Menü Bezárás

Benne vagyunk a világban

Benne vagyunk a világban

A külpolitika nem csak a kormányoké, bár úgy tesznek, mintha csak övék lenne. Ma már a különböző szervezetek, pártok, szakmai közösségek érintkeznek egymással, és hatást gyakorolnak az államok közötti kapcsolatokra.

A Munkáspárt jelszava harminc éve azonos: Legyünk úttörők! A népi diplomácia eszközeivel keressünk új partnereket a világban! Védjük a magyar nemzet érdekeit!

A Munkáspárt a koronavírus idején is tette a dolgát. Ha nem hiszik, pillantsanak bele az elmúlt hónapok eseményeibe!

Kína

Harminc éve a magyar kormány még ellenségnek tekintette a Kínai Népköztársaságot. 1990-ben Thürmer Gyula volt az első magyar politikus, és sokáig az egyetlen is, aki elment Pekingbe. Ma Kína a sikeres keleti nyitás fő iránya. A Munkáspárt a Kínai Kommunista Párttal való együttműködésével segíti a magyar nemzeti érdeket, mert a Kínával való jó viszony nagyon is az. A Munkáspárt az idén széles körben emlékezik meg a Kínai KP 100. születésnapjáról.

Benne vagyunk a világban

Oroszország

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) az orosz parlament második pártja. Nincsenek kormányon, de Putyin elnök is kénytelen számolni velük. Oroszország ráadásul része a magyar kormány keleti nyitás politikájának. A Munkáspárt is védi, hiszen nekünk az együttműködés a jó, és nem a háború. Thürmer Gyulát már várják Moszkvában, és ahogy vége a járványnak, sor is kerül a látogatásra. De addig se tétlenkednek. Január 28-án nemzetközi telekonferenciára került sor.

Benne vagyunk a világban

Belarusz

Belarusz és Magyarország között minden adott a jó kapcsolatokhoz. Nincsenek történelmi sérelmek, szükség van egymás termékeire. A magyar kormány betartja az EU politikáját, de nem keresi a konfliktust Belarusz vezetésével. A Munkáspárt igyekszik feltárni az együttműködés új területeit, és arra biztatni a kormányt, hogy ne keressük a bajt, ne akarjunk az amerikai vagy lengyel törekvések miatt háborúba keveredni nem csak a belaruszokkal, de az oroszokkal is. Erről tárgyalt Thürmer Gyula és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök tavaly novemberben Minszkben.

Benne vagyunk a világban

Vietnám

A Vietnámi Szocialista Köztársaság ma már fontos partnere Magyarországnak. A Munkáspárt az elmúlt évtizedekben sokat tett ezért. Szoros kapcsolatot épített ki a Vietnámi Kommunista Párttal. Thürmer Gyula táviratban gratulált a Vietnámi Kommunista Párt főtitkárának újraválasztása alkalmából. Nguyen Phu Trong legutóbbi budapesti látogatása idején tárgyalt a Munkáspárt elnökével is.

Benne vagyunk a világban

Kuba

Kuba Latin-Amerika kapuja. Kár, hogy a hivatalos diplomácia ezt nem így gondolja. De minden változhat. A Munkáspárt ebben is úttörő, évek óta otthonosan mozog a kubai politikában. Április 17-én Alicia Elvira Corredera Morales kubai nagykövet részvételével a Disznó-öbölbéli kubai győzelem 60. évfordulójáról emlékeztek meg.

Benne vagyunk a világban

Koreai Népi Demokratikus Köztársaság

Sokan idegenkednek Észak-Koreától. A világ nagy cégei azonban tudják, hogy a nem túl távoli jövőben óriási piaci lehetőségek nyílnak itt. A Munkáspárt e téren abszolút úttörő. Thürmer Gyula az egyetlen magyar pártvezető, aki többször is járt a KNDK-ban. Ismereteket kell szerezni, a bizalmat kell kiépíteni, időben kell bemenni a piacra – vallja. Hozzáteszi: ezt az utat jártuk Kína, Vietnám, Laosz esetében is, és láss csodát: ma már élénk kapcsolatok vannak. Februárban Kang Il Cso, a KNDK új nagykövetének első útja nem véletlenül a Munkáspárt székházába vezetett.

Benne vagyunk a világban

Laosz

Laosz ma már szerepel a hivatalos diplomácia programjában. Éveken át ide is csak a Munkáspárt küldöttségei utaztak. A Munkáspárt és a kormányzó Laoszi Népi Forradalmi Párt között ma is jó a viszony. Thongloun Sisoulith, a Laoszi Népi Forradalmi Párt főtitkára, Laosz miniszterelnöke levélben mondott köszönet a Munkáspárt elnökének a megválasztása alkalmából küldött jókívánságokért.

Benne vagyunk a világban

Törökország

Törökországgal barátkozik a magyar kormány is. De a magyar-török viszony sem lehet csak a kormányé. Két ellenzéki párt, a Magyar Munkáspárt és a Török Kommunista Párt szoros kapcsolatot tart fenn. Decemberben videókonferencián egyeztették, hogy miként tudnak a dolgozó emberek érdekeit képviselő, vonzó alternatívát kínálni a mostani válságos időkben.

Benne vagyunk a világban

Csehország

Csehország egyike a négy visegrádi államnak. Magyarországnak sem mindegy, hogy merre megy a cseh politika. A Munkáspárt szoros kapcsolatban van a cseh parlament egyik legjelentősebb ellenzéki pártjával. Rendszeresen kerül sor megbeszélésre a Munkáspárt elnöke és Vojtěch Filip, Cseh-és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke között. A KSCM Közép-Európa legerősebb munkáspártja. A KSCM-t soha nem vonták be egyetlen kormányba sem, de a tőkés pártoknak számolniuk kell a párt erejével.

Vélemény, hozzászólás?