Menü Bezárás

125 éve született Zalka Máté

125 éve született Zalka Máté

Frankl Béla néven született Matolcson, Frankl Mihály kocsmáros és Veisz Fáni gyermekeként. A később felvett Zalka Máté nevet a közeli Mátészalka ihlette. Kispolgári családból származott. Érettségi vizsgáit a szatmárnémeti felsőkereskedelmi iskolában tette le. Az első világháborúban először Doberdónál harcolt, az olasz fronton. Zalka ezredét a nagy vérveszteség miatt kivonták a harcokból, majd feltöltés után átvezényelték az orosz frontra, ahol 1916 júniusában megsebesült, majd fogságba esett Volhovinánál, mint hadapród őrmester.

Itt kezdett kibontakozni írói pályafutása egy novellával, mely „A sörgyáros és János a katona” címet viselte. A témát az olasz frontbéli élményei adták, amikor Doberdónál, a magyar katonáknak nem volt szabad visszalőniük a Habsburg Frigyes birtokolta sörgyárba befészkelődött olasz tüzérségnek, mondván: „tönkreteszik”. Azért, hogy Frigyes főherceg gyára ne váljon romhalmazzá, ezer és ezer magyar katona adta az életét.

Az írás megjelent az ezred litografált újságjában, Zalka Máté aláírással. Két nap múlva beidézték a hadosztály bíróságához, de közvetlenül a tárgyalás után Bruszilov orosz tábornok csapatai áttörték a magyar-osztrák frontot és a haladó szellemű írás miatt nem lett retorzió. Néhány nap alatt, mintegy 400 ezer foglyot ejtettek, köztük Zalkát is. Ekkor került Krasznojarszkba, Szibériába. Itt találkozott először a szocializmus eszméjével.

A proletárállam megalakulásakor ezredparancsnok lett és végig harcolta a polgárháború és az intervenció időszakát. Hősiességéért Lenin személyesen jutalmazta meg aranykarddal, és a Vörös Zászlórend kétszeres tulajdonosa lett. Mindig a legnehezebb helyeken állt helyt és hétszer sebesült meg Zalka Máté.

A szovjet-oroszországi polgárháború után a szabadságukért harcoló törökök segítségére sietett a függetlenségi háborújukban. Kemény László néven szervezte a lovas hadsereget. Kemal Atatürk a derék helytállásáért az akkori legmagasabb kitüntetést helyezte a nyakába. Emlékét sokáig emléktábla őrizte az egykori Szmirna, ma Izmir egyik házának falán.

Kalandregénybe illő élete és elkötelezettsége, szolidaritása a nemzetközi forradalmi munkásmozgalom iránt nem volna teljes, ha a történelmi időrendben következő, nagy forradalmi hullám nem a spanyol polgárháborúban találná.

1936 őszén, amikor Hitler és Mussolini csapatai a spanyol népre, a demokratikus Spanyol Köztársaságra szabadították Franco fasiszta zsoldosait és a spanyol ellenforradalmat, Zalka már Spanyolországban van. Lukács Pál néven az egyik nemzetközi dandár parancsnoka lett. Számos eredményes csata fűződik a nevéhez. Joggal mondhatjuk róla, hogy életét a népek felszabadításáért folyó harcnak szentelte. 1937 júniusában, Huescánál készültek csatára, amikor egy gránátszilánk halálra sebezte.

Valenciában temették el, spanyol, német, dán, bolgár, román és magyar kommunisták. Halálát meggyászolta az egész haladó világ. Moszkvában és New Yorkban, Kínában és Franciaországban, Stockholmban és Buenos Airesben gyászünnepségeket tartottak. Írók és költők, köztük Konsztantyin Szimonov, Ilja Ehrenburg, Sztyepan Scsipacsov búcsúztatták. Ott volt Luigi Longo, az olasz kommunista mozgalom kiemelkedő személyisége is,

Franco halála után, 1979-ben lehetőség nyílt Zalka hamvainak hazahozatalára. A nemzetközi brigádok parancsnokának földi maradványait katonai tiszteletadással fogadták a Ferihegyi repülőtéren, és április 11-én a Kerepesi úti temető Munkásmozgalmi Panteonjában helyezték hazai földön örök nyugalomra. Czinege Lajos honvédelmi miniszter, és az egykori spanyolos harcostárs, Gyáros László búcsúztatta, az MSZMP több vezetőjének jelenlétében.

Sírját a Munkáspárt budapesti aktivistái mai is időről időre rendbe teszik.

Fléger Tamás

125 éve született Zalka Máté

Vélemény, hozzászólás?