Menü Bezárás

Vádoljuk az EU urait!

Vádoljuk az EU urait!

A covid elleni leghatékonyabb védekezés az oltás, a vakcina. Csakhogy vakcina nincs elég. Legalábbis az EU-ban nincs. Amíg nincs elég vakcina, emberek ezrei fognak meghalni. Sok mindenkit terhel a felelősség: az Európai Bizottságot, amely vállalta a vakcinaügy megoldását. A nemzeti kormányokat, amelyek nyilván tudták, hogy baj van, de kritikai megjegyzéseken kívül semmit sem tettek.

De a legfőbb bűnük azonban nem is a vakcinarendelés buta, hozzánemértő kezelése. Felelősség terhel minden vezető politikai erőt, az EU-t, a kormányokat azért, hogy az EU nem fogadta el Kína javaslatát arról, hogy az EU és Kína erőik egyesítésével a lehető leggyorsabban közösen állítsák elő a vakcinát és mentsenek meg mindenkit a betegségtől, sőt a haláltól. Nem! Az EU nem volt hajlandó Kínával együttműködni. Megjegyezzük: Oroszországgal sem!

Bűnüket most tetézik azzal, hogy kételyeket szítanak a kínai vakcinával szemben, és lovat adnak Magyarországon a liberális ellenzék mocskos és hazug ellenkampánya alá. Teszik ezt annak ellenére, hogy tudják: a kínai vakcinák nélkül nem lesz lehetséges az EU lakosságának szükséges mértékű beoltása.

De nézzük, mi is történt vakcina ügyben 2020 tavasza óta!

2020. április – Világossá válik, hogy a járványt megállítani csak akkor lehet, ha sikerült kifejleszteni a megfelelő ellenszert, a vakcinát és sikerül az emberek legalább 60 százalékát beoltani. Ezt mindenki tudja, de nem mindenki cselekszik.

2020. április – Az Egyesült Államok kormánya, a liberálisok által agyonszidott Trump elnök külön szervezetet hoz létre Operation Warp Speed (Hiperűrsebesség) néven. Vezetője Gustave F. Perna vezérezredes. A szervezet egyesíti az USA katonai és polgári erőit a covid leküzdésére. Az intézmény nagyban hasonlít arra, amit annak idején az atombomba kifejlesztésére és gyártására hoztak létre. Pénzt is kapnak. Tavaly mintegy 18 milliárd dollárt költöttek el.

Az EU vezetése eközben alszik, vagy leginkább Magyarországot és Lengyelországot támadja a „jogállamiság” ürügyén.

2020. június 17. – Az EU vezetése „európai oltási stratégiát” fogad el a vakcina kifejlesztésére, gyártására és terjesztésére. A stratégia ekkor egy darab papír. Se költségvetés, se megrendelések. Az EU vezetése nem akar vergődni a munkával, mást akar: „a nemzeti oltási stratégiák hatékony ellenőrzését.”

2020. július 22. – Az USA bejelenti, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech megállapodott az USA kormányával. Az év végéig (!) hatszáz millió adagot szállítanak az USA-ba.

2020. augusztus 14. – Az EU vezetése elkezd cselekedni. Megállapodnak a brit-svéd AstraZeneca céggel. A megállapodás augusztus 27-én lép életbe.

2020. szeptember 18. – Az EU vezetése megköt egy második szerződést is, ezúttal a Sanofi ás GlaxoSmithKline cégekkel, 300 millió ampulláról. Ezeknek a cégeknek a mai napig sem sikerült oltóanyagot előállítani.

2020. október 7. – Az EU vezetése köt egy harmadik szerződést a Janssen Pharmaceutica NV-vel, összesen 400 millió adagról. Egy darab sem készült el eddig.

2020. november 11. – Az EU vezetése megegyezik a Pfizer-BioNTech céggel 300 millió vakcináról. „Megcsináltuk!” – jelenti be Ursula von der Leyen. Megcsináltuk, de négy hónappal azután, hogy az amerikaiak már megcsinálták.

2020. november 16. – Az EU vezetése a Curevac céggel köt megállapodást 405 millió vakcináról. Szerződés van, de az EU még nem engedélyezte a vakcina alkalmazását.

2020. november 25-én megegyezés születik a Moderna céggel is kétszer 80 millió vakcináról, feltéve, hogy lesz vakcina.

2021. január 28. – A Pfizer-BioNTech bejelenti, hogy a szerződést nem tudja teljesíteni. Talán nyártól fog szállítani 125 millió vakcinát.

Mi az „eredmény”? Január 30-ig a világ 90,4 millió vakcinát használtak fel. Világméretekben nézve 100 emberből 1,2 ember kapott oltást. Izraelben, amely mindenkinél előbb egyezett meg a gyártókkal, 100 emberből 52 már megkapta. Nagy-Britanniában, amely hetekkel előbb ébredt fel, mint az EU, ez az arány 12,6. Magyarországon 100 emberből 2,2 kapta meg!

Kik a felelősök? Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, aki továbbra is a helyén van? Stella Kyriakides asszony, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa? Vagy az EU egész rothadt rendszere, amely nem az emberekről gondoskodik, hanem a tőke profitjáról?

Vádoljuk az EU vezetőit! Vádoljuk a kapitalizmust!

Vélemény, hozzászólás?