Menü Bezárás

Háborúzhat-e az önkormányzat a kormány ellen?

Háborúzhat-e az önkormányzat a kormány ellen?

A 2019. évi önkormányzati választásokon az ellenzéki pártok több újítást vezettek be. Egyrészt, összeálltak, sőt együttműködtek egymással, amire korábban nem volt példa. Másrészt, soha nem látott mértékben használták a Facebookot, amely – láss csodát – nem tiltotta le az ő anyagaikat, bármilyen mocskolóak és hazugak voltak. Harmadrészt, nem egyszerűen kritikus, hanem támadó, háborús hangnemet vetettek be.

Budapesten és másutt elért győzelmeiket nem választási sikerként, hanem háborús győzelemként ünnepelték. Bevettük, visszaszereztük Budapestet, és hasonlók. Az üzenet világos volt: a kormány ellenség, meg kell semmisíteni. A megszerzett városi hatalmat pedig ugródeszkaként kell használni a kormányhatalom megszerzésére.

2020 folyamán az ellenzék a megszerzett városokra támaszkodva nyílt támadásba ment át a kormány ellen. Bármit tett a kormány, az ellenzéki városok támadták. Karácsony Gergely alternatív miniszterelnökként viselkedett, aki nem egy város, hanem egy párhuzamos kormány élén áll.

Az önkormányzatok feladata az adott település életének irányítása, az intézmények működtetése, az ott élő emberek kiszolgálása, segítése. Az ellenzéki önkormányzatok nem ezt teszik.

Emlékezetes példa a Pesti úti idősek otthona. A fővárosnak kellett volna minden erejével megakadályozni idős emberek halálát, de nem ezt tették. Jogtalanul és erkölcstelenül a kormányra mutogattak.

Már szinte állatorvosi esetnek számít a Lánchíd felújítása. A főváros politikai csatákra pazarolta az időt, és eközben az árak tovább emelkedtek. A munka nem kezdődött el, de a duma folyik, és persze a pénz is valakik zsebébe.

A választásokhoz közeledve az ellenzéki önkormányzatok plakátháborút indítottak a kormány ellen. Arra hivatkoznak, hogy a kormány a járvány miatt pénzt vett el tülök, ezért nem tudják a szemetet elszállítani, fákat ültetni, egyáltalán ellátni a feladataikat. Plakátjaikkal teli a város.

A kormány valóban vezetett be korlátozásokat, de ezek nem csak az önkormányzatokat érintették. Másrészt, a liberális polgármestereknek azért sincs semmilyen erkölcsi alapjuk panaszkodni, mert a meglévő pénzüket bőkezűen szórják támogatóik megjutalmazására, új, jól fizető munkakörök létrehozására, mindenre, ami a politikai céljaikat szolgálja.

A budapesti VII. kerületben, Erzsébetvárosban például lehetetlen közlekedni, mert a polgármester megváltoztatta a közlekedési rendet. Az utcák piszkosak, jobb elkerülni a kerületet. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a kerület helyett a kormánnyal hadakozik. „A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért küzdő diákoknak” átadta a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület kulcsát. Lázadjatok, diákok, értelmetlen, törvénytelen, amit csináltok, de ez jó DK-nak, Gyurcsánynak meg nekem! Ez ma egy DK-s polgármester üzenete. Felháborító és undorító!

A plakátháborút a polgármesterek nem saját zsebükből, vagy pártjaik pénzéből fizetik, hanem a mi zsebünkből veszik ki a köz pénzét.

Egy ország legitim kormánya ellen lázítani nem csak törvénysértő, hanem életveszélyes is, hiszen aláássa az állampolgárok és az állam közötti viszonyt. A járvány idején egyébként sem a kákán kell csomót keresni, hanem tudomásul venni, hogy csak az ország legitim kormánya irányíthatja a harcot, mindenki másnak a maga helyén ezt kell segíteni.

A dolgozó embereknek pedig érteniük kell, hogy az ő gondjaik nem abból vannak, hogy a kormány nem engedi a színész-növendékek és tanáraik gerjesztette anarchiát, hanem abból, hogy kapitalizmus van.
Nem az a probléma, hogy az önkormányzattól elvesznek. A probléma az, hogy a milliárdosokat nem adóztatják meg.

Nem az a probléma, hogy kínai és orosz vakcinát hoz be a kormány, hanem az, hogy az EU nem szállítja a megígért mennyiséget.

Nem az a probléma, hogy a kormány rendreutasítja az önkormányzatokat, hanem az, hogy a mostani rendszerben a nép nem válthatja le se a főpolgármestert, se a kerületi polgármestereket, pedig egy év alatt kiderült róluk, hogy nem értenek hozzá, nem odavalóak.

A dolgozó embernek nem az a dolga, hogy ebben a mocsokban egyik vagy másik mellé álljon, hanem az, hogy saját igazát keresse, saját érdekeit valósítsa meg. Változás csak így lesz!

Háborúzhat-e az önkormányzat a kormány ellen?

Vélemény, hozzászólás?