Menü Bezárás

Miért nem Winnetou az USA elnöke?

Miért nem Winnetou az USA elnöke?

Kolumbusz fedezte fel Amerikát. Így tanuljuk századok óta az iskolában. Valójában felfedezni azt lehet, amit még senki sem ismer, ahol még nem fordult meg ember. Amerikát ismerte az ember, Amerikában is emberek laktak. Az indiánok ugyanis emberek.

Migráns világuralmi törekvések

Ha Kolumbusz tettét nem az európai felsőbbrendűség szemszögéből nézzük, akkor joggal mondhatjuk, hogy Kolumbusz hajósai, és mindenki, aki utánuk érkezett, vendég volt az amerikai kontinensen. De mivel tovább akartak maradni, mai szóval élve nevezhetjük őket migránsnak.

Ha ez így maradt volna, ha Amerika őslakossága a bevándorlók kultúrájával gazdagodva tovább élt volna, ma az USA elnöke akár Winnetou is lehetne.

Csakhogy a hódítok nem a vendég vagy a bevándorló státuszára vágytak, hanem Amerika kincseit akarták, így a kontinensen élő indián őslakosság javarészét lemészárolták. A hódításhoz, a gyilkoláshoz megvolt az ideológia is. Jogos a hódítás, a népirtás, hiszen a keresztény hitet, a „magasabb civilizációt” hozzuk a fejletlen népeknek.

A hódítók azonban az európai civilizáció értékei közül csak a puskát vitték magukkal. Nem gyarapítani akarták Amerikát, hanem elvenni gazdagságát. A szabadság, testvériség, egyenlőség eszméi helyett a rabszolgaságot, a népirtás, az erőszak abszolút kultuszát vitték magukkal. Nem nemeslelkű felfedezők, nem emberbarátok voltak, hanem gátlástalan hódítók, akik örültek annak, hogy az indiánokkal meg lehet tenni mindazt, amiért Európában büntetés és kiátkozás járt.

Ebből a kevert migráns népségből alakult ki az USA. Skizofrén gondolkodású amerikai politikusok demokráciáról és emberi jogokról papolnak és gondolkodásmódjukat akarják franchise rendszerben önálló szuverén népekre erőltetni.

Aki nincs velem, az ellenem van

Az amerikai felfogás rettentő egyszerű. Az amerikai álom és a lehetőségek hazájaként hamis illúziót keltenek a világban. Igyekeznek mindenhonnan elszipkázni mindent, ami szükséges a fejlődéshez. Így tesz szert mindenféle előnyre a gazdaság, a tudomány, a kultúra és egyéb területeken. Ami nem megy oda a saját lábán, azért érte mennek. Ehhez viszont legalizálni kell ezeket a törekvéseket. A második világháború után számos olyan szervezetet hoznak létre, mondván, hogy soha többé fasizmus, mint az ENSZ, a WHO és a NATO. A szervezetekhez sok nemzet csatlakozik és innentől elindul a világ leigázása.

Aki nem hódol be Amerikának, azt könyörtelenül bedarálják. Ezek a szervezetek hivatottá váltak beleszólni más országok belügyeibe. Holott senkinek nincs joga eldönteni azt, hogy melyik ország, hogy éli az életét. Aki nyíltan nem fogadja el az USA-t, mint a világhatalom megkérdőjelezhetetlen tulajdonosát, az ellen indul az offenzíva. Emberi jogokra hivatkozva, embargóval sújtják az adott országot, felszólítva a szövetségeseket a követésre. Vallási vagy ideológiai feszültségeket generálnak a CIA szupertitkos akcióival. Mikor a belviszály a tetőfokra hág, akkor az ENSZ vagy a NATO megy és eljátssza a békefenntartót. Ezt hívják harckocsival érkező demokráciának.

Szocializmus ellen küzdeni, bármivel

Az aktuális USA adminisztráció tűzzel-vassal harcol a kommunista gondolkodás ellen. Tudja, hogy ezt az ideológiát vallók vethetnek véget az ő kapitalista világuralmi létének. Egy valamit megtanultak az indián törzsek ellen folytatott küzdelemben: meg kell skalpolni a törzsfőnököt és a többiek lassan behódolnak. A hidegháború idején a Szovjetunió volt az egyesszámú közellenség. Minden erővel, minden pénzzel, minden szövetségessel a Szovjetuniót kellett megskalpolnia, néha-néha odacsapva a többieknek is. De ez már történelem.

Jelen időben Kína a „közellenség”, és minden odavezető úton található olyan ország, mely nem osztozik az USA politikájában.

Oroszország komoly fejtörést okoz, mert annak ellenére, hogy nem szocialista ország, és a Szovjetunió szétesése óta a tőke és a magántulajon játssza a főszerepet a gazdaságban, kulturálisan, vallásilag és évszázados hagyományok tekintetében merőben más, mint az USA vagy Európa nyugati fele.

Az USA nem tesz le arról, hogy bekebelezze ezt a területet is, mert hatalmas piacnak számít, rengeteg természeti kincs található itt. Valamint, ha sikerülne megvetni a lábukat az amerikaiaknak Oroszország területén, akkor már semmi nem tartaná fel őket, hogy jenki tankok dübörögjenek végig a sztyeppén egészen Kínáig.

Észak-Korea ellen az USA nem meri a nyílt háború kockázatát vállalni. Részben azért, mert a KNDK hadserege szárazföldi háborúban képes lenne jelentős veszteségeket okozni az amerikaiaknak, részben pedig azért, mert Kína a szomszédságában van.

Ezért próbálják a Koreai Munkapárt által vezetett országot totálisan elszigetelni a világtól, hátha így kivérzik. Csak világhülyítés az, hogy családokat akarnak egyesíteni a kettészakított koreai félszigeten. Az USA-nak nem tetszik a KNDK rendszere, mert nem kapitalizmus van, mert az ember fontosabb, mint a pénz.

Vélhetőleg a papírra vetett invázió terveinek borítóján ez a felirat szerepel: Final Destination (végső állomás). A Kínai falon átjutni, megdönteni a Kínai Kommunista Párt vezetését, szétzilálni egy több mint ötezer éves kultúrát. Ez így vagy úgy, de minden amerikai vezetés politikája. Ebben minden amerikai adminisztráció egyetért, hisz, ha nem mutatnak fel az USA lakosságának egy első számú közellenséget, akkor a nép megkérdezi: miért élünk napról napra rosszabban?

De nem tudják levetkőzni azt a magatartást sem, mellyel megszállták anno az indiánok földjét és mint a rák szétterjedtek a kontinensen. A kapitalista USA rabszolgatartó társadalomként csak úgy tud fejlődni, hogy vagy rabszolgát importál, olyan migráns politikát folytat, hogy a fejletlenebb országokból megérje odamenni olcsón dolgozni. Vagy a termelést, a technológiát exportálja a modernkori gyarmatokra, a főként erőszakkal bővített szövetségesi országok területeire. A mérhetetlen mohóságának és a globalizációs politikájának köszönhetően egyre szűkülnek a terjeszkedés lehetőségei.

COVID a valóság tükre

A világjárvány tisztán rámutat arra, hogy melyik ország milyen állapotban van, gazdaságilag, erkölcsileg, társadalmilag, emberileg. Az USA kizsákmányoló gazdaságpolitikájának köszönhetően, gazdag és fejlett. Erre támaszkodott a korábbi amerikai elnök és a világjárvány idején is ostorozta a kínai vezetést és semmilyen felajánlást nem fogadott el a Nagyfal mögül. Egyéb megközelítésben leszerepelt az USA a vírussal szemben. Mai napig nem tudta kezelni a megbetegedéssel járó helyzetet. Az igaz, hogy elsők között állítottak elő vakcinát, mégsem tudnak elegendőt gyártani és kettős mércével oltják az embereket. Előbb a gazdagokat és a nagyvárosok lakóit oltják, és valamikor talán sorra kerülnek a texasi földművelő, állattenyésztő farmerok is. Jelenleg is dollármilliókat költ fegyverkezésre, katonáinak átvezénylésére, megszálló tevékenységének folytatására ahelyett, hogy emberségből mutatna példát és ezekből a pénzekből megszüntetné a mélyszegénységet, az analfabetizmust és a munkanélküliséget Amerikában.

Valami nagyot, valami rendkívülit

Biden első intézkedéseiből látszik, hogy minden megmaradt erejével kelet ellen indul, nem törődve azzal, hogy otthon százezrek halnak meg a vírustól. Semmi más nem motiválja. Meg kell mutatnia népének, a világnak, hogy még mindig az USA a világ vezető hatalma. Nem hagyhatja, hogy Kína megelőzze bármilyen téren. Egy percig se gondolja senki, hogy az USA-t érdekli az ujgurok sorsa, vagy a mianmari feszültség áldozatai. Nekik egy a lényeg, találni valami nagy indokot, valami rendkívülit, amire hivatkozva csatlósait felhergelve nekimehet Kínának.

Egy ekkora országot, mely már túlnőtte az önellátást és a világot látja el termékeivel, nem lehet embargóval térdre kényszeríteni. Katonailag öngyilkosság lenne nekimenni a világ harmadik legnagyobb hadseregének, melynek technikai fejlettsége vetekszik a nyugatiéval. Ezért próbálkoznak zavart kelteni a térségben, hogy a Kínai Kommunista Pártba vetett hitet megrendítsék az emberekben. Belső viszályokat generálnak a közvetlen szomszédos országokban, és Kínán belül is ez a terv, hogy rendfenntartóként, népmegmentőként az amerikai lobogóra cserélhessék le a vöröscsillagos és sarló-kalapácsos zászlót.

Két dolgot nagyon elfelejtenek a washingtoni politikai gépezetben. Az egyik, hogy a kínai nép szereti és bízik az ország vezetésében, hisz napról napra jobban élnek, gyorsabban fejlődnek, mint bárhol másutt a világon. Ez a nép közel négyszer több, mint az USA lakossága. A világ harmadik legnagyobb hadserege is hisz a politikai vezetésben, és vélhetőleg egy katonai csapás esetén a világ második legnagyobb hadserege, a vietnámi hadsereg is örömmel segít az USA ellen harcolni, hisz nem feledték, mit tettek velük pár évtizede. És ne felejtkezzünk meg arról a több mint 90 milliós párttagságról, mely szintén kitart a Kínai Kommunista Párt vezetése mellett és elkötelezetten hisz a kínai sajátosságú szocializmusban.

A másik ok, hogy Amerika etnikai összetétele a migráns létének köszönhetően nagyon sokszínű. Már kevesen hisznek az amerikai álomban, már nem lehet hülyíteni az egyre jobban elszegényedő százmilliókat, pláne most a járvány idején, mikor rengeteg emberáldozatot szed a vírus a rossz döntések miatt. Már közel nincs olyan egység az amerikai vezetés háta mögött, mint amikor csak az indián volt az ellenség.

Kovács István

Miért nem Winnetou az USA elnöke?

Vélemény, hozzászólás?