Mostanában többször találkoztam üzemanyag otthoni tárolásával kapcsolatos eszmefuttatásokkal a közösségi média bugyraiban. Nem is annyira meglepő, hiszen bőven 500 Ft felett lenne az üzemanyag literje, ha a kormány nem korlátozná 480 Ft-ra a 95-ös benzin és a normál gázolaj kiskereskedelmi árát. De mi lesz később? A nemzet génjeibe kódolt élelmesség, a megválasztott vezetők következetes döntéseibe vetett hit(tetlenség) vagy az egyszerű józansággal kigondolt gazdasági érdek miatt úgy fest, páran raktároznának az „olcsó” benzinből későbbre.

Bár felületes szempontok szerint jó ötletnek tűnik, mégis észszerűtlen nagyobb mennyiséget bespájzolni a belső égésű mannából, mert egyrészt lejár a szavatossági ideje – ahogy ez az AdBlue-ügy kapcsán is kiemelt szempont volt a felhalmozás ellen -, másrészt veszélyes anyagnak minősül. Arról nem is beszélve, hogy a túl korán reagáló raktározók máris bajban lehetnek, hiszen a kőolaj hullámzó világpiaci ára miatt hamarosan akár eshet is az üzemanyagok ára.

A Walking Deadből és más apokaliptikus fikciókból tájékozódó közönséget talán nem sikerül meggyőzni, hogy rövid a szavatossági idő. Akik esetleg utána néznek, biztosan belefutnak a gyakorikérdések.hu és a közösségi média kommentjei között a „Töltsd nyugodtan az ásványvizes palackba!” tanácsba. A többség számára azért az tiszta, hogy nem jó ötlet telepakolni a kamrát a közeli kúton 95-ös V-Powerrel teletöltött pet palackokkal, hiszen az a hely a nagyi befőttjeinek van kitalálva.

Normál esetben az üzemanyag szállításával kapcsolatos fejtörés leginkább a munkagépek üzemeltetőit érinti, hiszen sok esetben nem megoldható, hogy a munkaterületről átguruljanak egy benzinkútra tankolni, ha mégis képes lenne rá az eszköz, akkor a tankolási logisztika miatt hosszú időre kiesik a munkavégzés alól.

Az üzemeltetők szerencséjére a jogszabály megengedi, hogy 999 liter alatt a veszélyes anyagok szállításához szükséges ADR vizsga nélkül hurcibálják a gázolajat a munkaterületre. Persze sokféle biztonsági előírást be kell tartani hozzá, de itt a jogalkotás napjainkra egész életszerű lehetőségeket teremtett.

Az átlagember számára ekkora mennyiségű gázolaj mozgatása totál életszerűtlen, de azért bőven megvannak azok az esetek, amikor teljesen logikus a veszélyes anyagnak számító folyadékokat szállítani. Van, hogy a telken ideje beröffenteni a fűkaszát, vagy le kell nyesni a korhadó bükköt a kert végéből, esetleg hív a haver az éjszaka közepén, hogy benézte a mutatót és kifogyott a benya az isten háta mögött, vagy épp te jártál pórul a kiszáradt tankkal.

Ilyen esetekben nyilván nem ipari mennyiségű üzemanyag szállítására kell megoldást találni, ezért valószínűleg ADR vizsgára sem lesz szükség, de azért bizonyos szabályokat be kell tartani akkor is. Mielőtt a töltőpisztolyt leemeli az ember, meg kell győződni arról, hogy van e megfelelő kanna kéznél, mert a nejlonzacskó sem megfelelő.

Tankolás fém kannába

A téma kapcsán megkerestem a katasztrófavédelem kommunikációs osztályát néhány kérdéssel annak érdekében, hogy tisztázzák az üzemanyag szállításának szabályait, amikre Dóka Imre tűzóltó őrnagy szóvivő-helyettestől kifejtő válaszokat kaptam.

Magánszemély szállíthat-e egyáltalán üzemanyagot a gépjárművében, ha igen, mennyit?

A járművek tankjában lévő üzemanyag szállítása nem minősül veszélyesáru-szállításnak. Ez azonban kizárólag a gyárilag beépített üzemanyagtankokra vonatkozik. A veszélyesáru-szállításra vonatkozó szabályok alapján magánszemélyek esetében 60 literes edényekben maximum 240 liter üzemanyag szállítható az ADR vizsga, vagyis a veszélyes áruk közúti szállításának szabálya alóli mentességgel. Magánszemély akkor mentesül a szabály alól, ha az áru kiskereskedelmi csomagolásban (pl. kannában) van, személyes vagy háztartási használatra, továbbá szabadidő vagy sport célokra szolgál, feltéve, hogy a veszélyesáru normális szállítási feltételek melletti kiszabadulásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket megtette.

Milyen tárolóeszközben szállítható az üzemanyag?

Fontos, hogy nem tekinthető kiskereskedelmi csomagolásnak például az IBC tartály! Fontos, hogy éghető folyadék, így a benzin és a gázolaj csak a folyadék hatásának ellenálló, a folyadékra gyújtási veszélyt nem jelentő, jól zárható edényben tárolható. Emellett a sérülékeny edények gyűjtőcsomagolásának vagy védőburkolásának sérülés (törés, felszakadás) ellen védelmet kell nyújtania. Szintén fontos, hogy 5 liter feletti térfogatú edénybe benzin csak akkor szolgálható ki a töltőállomásokon, ha az a kiszolgált folyadék tárolására biztonságosan alkalmas, elektrosztatikus feltöltődés ellen védett.

Milyen egyéb biztonsági intézkedések, eszközök szükségesek a személygépjárműben ahhoz, hogy szabályos legyen a szállítás?

Üzemanyag szállításnál a kannát rögzíteni kell, hogy egy adott baleset következtében az ne boruljon el, vagy ne sérüljön meg, az üzemanyag ne szabaduljon ki, ne okozzon tüzet.

Ki ellenőrzi a személygépjárművet vezető magánszemélyeket, hogy megfelelően szállítják-e az üzemanyagot?

A veszélyes anyagok szállítását több hatóság együttesen ellenőrzi: a rendőrség, a közlekedési hatóság, a NAV és a katasztrófavédelem is.

Magánszemély tarthat-e otthon üzemanyagot, ha igen, mennyit? Kell e egyéb berendezés vagy biztonsági intézkedés?

Az üzemanyag szállítására és tárolásra előírt tűzvédelmi előírásokat az OTSZ, vagyis az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. Épületek esetében az épületek jellegéből adódó korlátozások és engedmények lehetnek. A fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék a benzin, a mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék a gázolaj.

Általánosságban elmondható, hogy egy társasházi lakásban maximum 10 liter fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó (például benzin) és legfeljebb 30 liter mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék (például gázolaj) tárolható.

Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben, és legfeljebb 60 liter gázolaj tárolható.

Ahol megengedett a 20 litert meghaladó mennyiségű fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék egy helyiségen belüli tárolása, ott legalább 1 db szóróeszközt, továbbá legfeljebb 1 liter űrtartalmú tárolóedény alkalmazásánál legalább 0,02 m3 mennyiségű felitató anyagot, 1 litert meghaladó űrtartalmú tárolóedény alkalmazásánál legalább 0,05 m3 mennyiségű felitató anyagot kell a tárolás helyétől legfeljebb 15 méter távolságra tartani.

A 4-nél több parkolóállásos gépkocsitároló helyiségében legalább 1 db szóróeszközt és legalább 0,05 m3 mennyiségű felitató anyagot kell hozzáférhető helyen tartani.

Személyszállító felvonó éghető folyadék szállítására legfeljebb 20 liter mennyiségig és legfeljebb 1 személy kíséretében használható.

Lakóépülethez, lakórendeltetésű épületrészhez tartozó gépkocsitároló-helyiségben a gépkocsikba épített üzemanyagtartályon kívül parkolókon és tároló helyiségenként legfeljebb 5 liter, a gépkocsi vagy más robbanómotoros gép üzemeltetéséhez és a háztartásban használatos éghető folyadék tárolható.

A fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadékot tartalmazó zárt edényt a járművön kiöntőnyílásával felfelé fordítva úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy az a szállítás közben ne mozduljon el és ne sérüljön meg. A benzin, mint fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék pinceszinten, padlástérben, menekülési útvonalon nem tárolható.

Otthoni tárolásnál, ha a megengedettnél többet tárolnak, vagy nem megfelelő a tárolás módja, milyen bírság járhat érte?

Hiába lehet akár 240 litert is vinni, a tárolásnál a tűzvédelmi szempontok és előírások ekkora mennyiségnek határt szabnak.

A szabálysértési bírság mértéke, a szabálysértés súlyossága szerint kerül megállapításra, ennek mértéke a több tízezer forinttól a több millió forintig terjedhet. Azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a hatóságoknak nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a célja.

Katasztrófavédelem válaszaiból kiderült, hogy a szabályozás összetett és attól még, hogy a jogszabály bizonyos körülmények között megenged valamit, még lehet, hogy bizonyos feltételek korlátot szabnak az üzemanyag szállításának és tárolásának. A fokozottan gyúlékony és maró hatású üzemanyag tárolása és szállítása kockázatos, fokozott figyelmet igényel.

Üzemanyag szállításra alkalmas tárolót a legtöbb benzinkúton lehet kapni. Akár műanyagból, akár fémből készült darabot választunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja megadni magát a folyadékok maró hatásának. A fémből készült marmonkannák a DIN 7274 szabványnak felelnek meg, a műanyag kannák nagysűrűségű polietilénből készülnek a DIN 16904 szabványak eleget téve. Hosszabb távú tárolásra a műanyag kannákat nem ajánlják, a fémből készült használt kannánál pedig célszerű ellenőrizni korrózió nyomait és a gumitömítések állapotát.

A folyadék hosszabb távú tárolása nem ajánlott, mivel az üzemanyagok minősége az idő múlásával romlik. Rendkívül fontos, hogy az üzemanyagot tároló edényeket óvjuk a napfénytől és a melegtől. A hőmérséklet növekedésével jelentős térfogat-növekedésnek indul a veszélyes folyadék, amitől a műanyag flakonban túlnyomás keletkezik, szélsőséges esetben szétrepedhet.”