Menü Bezárás

„Szuperlistát” javasol a Munkáspárt

„Szuperlistát” javasol a Munkáspárt

„Szuperlistával” javasolja kiegészíteni a Munkáspárt a választási törvényt. Az elképzelést a közelmúltban fogadta el a Munkáspárt Elnöksége, majd a megyei vezetőkkel történt egyeztetés után ezen a héten hozta nyilvánosságra.

Az ország sorsába mindenki érdemben szólhasson bele!

A tőkés világot sújtó gazdasági válság és a koronavírus okozta súlyos problémák közepette a társadalom érdeke nem az, hogy egyre kevesebb ember érdekei jelenjenek meg a parlamentben, hanem pont a fordítottja. Minél több ember, minél szélesebb rétegek érdekeit veszik figyelembe, annál sikeresebben lehet a problémákat megoldani.

A Munkáspárt célja az, hogy azok a választók is beleszólhassanak az ország sorsának eldöntésébe, akik nem támogatják egyik parlamenti párt politikáját sem. Itt döntően dolgozó emberekről van szó, a társadalom nehezebb körülmények között élő tagjairól. Az ország stabilitásának fontos feltétele, hogy az új Országgyűlés a társadalom lehető legszélesebb rétegeinek érdekeit testesítse meg.

A jelenlegi helyzetben erre nincs mód. A választási törvény egyértelműen a nagyobb pártoknak kedvez.

Mit mond ma a törvény?

Az országgyűlési képviselők száma 199. 106 országgyűlési képviselőt egyéni választókerületben, 93 országgyűlési képviselőt országos listán választanak.

Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább 5 százalékát nem érte el.

A jelenlegi választási rendszerben tehát két csatornán lehet a parlamentbe bejutni. Az egyik az egyéni választókerület, amelyben az a jelölt győz, aki a legtöbb szavazatot kapja. Sok évtizedes tapasztalat mutatja, hogy az egyéni választókerületben azok a jelöltek számíthatnak sikerre, akik sok pénzzel, médiaháttérrel, valamelyik nagy párt támogatásával rendelkeznek.

A másik csatorna az országos lista. Eddig azok a pártok indíthattak országos listát, amelyek legalább 27 egyéni jelölttel rendelkeztek. Tavaly decemberben ezt 71-re emelték, ezzel sok párt számára gyakorlatilag lehetetlenné tették az országos lista állítását.

Húszezer ajánlást a „szuperlistához”!

A Munkáspárt javaslata egyszerű. Az országos listát két módon lehessen állítani. Az egyik, a jelenlegi, azaz, akinek van minimálisan 71 egyéni jelöltje, az állíthat országos listát.

Ugyanakkor állíthassanak országos listát mindazok a pártok, amelyek az egész ország területén összegyűjtik 20 ezer választó ajánlását. Ezt a bejutási lehetőséget nevezhetjük „szuperlistának.” Azok a pártok, amelyek a „szuperlista” lehetőségét választják, ne vegyenek részt az egyéni jelöltek versenyében, vagyis ne állítsanak egyéni jelölteket.

A Munkáspárt javaslatának van még egy fontos eleme. A „szuperlistáért” minden nyilvántartásban lévő párt küzdelembe állhat, amennyiben nincs költségvetési tartozása, adóssága.

Miért pont 20 ezer? Nos, ennyit kell összegyűjteni az európai parlamenti választásokon a lista állításához. Ott bevált, már többször alkalmazták, beválna a magyar parlamenti választásnál is.

Természetesen a szavazólapon a pártok azonos értékűek. A különbség, hogy az egyéni jelöltön nyugvó lista gyűjtheti a töredék szavazatot, míg a „szuperlistának” nincs töredék szavazat gyűjtési lehetősége.

Kinek jó a „szuperlista”?

A Munkáspárt meggyőződése, hogy listaállítás kiegészítésével az egész társadalom jobban járna. A választási kampány nem szűkülne le az kormánypártok és az ellenzéki koalíció párharcára. Más vélemények is megjelenhetnének, bővebb lenne a választási lehetőség.

Jól járnának a dolgozó emberek, a szegények tömegei, akik mást éreznek, mást gondolnak, mint a divatos nagy pártok. Az ország ügyeibe jobban beleszólhatnának Borsod, Nógrád, Szabolcs, Békés és más megyék nehéz sorsban élő választói.

Jó lenne a Munkáspártnak is, ne is tagadjuk! A Munkáspárt reális esélyt kaphatna arra, hogy nemcsak hirdesse a politikáját a kampányban, hanem érdemi választási lehetőségként jelenjék meg. Vagyis, hogy az emberek megértsék, hogy lehet és érdemes a Munkáspártra szavazni, mert végre bekerülne a parlamentbe egy párt, amely nem a pénz, hanem az emberek érdekeit képviseli.

De jó lenne sok olyan társadalmi erőnek is, amely nem látja viszont az érdekeit a nagy pártokban, és saját érvényesítési formát akar. A mostani törvény ugyanis őket is sújtja.

Mire számítunk?

A Munkáspárt nyilvánosságra hozta javaslatát, mindenki elolvashatja. Elküldte a Miniszterelnökségre is. Vagyis, ha a kormányt érdekli, élhet vele.

Ugyanakkor nincsenek illúzióink. A választási rendszer mindig azokat szolgálja, akik hatalmon vannak. A mostani választási rendszer a magyar tőkés, tulajdonosi osztály hatalmát biztosítja. A kormány és a parlamenti pártok alapállását nyilván ez határozza meg a munkáspárti javaslatot illetően is.

Ugyanakkor a politikai elit is tisztában van azzal, hogy a valós élet nem egészen az, amit a propaganda sugall. Sok gond van Magyarországon, és sok minden csak ezután fog kiderülni. Egy társadalmi robbanás megrázná az elit hatalmát. Nem biztos, hogy ezt akarják. Akkor pedig minden javaslat fontos lehet.

Vélemény, hozzászólás?