Menü Bezárás

Nincs békés egymás mellett élés

Nincs békés egymás mellett élés

Önök szerint van-e összefüggés az alábbi események között? 2019 októberében a parlament közelében visszaállították a Horthy-korszak emblematikus szobrát, a „Nemzet Vértanúinak Emlékművét”. 2020 legvégén megváltoztatták a választási törvényt. Az országos lista állításához ezentúl nem 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania egy pártnak, hanem 71-ben. Dunaújvárosban a tőkéstulajdonos elzavarta a szakszervezeti vezetőket, és a kormány hagyta ezt. 2020 úgy ér véget, hogy nincs megállapodás a minimálbérekről.

A Munkáspárt ne kerülhessen a parlament közelébe

Tehát Önök, hogy látják? Önök szerint véletlen, hogy a választási törvény módosítását a Fidesz terjeszti elő, majd a 71-es szám a kormány és a hozzájuk csapódó korábban jobbikos, jelenleg független képviselő, Volner János egyezségéből alakult ki? Arra hivatkoztak, hogy így lehet kizárni azokat a pártokat, amelyek általában csak azért indulnak el a választáson, hogy lenyúlják az állami támogatást.

Arról hallgattak mindketten, hogy az állam nem akadályozta meg korábban az ilyen visszaéléseket, nyilván azért, mert érdekük volt olyan pártok indulása, amelyek vagy zavart tudnak kelteni, vagy akár hallgatólagos szövetségesei lehetnek a Fidesznek.

A választási törvény módosítása nem a „kamupártok” leküzdését szolgálja. A törvényt azért változtatták meg, hogy a Munkáspárt ne kerülhessen a parlament közelébe, sőt még az indulási lehetőségét is maximálisan korlátozzák.

Miért jelent gondot a tőkés pártoknak a Munkáspárt, amely 2018-ban 15 595 szavazatot kapott? 2019-ben ugyan sikerült egy polgármesteri helyet és három önkormányzati képviselői helyet megszerezni, de ez igazán nem jelent „veszélyt” a tőkés hatalomra nézve.

Nincs békés egymás mellett élés

A magyar kapitalizmus is válságban, bár a hatalom ügyesen leplezi

Másról van szó! A magyar kapitalizmus is válságban, bár a hatalom ügyesen leplezi. A konzervatív kormány egyedi megoldásokkal, a sajátos magyar úttal igyekszik megakadályozni, hogy az általános válság elsodorja a magyar kapitalizmust. A liberálisok egy nagy európai konglomerátumtól remélik a túlélést.

A kormánypártok, de az ellenzék is pontosan tudja, hogy Magyarországon egyetlen párt van, amely hordozza a közösségi társadalom, a korszerű szocializmus eszméjét. Azt is tudják, hogy ma nincs jelentős kereslet a közösségi társadalom programjára, de a helyzet változhat.

Mi változhat? Senki sem garantálhatja, hogy az EU nem omlik össze. Nincs biztosíték arra sem, hogy az USA-EU-Oroszország-Kína konfliktus nem fajul háborúvá. Nem látszik a migránsválság megoldása sem. Vagyis rengeteg bizonytalansági tényező van.

És akkor még nem is beszéltünk a koronavírusról, ami megrázta a tőkés világot. Mindenki hallgat arról, hogy nálunk naponta több ember hal meg, mint a szocialista Kínában, Kubában, Vietnamban a járvány több hónapja alatt. Ez nemcsak Magyarországon van így. A helyzet még rosszabb az USA-ban és a többi vezető tőkés országban. A kínaiak, vietnamiak, kubaiak felszabadultan mulatnak szilveszterkor, mi pedig bezárva rettegünk a betegségtől. A kapitalizmus vereséget szenvedett a szocializmustól.
Európában is, Magyarországon is vannak erők, amelyek a közösségi társadalom, a szocializmus zászlóvivői és a helyzet radikális változása esetén a kapitalizmus elleni küzdelem meghatározó tényezői lehetnek. A tőke ezért fokozza támadását a tőkeellenes erők ellen.

Az USA ezért folytat kíméletlen küzdelmet már nem általában Kína ellen, hanem a Kínai KP ellen. Az EU ezért támogatja a leszámolást a szocialista múlttal, ezért mossa össze a fasizmust a szocializmussal. A kelet-európai országokban, Ukrajnában, Szlovákiában, Lengyelországban, Szerbiában és másutt ezért folyik a kommunista pártok üldözése.

A tőkés hatalom ezért tart a Munkáspárttól. Tudják, hogy van pártunk, van tagságunk, vannak szervezeteink, van világos ideológiánk. Tudunk dolgozni és harcolni 2021-ben is.

Elszigetelni, elhallgatni, megtörni a Munkáspártot!

A támadás sok irányban folyik. A médiából gyakorlatilag kizárták a Munkáspártot. Persze nehéz volt eltitkolni, hogy Lukasenko belarusz elnök fogadta a Munkáspárt elnökét. De arról már nem szólnak, hogy a Munkáspárt a miniszterelnöktől levélben követelte szolidaritási adó bevezetését a milliárdosokra.

A 2018-as választások után több választókerületben indultak rendőrségi vizsgálatok az ajánlásgyűjtésekkel kapcsolatban. Ezek egy sor pártot érintenek, néhány helyen a Munkáspártot is. Van, ahol már a bírósági ítélet is van, van, ahol még folyik az ügy.

A tőkés média azonban „elrettentő példaként” csak a Munkáspárt jelöltjeiről beszélt, noha a többi párt jelöltjeiből sokkal több van. A cél világos: megfélemlíteni a munkáspárti aktivistákat, akik közül sokan idős emberek.

Folyik a kommunista emberek lelki megtörése. Tavaly októberben a miniszterelnök jelenlétében állították vissza eredeti helyén a „Nemzet Vértanúinak Emlékművét”, amely az 1919-es „vörös terror áldozataira” emlékeztet. Az emlékmű hátoldalára felraktak egy kiegészítést is: „A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra” emlékeztet. A cél megint nyilvánvaló: meghamisítani a történelmet, az embereket a kommunisták ellen fordítani, gyengíteni a Munkáspártot.

Aki a Munkáspártot támadja, a dolgozó tömegeket is támadja

A parlamenti ellenzék, és sajnálatosan a szakszervezetek, a civilszervezetek is szó nélkül elmennek az ilyen dolgok mellett. Pedig a tőkés erők támadása nem csak a Munkáspárt ellen irányul.

A tőke támadást indított munkásmozgalom, a tőkeellenes erők ellen általában is. A covid-19-et a tőkés erők arra használják, hogy a dolgozókkal fizettessék meg a tőkés válság és a covid-19 leküzdésének árát. A kormány az egyik oldalon szociális intézkedésekkel igyekszik megvenni az embereket.

A kormány a rendkívüli helyzetet kihasználva óriási pénzekkel támogatja a nagytőkét, beleérte a külföldi beruházásokat, a hadipart, az egészségipart.

Amikor konfliktus van a tőke és a dolgozók között, a kormány a tőkések oldalán áll. Jól jelzi ezt az, ahogyan a kormány nem védte meg Dunaújvárosban a szakszervezeteket az ellenük irányuló támadásokkal szemben, pedig ezek a támadások a magyar törvényeket is sértik.

Nem fejeződtek be az év végéig a minimálbérekről folyó háromoldalú tárgyalások. Nyilvánvaló, hogy a dolgozó tömegek vesztesei a járványnak, mégis a tőkések a válságot velük akarják megfizettetni. A kormány ebben is a tőkések mellett van.

A tőkés erők nyilvánvaló célja annak megakadályozása, hogy a dolgozó tömegek, a szakszervezetek megfogalmazzák önálló programjukat a jelenlegi tőkés válsággal szemben, és az embereket a tőkés politika ellen mozgósítsák.

A Munkáspárt kezdettől fogva hangsúlyozza, hogy a kapitalizmus van válságban, és ezt a tőkések idézték elő. A járvány ezt súlyosbította. A kapitalizmus nem volt képes az emberek érdekében gyorsan leküzdeni a járványt, és azért is a tőke a felelős. A tőke támadja a dolgozó tömegeket, a Munkáspártot. Gyanítható, hogy ez még csak a kezdet. A tőke nagyon nem akarja, hogy egy ilyen világos program választható alternatíva legyen 2022-ben.

A rendszerváltás újabb illúziója tűnik el napjainkban. Sokan hitték, hogy békésen egymás mellett élhet a kapitalizmus és a közösségi társadalom, tiszteljük egymás eszméit, emlékműveit, hőseit. A tőke erői totális uralmat valósítanak meg. Uralni akarják testünket, lelkünket, jelenünket és jövőnket.

A mi dolgunk világos: nem megijedni, nem engedni, hogy megfélemlítsenek bennünket. Tovább kell dolgoznunk, szervezni, erősíteni a pártot. A helyzet változik. Talán még gyorsabban is, mint ahogyan azt a tőke urai gondolják.

Nincs békés egymás mellett élés

Vélemény, hozzászólás?