Menü Bezárás

A „szuperrendőrség” a dokikat lesi

A „szuperrendőrség” a dokikat lesi

„A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül már felállították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat. Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály fókuszában a hálapénz lesz.” – adta hírül az MTI.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat országos illetékességgel működő belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv, amely a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben kapott felhatalmazás alapján látja el feladatait a rendvédelmi szervek, a polgári titkosszolgálatok és a közigazgatási szervek vonatkozásában.

Magyarra lefordítva ez a „szuperrendőrség”, amely ellenőrzi az összes többi rendőri, állambiztonsági, államhatalmi szerveket. Hasonló szervezetek szinte minden államban léteznek, hiszen az erőszakszervezetek ellenőrzése is a demokrácia része. A rendőr, az adóhivatali alkalmazott, a vámos, a börtönőr és mások ne legyenek korruptak, ne lopjanak, ne kövessenek el bűncselekményeket! Ez minden állampolgár érdeke és az állam működésének lényeges feltétele.

Ezt a feladatát az NVSZ bizonyára ellátja, bár az emberek többségének véleménye szerint a korrupció a magyar államiság betegsége. Nagyjából úgy van, hogy a rendőrség tudja, hogy ki a tettes, hol követte el és mikor a bűncselekményt, kivel van kapcsolatban, vagyis mindent tud, csak éppen a tettest nem fogja el. Itt kezdődik a politika.

Megismételjük, az NVSZ eddig a „rendőrség rendőrsége” volt, aminek helye van bármely demokráciában. De most nem erről van szó! Most az egészségügy területére terjesztik ki az NVSZ jogkörét, ami több szempontból vitatható, sőt életveszélyes.

A hálapénz szerepét nem egyformán ítélik meg sem az orvosok, sem az emberek. Általános a vélemény, hogy a hálapénzt nem lehet rendőrökkel megakadályozni. A kormány döntése ellen számos orvosi szervezet és személyiség is kifejtette ellenvéleményét.

A kormány most a szuperrendőrség hatáskörét egy olyan intézményre terjeszti ki, amely nem tartozik a rendvédelmi szervek kategóriájába. Ez önmagában felveti a gyanút, hogy lábbal tiporják a demokratikus rendet. Egy normálisan működő államban egyik szervezet sem erősödhet meg mások rovására.

A hálapénz azonban nem csak az orvosok ügye. Ez legalább ilyen mértékben a mi ügyünk is. A hálapénzt ugyanis mi, emberek adjuk. A szuperrendőrség hatalmát így egy olyan területre terjesztik ki, amelyben az emberek, az állampolgárok vannak érintve.

Lehet persze azt mondani, hogy a szuperrendőrség hatalmának kiterjesztése az emberek védelmét szolgálja. De az ilyen érvelés sohasem volt igaz, és ma sem az.

A szuperrendőrség erősítése egyébként mindig az jelzi, hogy az állam gyenge, nem képes más, demokratikus eszközökkel érvényt szerezni akaratának. Adott esetben a magyar állam az egészségügyben akar „rendet tenni” szuperrendőrségi eszközökkel. Nyilván azért, mert más eszközökkel nem tud.

A hálapénz ügyében nem szuperrendőrségi akciókra, hanem társadalmi megegyezésre lenne szükség. Azt pedig nem lehet erőszakkal megteremteni.

Vélemény, hozzászólás?