Menü Bezárás

Laosz a korszerű szocializmus útján

Laosz a korszerű szocializmus útján

Vajon száz emberből hány tudná megmondani, hogy Laoszban milyen társadalmi rendszer van? Egyáltalán mit tudunk erről a csodálatos ázsiai országról?

Laosz a korszerű szocializmus útján

Laosz: egy ország, ahol szeretik a magyarokat

Laosz jóval nagyobb, mint hazánk. Területe 236 ezer négyzetkilométer, gyönyörű tájakkal, szinte érintetlen természeti környezettel. Lakossága 7,1 millió és elég gyorsan nő. 2015-ben még csak 6,4 milliónyian voltak. Az ismert nehézségek érintik Laoszt is, de tavaly a GDP 5,5 százalékkal nőtt, ami nem kis teljesítmény. Az egy főre jutó GDP 2654 dollár, ami négy év alatt mintegy ötszáz dollárral nőtt.

A hivatalos magyar politika figyelme hosszú ideig nem terjedt ki Laoszra. A gazdasági és főleg a politikai kapcsolatok a nullára estek vissza. Laosz „politikai felfedezéséhez” hozzájárult a Munkáspárt is. Pártunk elnöke, Thürmer Gyula két alkalommal is járt Laoszban. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy Laoszban kitűnő lehetőségek vannak a gazdasági együttműködésére. Ezt azok az üzletemberek is igazolták, akik részt vettek a munkáspárti küldöttségekben. Elmondtuk azt is, hogy Laoszban még sok olyan szakember dolgozik, többen magas vezető tisztségekben, akik a szocializmus idején Magyarországon tanultak.

Szerencsére Laosz is belefért a magyar kormány keleti nyitás politikájába, és így több magas szintű látogatásra is sor került. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentése szerint „Laosz a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében egyik tradicionális partnerünk, ami azért is előnyös, mert a 2000-es években Laosz végig magas gazdasági növekedést produkált, és így az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat.” Az elmúlt két-három évben több magyar vezető, köztük Áder János is ellátogatott Laoszba.

A Munkáspárt is ápolja kapcsolatait a Laoszi Népi Forradalmi Párttal, az ország vezető politikai erejével. Együttműködünk nemzetközi fórumokon is. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke levélben gratulált a Laoszi Népi Forradalmi Párt 11. Nemzeti Kongresszusának.
A laoszi párt 1975 óta vezeti az országot. Ekkor döntötték meg a nyugatbarát monarchiát. Laosz forradalmi erői 1951-ig az egységes indokínai forradalmi pártban küzdöttek. A párt kiemelkedő személyisége volt Kaysone Phomvihan, aki 1955-1992 között vezette a pártot. 1976-ban Magyarországon is járt.

Laosz a korszerű szocializmus útján

A korszerű szocializmus útján

Január közepén ülésezett a Laoszi Népi Forradalmi Párt 11. Nemzeti Kongresszusa. Bounnhang Vorachit pártfőtitkár, államelnök szerint Laosz a rendkívül feszült nemzetközi helyzet és a covid ellenére jelentős eredményeket ért el a szocializmus építésében, a gazdaság fejlesztésében. Laosz politikailag stabil, a társadalomban rend van.

A 348 ezer tagot számláló párt 768 kongresszusi küldötte megválasztotta a párt 71 fős Központi Bizottságát, mely tagjainak 30 százaléka új.

A kongresszus megerősítette, hogy Laosz tovább halad a korszerű szocializmus útján. Szoros kapcsolatot tartanak fenn a Kínai Népköztársasággal és a Vietnami Szocialista Köztársasággal.

Új főtitkárt választott a kongresszus Thongloun Sisoulith személyében, aki az ország miniszterelnöke. Thongloun Sisoulith miniszterelnöki minőségében 2019 márciusában járt Magyarországon, és Orbán Viktor miniszterelnökkel megállapodtak a „stratégiai partnerség” létrehozásáról.

Laosz a korszerű szocializmus útján

Nem kell meghalni a koronavírustól!

Laosz azon kevés országok közé tartozik, amely sikerrel vette fel a harcot a koronavírussal szemben. Laoszban eddig 41 fő betegedett meg a covidtól, de senki sem halt meg. Mindez annak ellenére, hogy Laosz nem gazdag ország. Nem gazdag, de szocialista, ahol nem a pénz, hanem az emberek érdekei a döntőek.

A covidból fontos következtetéseket vontak le. Laoszban tervezik bevezetni az iskolákban a digitális oktatást. Az oka nem a covid, mint más országokban, hanem az az igény, hogy a fiatalok minél előbb megismerjék a digitális technika világát. Az oktatási minisztérium ingyenesen teszi letölthetővé a tankönyveket és más segédanyagokat.

Laosz a korszerű szocializmus útján

Vélemény, hozzászólás?