vezetés az ECI élén

A tanácskozás megválasztotta a szervezet új vezetését, a Titkárságot, melynek kilenc párt a tagja.
A Magyar Munkáspárt ismételten tagja lett az ECI vezetésének.

Vélemény, hozzászólás?