Menü Bezárás

Ki az okostelefont az iskolákból!

Ki az okostelefont az iskolákból!

Egy fiatalember keresett meg bennünket az interneten. Kérem, írja a fiatalember, ha „Önök 2022-ben bejutnak a parlamentbe, majd indítsanak törvényjavaslatot arról, hogy az iskolákban tiltsák meg a diákoknak az iskolák területén az okostelefon használatát.”

A Munkáspárt barátja a korszerű technikának, ösztönözzük az okostelefonok használatát is, de értjük a veszélyeket. Levélírónk gondolataiból éppen azért közlünk néhány mondatot, mert mi is hasonlókat tapasztalatunk és hasonló a véleményünk is.

„A mai fiatalság keményen benne van a mai virtuális világban, ez nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is rendelkezik! Nagyon sok fiatal van, aki csak a virtuális világgal foglalkozik és nem érdekli a körülötte lévő világ. Ez veszélyes is” – olvashatjuk.

„Vannak olyan diákok, akik a telefonról nyomják a zenét, felelőtlenül! Volt olyan, hogy az egyik diák, a telefonján mutatott, videót, amin azt lehet látni, hogy egy embernek a feje elválik a többi testrészétől. Én fiatal vagyok, tapasztalatból beszélek. Volt olyan, hogy valaki azért lett öngyilkos, mert zaklatták az interneten. Rengeteg fiatal van, aki nem azért használja az internetet, mert érdekli a nagyvilág, hanem azért használja, hogy celebeket, blogokat, internetes mémeket nézzen. Vannak olyan fiatalok, akik az interneten tanulnak meg csúnyán beszélni.”

Majd így folytatódik a levél: „A mai fiataloknak meg kell tanítani, hogy mi az az internetes zaklatás, mi az a barátság, miért fontos a család, miért fontos a szeretet! Az internetes zaklatásra azért kell felhívni a figyelmet, hogy a fiatalok megértsék, nem szabad vadidegeneknek írni és nem tudhatjuk másról, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú-e.

Valójában nagyon sok fiatal van, aki ott akar barátkozni, és sok fiatal van, aki emiatt lesz rosszindulatú, mert sok fiatal van, aki csúnya tartalmat szokott nézni. A barátságot azért kell népszerűsíteni, hogy a fiatalok megértsék, a barátság azért fontos, mert azok az emberek, akiket személyesen is ismer, sok barátjuk van, azok sokkal jobban érzik magukat, mint azok, akiknek csak az interneten vannak barátai.”

Persze, mindig felmerül a kérdés, hogy megállítható-e a technikai vívmányok terjedése, és főleg tudunk-e mást kínálni helyette. Levélírónknak van ötlete: „Szerintem a mai fiataloknak meg kéne tanítani, hogy az okostelefon, számítógép, és az internet használatán kívül mást is lehet, csinálni, pl. otthon ebédet főzni, mosogatni, takarítani, csónakázni, úszkálni, kirándulni, olvasni könyvet. (Olvastam az Önök weboldalán arról, hogy ahova a könyv eljut, oda eljut a műveltség, az innováció, a fejlődés is, valamint olvastam, hogy Minszkben piócával gyógyítják az okostelefon-függőket.)”

Levele végén fogalmazza meg fiatal barátunk javaslatát: „A család azért fontos, hogy az embernek legyen, közössége, személyes kapcsolatai és utódai. A szeretet azért fontos, mert kellemes érzés, és boldogabbá teszi az embert.

Én azt gondolom, hogy be kéne vezetni egy olyan rendszert, hogy az iskolákban, középiskolákban, gimnáziumokban, szakiskolákban, szakközépiskolákban, szakgimnáziumokban, amikor a diákok bemennek, adják le a telefonjaikat, és adják vissza nekik amikor távoznak. Az órák alatt, az iskolák, középiskolák, gimnáziumok, szakiskolák, szakközépiskolák és a szakgimnáziumok területén, távozásig, a diákok ne használják a telefonjaikat! Én személyes tapasztalatból tudom, hogy a diákok nem tanulás céljából használják a telefonjaikat az iskolákban!”

A Munkáspárt véleménye mindig az volt, hogy a tudomány, a technika fejlődését nem lehet megakadályozni, és nem is szabad. Az emberek, a pártok, a kormányok felelőssége, hogy a vívmányok az embert szolgálják. Ne ártsanak az embernek, ne tegyék tönkre az embert, ne tegyék rabbá az embert!

A tőke felelőssége e téren vitathatatlan. A tőke minden technikai vívmányban pénzt lát. Minden eladott okostelefon, minden új előfizetés a tőkés cégek profitját növeli. Minden megtévesztett, manipulált, meghülyített fiatal, aki az okostelefonok kínálta világ rabja lesz, a tőkés cégeket gazdagítja.

A felismerés nem új, már-már közhelynek számít. Sokan tudják a politikusok, a hatalom emberei közül is. A világban is, meg itthon is. Mégsem történik semmi, vagy legfeljebb nagyon kevés. Nyilván azért, mert azok, akik dönthetnének, a tőkésektől függenek, tőlük kapják a pénzüket, nekik kötelezték el magukat lelkileg, politikailag.

Mi nem ilyenek vagyunk. A Munkáspárt nem elkötelezettje, nem rabja a tőkének, a pénz urainak. A mi dolgunk nem a technika ellen harcolni, hanem azok ellen, akik visszaélnek a technika adta lehetőségekkel és az emberek ellen fordítják.

Fiatal levélírónkat megnyugtathatjuk. A Munkáspárt a parlamenten kívül vagy belül, de mindig az emberekért fog küzdeni. Az emberek tisztességéért, a fiatalok védelméért. Mi sem értünk egyet azzal, hogy a tanulók az iskolában is használják a mobilt. Ezen a téren komoly intézkedésekre van szükség.

Vélemény, hozzászólás?