A kert gyerekbarát kialakításakor azonban érdemes néhány tervezési alapvetést, fontos szempontot figyelembe venni. Ugyanis a nem megfelelően megalkotott kert olyan lehetséges veszélyeket hordoz magában, amik első ránézésre talán fel sem tűnnek, a gyermekeket viszont folyamatos sérülések, súlyos balesetek kockázatának teszik ki.

Hogyan szüntessük meg ezeket a potenciális veszélyforrásokat már a kert előzetes tervezéskor úgy, hogy a végeredmény a gyerekeknek élménydús kikapcsolódást biztosító és szép is legyen? Cikkünkben 5 hasznos tippel szeretnénk segíteni az eligazodást a gyerekbarát kert kialakításának koncepciójában.

1. Fő a biztonság!

A gyerekbarát kert legfontosabb jellemzője, hogy biztonságos. Hajlamosak vagyunk a kertben tárolni minden olyan eszközt, szerszámot, kisgépet, amik a ház körüli munkák vagy a kertrendezés feladatainak elvégzéséhez szükségesek, ezek azonban könnyen okozhatnak sérülést. Inkább rendezzünk be egy tárolót, s helyezzük el ott ezeket a tárgyakat!

A kertbe ültetni kívánt növények, virágok kiválasztásánál is érdemes a biztonság szempontjait előtérbe helyezni. Kerüljük a tüskés, tövises növényeket, melyek megszúrhatják a gyerekeket, de a játékokat, labdákat is tönkretehetik!

Ne válogassunk a kertbe olyan növényeket, melyek virága, levele vagy termése mérgező, ugyanis a kisgyerekek előszeretettel vesznek a szájukba dolgokat, és nem biztos, hogy mindig látjuk, éppen mit csinálnak a kertben.

A kert tervezési fázisában a felhasznált anyagok kiválasztása és később a felületek kezelése is lényeges kérdés. Kerüljük a nagyon éles felületek kialakítását, használjunk adalékmentes kenőanyagokat, káros anyagoktól mentes festékeket a kerti bútorok, felületek ápolásához!

2. Figyeljünk a praktikumra!

Kertünk megtervezésének másik fontos szempontja a célszerűség, a praktikum.

Egy kert rengeteg különböző funkcióval bírhat, először mérlegelnünk kell, hogy a körülményeink és a kert adottságai milyen felhasználást tesznek lehetővé, majd döntést kell hoznunk arról, hogy ezek közül számunkra mi is a fontos.

A gyerekbarát kert elsősorban a játék tere, így az elrendezéstől kezdve a használati tárgyak kiválasztásáig érdemes ennek a szempontnak alárendelni a többi felhasználási lehetőséget.

Már a kert kialakításánál célszerű mérlegelni azt is, hogy szeretnénk-e a jövőben háziállatokat tartani, ugyanis ehhez is igazítani kell a kert arculatát. Egy kutyának valószínűleg nagyobb szabad térre lesz szüksége, míg egy macskával viszonylag könnyű a dolgunk, és a gyerekek mindkettővel szívesen játszanak majd.

3. Fontos az el- és berendezés!

Bár kertünkben nagyobb nyugalommal engedhetjük szabadon gyermekeinket, mint a játszótéren vagy egy közparkban, nem hagyhatjuk őket felügyelet nélkül!

Éppen ezért a kert elrendezésének körvonalazásakor érdemes az átláthatóságra törekedni. Helyezzük a játékokat (hintát, csúszdát, kisházat, trambulint stb.) közel az ablakhoz, hogy akár a háztartási feladatok ellátása közben is figyelemmel kísérhessük a gyerekek tevékenységét!

Építhetünk vagy vásárolhatunk komplett kerti játszóteret is, mely amellett, hogy tartalmas és ügyességet fejlesztő, mozgásos játékokat kínál a gyerekeknek, stílusos faszerkezete igényes megjelenést is kölcsönöz az udvarnak.

Ha a telek domboldalon található, akkor a kertrendezés során érdemes sík felületeket kialakítani, ahol a sok kerti játék (vagy nyárra akár egy felfújható medence) elférhet.

Segíti az átláthatóságot, ha nem zsúfoljuk tele a kertet növényekkel, dísztárgyakkal, így, ha a gyerekek messzebb is barangolnak a háztól, akkor is nyomon követhetjük őket.

4. Legyen a kert maga is játékos élmény!

Sokat dobhatunk kertünk értékén és használhatóságán, ha úgy alakítjuk ki, hogy maga a kert is a játék céljait szolgálja.

Ültethetünk alacsony, ágas-bogas fákat, melyekre a gyerekek kényelmesen felmászhatnak anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy ha leesnek, akkor nagyon megütik magukat. Akár le is teríthetünk a „mászófák” alá napjaink modern játszótereiről ismerős műanyag burkolóelemeket.

Bokrokból, sövényből labirintust, ösvényeket alakíthatunk ki, ideális terepet készítve ezzel a fogócskához, esetleg a bújócskázáshoz is. Érdemes minél több helyen füvet ültetni ahelyett, hogy műkővel fednénk vagy kaviccsal szórnánk fel a kertet, az autóbeálló vagy garázs viszont kiváló helyet biztosít egy kosárpalánk felszereléséhez.

Szintén kiváló megoldás, ha egy arra alkalmas helyre kerti játszóteret építünk fel. Bátrabbak maguk is készíthetnek hintaállványt és játszótornyot csúszdával. A másik megoldás, ha készen veszünk játszóvárat.

5. Maradjon szép is a kert!

Végül, de nem utolsó sorban a biztonság, a célszerűség és az élményszerűség szempontjai mellett érdemes az igényes, szép megjelenésről is gondoskodni. Attól még, hogy egy kert gyerekbarát, nem kell mellőznie minden külcsínt, sőt, a gyerekek szépérzékének kialításában, az esztétikai nevelésben kifejezetten fontos szerepet tölthet be egy kimunkált kert.

Válasszunk olyan növényeket, melyek nem túl sérülékenyek, de emellett mutatósak is!

Ültethetünk a gyerekekkel közösen virágokat, megtaníthatjuk őket azok gondozására, ápolására, szükség szerint közösen át is ültethetjük ezeket, így a kertrendezés is családi, játékos programmá válik.

Reméljük, hogy a felsorolt szempontok, tippek segítenek abban, hogy körültekintően, gyerekbarát módon tervezhessék meg kertjüket bármilyen korú gyermek számára. Biztosak vagyunk abban, hogyha a fenti tanácsok figyelembevételével áll neki egy gyermekbarát kert kialakításának, abban mindenkinek öröm lesz a játék.”