Budapesten hónapok óta pokoli szívás autóval közlekedni. A korábbi, aránylag békés időknek lőttek, egyszerre túrták fel, zárták le a rakpartot, a Lánchidat, a metrópótló buszok miatt pedig a Bajcsy-Zsilinszky út, Nyugati felüljáró is minden nap úgy beáll, mint a szög. De szórakoztatják az autósokat a Dózsa György út, Váci út kereszteződésében is, és még vagy ezer másik helyen, illetve a kerékpáros forgalom mértékével nehezen indokolható körúti sávmegszüntetések sem tettek jót a közúti közlekedésnek.

Ezért jó hír, hogy nemrég végre elkészült a pesti rakpart egy újabb, a Parlament és a Margit híd között fekvő szakasza. Ugyan tiszta szívből még nem örülhetünk neki, mert hiába van kész, az autóforgalomnak nem adták még át, és jó ideig, jövő év nyaráig ez így is marad. Az ok egyszerű: nem nagyon lenne hol elhagyni a rakpartot annak, aki északról indul, hiszen a Lánchídnál zsákutcába torkollik az út, ott még tart az építkezés, a Fővárosi Vízművek a DN 1200 ivóvízvezeték rekonstrukcióját végzi, várhatóan még jövő év augusztusáig, majd a rakpart további részei újulnak meg sorra, egészen a Bálnáig.

De biciklivel, rollerrel, gyalog, babakocsival már most is bejárható, az ígéretek szerint gyalogosbaráttá tett rakpart. A gyalogosbarát annyit tesz, ezen a részen nincsenek parkolók – igaz, ezeket itt már jóval korábban, évekkel ezelőtt megszüntették -, keskenyebb az úttest, miközben szélesebb lett a járda, megújult a burkolat, friss padokat helyeztek ki, és ültettek fákat is, igaz, azokból csak a Margit híd környékére jutott. Megnéztük, milyen élőben, valóban ott fog majd korzózni fél Budapest, vagy csak egy újabb szépen térkövezett pusztaság lett a rakpart.”