Menü Bezárás

2021 – évfordulók és tanulságok

2021 – évfordulók és tanulságok

2021 is gazdag lesz fontos évfordulókban. Ezek persze nem egyformák. Van, aki ezt ünnepli, van, aki azt. A történelmi események mindig rejtenek magukban tanulságokat a ma élőknek is. Az idén sem lesz ez másként! Nézzük hát előítéletek nélkül 2021 neves évfordulóit!

Tíz éve volt az „Arab tavasz”

Tíz éve, 2001 januárjában Tunéziában, majd Egyiptomban az USA szervezésében megdöntötték a fennálló kormányokat. Márciusban megkísérelték megdönteni Aszad szíriai elnököt is, de ez nem sikerült. Líbiában megölték Kadhafi elnököt. Az eredmény? Az érintett arab országok belsőleg destabilizálódtak, azóta sincs szilárd kormányuk. Menekültek milliói indultak el Európa felé. Szíriában Oroszország katonai beavatkozása megakadályozta a szíriai kormány megdöntését, de a nyugat nem mondott le törekvéseiről.

2021 – évfordulók és tanulságok

50 éve halt meg Rákosi Mátyás

1971. február 5-én hunyt el Rákosi Mátyás, akinek neve ma is vegyes érzelmeket ébreszt. Rákosi (1892-1971) a 20. századi magyar munkásmozgalom egyik meghatározó egyénisége volt. 1919-ben a Tanácsköztársaság kormányának legfiatalabb tagja. A két világháború között a magyar kommunista párt vezető és lelkesítő személyisége. 1945 után az MKP, majd 1948-1956 között a Magyar Dolgozók Pártjának vezetője. 1956-tól 1971-ig, haláláig a Szovjetunióban élt emigrációban. A Rákosi vezette „MDP történelmi érdeme, hogy jól vagy rosszul, de elindítja Magyarországon a szocializmust. A szocializmus a társadalom többségének többet ad, mint a megelőző rendszerek” – olvasható a mai Munkáspárt dokumentumaiban.

2021 – évfordulók és tanulságok

150 éve született a Párizsi Kommün

A Párizsi Kommün volt az első történelmi kísérlet a munkásság hatalmának megteremtésére. 1871-ben Franciaország vereséget szenvedett Poroszországtól. A francia munkásság a tőkés rend ellen fordult. Március 18-án létrehozták a munkásság kormányát, a kommünt. Május 28-ig állt fenn, amikor a tőkés erők csapatai leverték a munkások hatalmát. A Kommün vezetőit kivégezték. A kommün egyik tagja, minisztere a magyar Frankel Leó (1844-1896) volt.

2021 – évfordulók és tanulságok

75 éve hirdették meg a hidegháborút

A vasfüggöny nem csak színházi kifejezés. A politikában először Winston Churchill használta 1946. március 5-én az amerikai Fultonban elmondott beszédében. Churchill, aki több alkalommal is brit miniszterelnök volt, gyűlölte a szocializmust, és elindítója volt a hidegháborúnak, amelyet a tőkés világ 1946 és 1990 között a szocialista országok ellen vívott.

2021 – évfordulók és tanulságok

30 éve szüntették meg a Varsói Szerződést

A szocialista országok a NATO fenyegetései ellen 1955-ben hozták létre katonai szervezetüket, a Varsói Szerződést. 1991. március 31-én feloszlatták a VSZ katonai szervezetét, majd július 1-én a VSZ hivatalosan is megszűnt. Magyar részről az aláíró Antall József (MDF) miniszterelnök volt. Magyarország rövid időre semleges ország lett. 1994-ben azonban csatlakozott a NATO Békepartnerségi Programjához, azaz belépett a NATO előszobájába. A magyar hadsereget majdnem teljesen leszerelték, az országot katonailag kiszolgáltatottá tették. 1999. március 12-én lett Magyarország a NATO tagja. Két hét múlva csatlakoztunk a Jugoszlávia elleni háborúhoz. Aztán jött Afganisztán, Irak, Szíria, Balkán…

2021 – évfordulók és tanulságok

Hatvan éve volt Gagarin űrutazása

1961 április 12-én Jurij Alekszejevics Gagarin a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén megkerülte a Földet. Ember első ízben járt a világűrben. Gagarin repülése az egész világ előtt bizonyította a szocialista Szovjetunió erejét, a szovjet tudomány és gazdaság kiemelkedő teljesítményét.

2021 – évfordulók és tanulságok

60 éve volt a disznó-öbölbeli invázió

1961. április 15-19 között az USA zsoldos csapatokat küldött Kubába a szocialista rendszer megdöntésére. A kubai forradalom 1959-ben Fidel Castro vezetésével győzött. A forradalom elsősorban Kuba függetlenségéről, az USA-t kiszolgáló rendszer megdöntéséről szólt. Világossá vált azonban, hogy Kuba függetlensége csak a nép által támogatott szocialista úton szilárdítható meg. Szorosan összeforrott a függetlenség és a szocializmus ügye. Ez a kapcsolat biztosította a kubai szocializmus túlélését a kelet-európai szocializmus megdöntése után is. Ez az alapja annak is, hogy Kuba ma a korszerű szocializmus építését tűzhette ki célul.

2021 – évfordulók és tanulságok

Kétszáz éve halt meg Napóleon

1821. május 5-én, Szent Ilona szigetén halt meg Bonaparte Napóleon (1769-1821), a világtörténelem egyik legnagyobb politikai és katonai személyisége. Megteremtette a modern hadvezetés és hadseregszervezés elveit. Lerakta a polgári jog máig használatos alapjait.

2021 – évfordulók és tanulságok

Harminc év oszlatták fel a Szovjetuniót

Három évtizede, 1991. december 25-én oszlatták fel a Szovjetuniót. Az 1922-ben létrehozott állam területe 22 millió négyzetkilométer volt, 293 millió lakosával a legnagyobb országok közé tartozott. A Szovjetunió léte segítette a többi szocialista ország fejlődését, a munkásság, a dolgozók harcát világszerte. A Szovjetunió volt a legfőbb erő, amely akadályozta az USA és a többi tőkés ország világuralmi terveit.

2021 – évfordulók és tanulságok

Száz éves a Kínai KP

Száz esztendeje, 1921. július 1-én Sanghajban alakult meg a Kínai Kommunista Párt. Ez a párt vezette a kínai nép felszabadító harcát a japán agresszorok ellen. Ez a párt irányította a kínai dolgozók küzdelmét az egységes kínai állam, a szocialista Kínai Népköztársaság megteremtésére. Ez a párt irányítja ma is a kínai sajátosságú szocializmus építését. A kínai sajátosságú szocializmusra támaszkodva Kína óriási sikereket ért el a gazdaság fejlesztésében, a szegénység felszámolásában és a covid-19 leküzdésében is.

2021 – évfordulók és tanulságok

Vélemény, hozzászólás?