Egy Facebookon publikált videó szerint az osztrák határ közelében közben már akkora a káosz, hogy a kamionokat tűzoltóautókkal húzzák fel az emelkedőkön. A havazás miatt Ausztria lezárta a határt Bozsoknál, Kőszegnél és Bucsunál a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek előtt.

Korábban írtuk:

A rendkívüli időjárásra való tekintettel december 9-én a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek nem léphetik át a határt Tornyiszentmiklóson és Rédicsen.

A zalai rendőrök a kamionokat a pihenőhelyekre terelik. Kerülni az M7-es autópályán Horvátország irányába lehet. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

November 10-től a Magyar Közút már téli üzemmódra kapcsolt, a társaság a 2020-2021-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen 915 nehézgépjárművet, 160 rakodógépet és 158 hómarót mozgósíthat. A síkosságmentesítéshez 137 ezer tonna útszóró só, 1300 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,9 millió liter kálcium-klorid oldat és 20 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére. 

Nem szabad azonban csak az útkezelő hagyatkozni. Az autókat is fel kell készíteni a télre, hiszen az autójukat rendszeresen használók 79%-a télen is ugyanannyit jár kocsival, mint a többi évszakban, igaz, változtatnak vezetési szokásaikon vagy napi rutinjaikon. Egy kutatásból kiderült, hogy 40% ebben az időszakban gyakrabban ellenőrzi a folyadékszinteket és 94% téli ablakmosót tölt a tartályba. Az alapkiegészítőkön kívül a páramentesítő kendő és a takaró is gyakori téli extra kellék, ritkábban tartozik bele a téli készletbe az indítókábel, a hólánc, vagy a pótizzó. Az autósok tizenöt százaléka télen ételt és italt is betáraz az autóba arra az esetre, ha az időjárás viszontagságai miatt az úton maradna.

Mivel törtödnek még az autósok a téli felkészülés során? Bővebben itt olvashatsz a témáról:”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.