Menü Bezárás

Véget ért a Koreai Munkapárt kongresszusa Megvédjük a koreai szocializmust, a KNDK függetlenségét!

Véget ért a Koreai Munkapárt kongresszusa Megvédjük a koreai szocializmust, a KNDK függetlenségét!

Befejezte munkáját a Koreai Munkapárt 8. kongresszusa. A párt vezető testületeinek 250 tagja mellett mintegy 4500 küldött volt jelen, akiket az alapszervezetek delegáltak. Mintegy 2 ezer embert hívtak meg vendégként a társadalmi élet különböző területeiről.

A kongresszus alapos vitát folytatott a 2016-ban megtartott 7. kongresszus határozatainak végrehajtásáról, a KNDK helyzetéről.

Kim Dzsong Un mintegy kilenc órás beszédben elemezte az elmúlt évek folyamatait. Az elmúlt öt év legnagyobb sikereként húzta alá azt, hogy az óriási külső nyomás, a szankciók, a covid-19 és más kihívások mellett is sikerült megőrizni a KNDK politikai stabilitását, a gazdaság működőképességét. Fontos eredmény, hogy a koreai nép támogatta a Koreai Munkapárt politikáját.

Ugyanakkor tény, hogy számos területen nem sikerült teljesíteni a gazdasági fejlesztési terveket. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a KNDK elleni folyamatos támadásokat, a szocializmus megdöntésére irányuló külső kísérleteket. De tény az is, hogy sok hiba és mulasztás történt.

A koreai szocializmus építésének sajátossága az, mondta, hogy folyamatosan szembe kell néznie az USA imperialista törekvéseivel. Az USA nukleáris fenyegetést jelent a KNDK számára. Az amerikai vezetés az elmúlt években is arra törekedett, hogy térdre kényszerítse a KNDK-t, megdöntse az ország szocialista rendszerét.

Kim Dzsong Un kiemelte, hogy ebben a helyzetben a KNDK-nak ki kellett fejlesztenie saját atomkapacitását és nukleáris fegyverek hordozására alkalmas rakétaerőit. Az elmúlt négy évben kiépült az önálló észak-koreai atomerő, ami a KNDK óriási gazdasági, műszaki erőfeszítéseinek eredménye, és nem kevés lemondást követelt a néptől.

A kongresszus meghatározta a párt soron következő feladatait. „A koreai forradalom feladata, hogy erősítsük saját erőinket, küzdjük le a létező fenyegetéseket és kihívásokat és lépjünk előre a koreai sajátosságú szocializmus építésében.”

A kongresszus helyreállította a korábbi gyakorlatot, és ismét bevezette a főtitkár intézményét. A Koreai Munkapárt főtitkárává választotta Kim Dzsong Unt.

***

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke levélben fejezte ki a Munkáspárt jókívánságait Kim Dzsong Un főtitkárnak.

Véget ért a Koreai Munkapárt kongresszusa Megvédjük a koreai szocializmust, a KNDK függetlenségét!

Vélemény, hozzászólás?